|

Suç olduğunu biliyordu

CHP’li Enis Berberoğlu’nu ‘casusluk’ suçundan 25 yıl hapse mahkum eden mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. Karara göre, MİT TIR’larının görüntülerini Cumhuriyet’te yayınlaması için firari Can Dündar’a götüren Berberoğlu’nun, yaptığının suç olduğunu bilmemesi imkansızdı

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 10:19 - 25/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Enis Berberoğlu
Enis Berberoğlu

Eski Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’na ‘casusluk’ suçundan verilen 25 yıllık hapis cezasının gerekçeli kararı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce açıklandı. FETÖ’cü yargı üyeleri ve jandarma görevlilerinin kumpasıyla Ocak 2014’te durdurulan MİT TIR’larına ait görüntüleri eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a yayınlaması için götüren ve bu nedenle, ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak’ suçunu işleyen Berberoğlu’na ilişkin kararda, konuya ilişkin Yargıtay içtihatlarına yer verildi. Kararda, Enis Berberoğlu’nun görüntüleri vermesindeki amacı şu şekilde anlatıldı:

‘SAVAŞ SUÇLUSU’
KAMPANYASI

“Sanık Can Dündar tarafından gazetesinde yayınlanarak başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidarda bulunan AK Parti hükümetini, ‘MİT TIR’larıyla Suriye’deki terör örgütlerine silah yardımı yapılıyor’ şeklindeki algı operasyonuyla kamuoyu nezdinde yıpratmak, cezai soruşturmalara maruz bırakmak, ulusal ve uluslararası alanda özellikle Cumhurbaşkanı’nın savaş suçlusu olarak yargılanmasının önünü açmak, buna ortam sağlamaya çalışmaktır. Keza o dönemdeki iç ve dış olaylar gözetildiğinde, ulusal güvenlikle ilgili hassasiyetlerin yaşanan terör olayları ve Suriye’deki olaylar nedeniyle üst safhada olduğu, Fetullah Gülen ve yapılanmasına yönelik operasyonlar gerçekleştirildiği, devletteki kadronun ayıklanmaya çalışıldığı sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün baş düşmanı haline gelmiştir.”

ÖZEL KASIT YETERLİ

Sanıkların MİT TIR’larına ilişkin görüntülerin ulusal güvenlik açısından ne anlam ifade ettiğini, ifşası ve yayınlanması halinde sonuçların ne olacağını bilmemesinin mümkün olmadığı vurgulanan kararda, sözkonusu görüntülerin sanık Can Dündar tarafından yayınlanma şekli, yorumlar, yazılar gözetildiğinde amaçlarının ne olduğunun net bir şekilde belli olduğunun anlaşıldığı belirtildi. “Sanık Berberoğlu yönünden suçun sabit olduğu anlaşılmaktadır. Keza herhangi bir antlaşma aranmadığı gibi lehine casusluk yapılan bir devletin mevcudiyeti de gerekmemektedir. Sanığın özel kastının varlığı yeterlidir” denilen kararda, Berberoğlu’nun ‘kaçma şüphesinden ötürü tutuklandığı’ Dündar örneğiyle anlatıldı: “Dosyadaki sanıklardan Dündar’ın çok daha az bir ceza almasına rağmen tahliye olur olmaz yurtdışına kaçmış olması gözetildiğinde tutuklama kararı verilmiştir.”


Devlet sırrı
hangisiyle
ifşa oldu

Gerekçeli kararda, MİT TIR’ları görüntüsünün Cumhuriyet’ten önce Aydınlık gazetesinde de yayınlandığına ilişkin konuya da değinildi. TIR’ların durdurulduğu 19 Ocak 2014’den iki gün sonra Aydınlık’ta haber yapılarak, bir TIR’a ve kasa içerisindeki top mermilerin olduğu iddia edilen görüntülere yer verildiği, haberde bunun haricinde bir bilgi, belge ve görüntünün yer almadığı anlatılan kararda, sanık Can Dündar tarafından yapılan haberde ise Aydınlık’taki görüntülerden çok daha farklı bilgi ve belgelerin olduğu, hatta Dündar’ın bunu, ‘Dünya gündemini sarsacak görüntüler ilk kez yayınlanıyor’ ifadesiyle verdiği anlatıldı. Aydınlık gazetesinin tek fotoğrafla yaptığı haberden dolayı ‘devlet sırrının ifşa olmadığı’ kaydedilen kararda şöyle denildi:


“Cumhuriyet’te videodan alınmış, 9 foto ile ayrıntılı anlatım karşısında Aydınlık’taki yayın ise tahminden ibarettir. Yargıtay’ca aranan, ‘bilginin doğruluğu herkesçe malum olmadıkça sır vasfını koruyacağı’nın hüküm altına alınmış olması karşısında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanıncaya kadar bilgiler sır olma vasfını korumaktadır.”

#CHP
#Enis Berberoğlu
#MİT TIR'ları
#FETÖ
7 yıl önce