|

Su kabağı ile geceyi gündüze çeviriyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 25 yıldır su kabağından lamba yapan Erkin Özgül, bugüne kadar binlerce su kabağını lambaya dönüştürdü. Özgül, ürettiği ürünleri Türkiye'de çok sayıda ilin yanısıra dünyanın farklı ülkelerine satıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 6/12/2016 Salı
Güncelleme: 20:54 - 5/12/2016 Pazartesi
AA

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Erkin Özgül, 25 yıldır su kabağından lamba yapıyor. Bodrum'un Gümüşlük Mahallesinde küçük bir atölyede 25 yıldan bu yana su kabağından aydınlatma objesi yapan Özgül, ürettiği ürünleri Türkiye'de çok sayıda ilin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerine satıyor. Evde, iş yerinde ve bazı restoranlarda da aydınlatma objesi olarak kullanılan su kabakları, yaş olarak alınıyor.



KURUTULARAK İŞLEM YAPILIYOR


Antalya, Aydın ve Muğla bölgesinden özel siparişle getirtilen kabaklar, ilk olarak 4 ay kuruma sürecine bırakılıyor. Tamamen kuruyan ve işlemeye hazır hale gelen kabaklar daha sonra içleri boşaltılarak temizleniyor. Dış yüzeyine çakı ve özel kesme aletleriyle yüzlerce farklı şekiller yapılabilen kabaklar, daha sonra süsleniyor. Farklı renklerde boncuk takılan kabaklar işlemlerin ardından lamba olarak satışa sunuluyor.



HER TÜRLÜ ŞEKLİ İŞLİYORLAR


Akla gelen tüm şekilleri kabak üzerine işleyebildiklerini belirten Özgül, "Şu anda yüzlerce şekli kabak üzerine işleyebiliyoruz. Yeter ki biraz sabırlı olmayı bilin. Bazen özel istekler de geliyor. Bu şekilleri de kabak üzerine yapıyoruz." dedi. Özgül, "Kabağı temizleyip yıkadıktan sonra, işlemeye alıyoruz. Çeşitli oyma ve boncuk işleminden geçiyor. Daha sonra da lamba haline geliyor. İnsanların da oldukça ilgisini çekiyor. 'Bodrum' denince artık su kabağından lamba da anılır hale geldi. Bu konuda da istekler çoğaldı." diye konuştu.



TALEP ÇOK


Özgül, lambaları daha önce yurt dışına gönderdiklerini, şu anda ise ağırlıklı olarak iç pazara satış yaptıklarını kaydetti. Yuvarlak saplı, sivri saplı ve uzun olmak üzere üç ayrı kabak çeşidini işlediklerini anlatan Özgül, işlemesi tamamlanan kabakları 50 ila 150 lira arasında değişen fiyatlarda satışa sunduklarını ifade etti.



#Bodrum
#Erkin Özgül
#Su kabağı
#Lamba
7 yıl önce