|

İzni artırmanın yolları

Yaz geldi, yıllık izinler başladı. Kimi çalışanlar izinlerini kullanmaya başlarken, kimileri de kullanmaya hazırlanıyor. Bazı çalışanlar izin hakları ve kullanma koşulları konusunda işverenle anlaşmazlık yaşarken, yıllık izni artırmanın yolları bu haberde

Yeni Şafak
11:26 - 7/06/2015 Pazar
Güncelleme: 08:32 - 7/06/2015 Pazar
Diğer
İşte işçilerin izin haklarıyla ilgili bilinmesi gerekenler:


İşveren, işçisine yıllık izin kullandırmak zorunda.


Yıllık izne hak kazanmak için deneme süresi dahil en az 1 yıllık kıdem aranıyor. 5 yıla kadar 14 gün izin kullanılıyor. Süre kıdemle artıyor.


18 yaş ve altındaki çalışanlar ile 50 ve üstü yaştaki çalışanların izin günleri, kıdemleri ne olursa olsun 20 günden az olamıyor.


Yıllık izinler 10 günden az olmamak kaydıyla en çok 3'e bölünebiliyor.


Ayrıca izne denk gelen resmi tatil ve haftalık izinler de bu sürelere ekleniyor. Örneğin; 14 gün izni olan bir kişi, 2 pazar günü de bu sürede geçerse 16 gün izin kullanıyor.


İzinlerin tamamı kullanılmadığında, yanması söz konusu değil. Takvim'in haberine göre, çalışana işten ayrılırken, kullanmadığı izinlerin parasının ödenmesi zorunlu.


Yıllık izninde işyerinin kurulu bulunduğu il sınırları dışına çıkan çalışanların 4 gün yol izni hakkı da var. Bu izin işçinin talebi halinde kullandırılıyor. Ancak bu yol izni ücretsiz. İşçi bu durumu belgelemek zorunda.



MEMURLARDA FARKLI

Devlet memurlarından hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlara 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlara ise 30 gün süre ile yıllık izin kullanabilme hakkı tanınıyor.


Birbirini izleyen 2 yılın izni bir arada verilebiliyor.


Bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşüyor.


Öğretmenler yaz ve dinlenme tatillerinde izinli sayılıyor. Ayrıca yıllık izin verilmiyor.


#Yıllık izin
#İşçi
#İzinler
9 yıl önce