|

Suikast görevi en sadık militanlara

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimi iddianamesi kabul edildi. İddianamede, FETÖ’nün önlerinde en büyük engel olarak gördükleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öldürmek için en sadık örgüt üyelerinin görevlendirildiği vurgulandı. İddianamede, darbe girişiminin FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirildiği konusunda hiçbir tereddüt bulunmadığı belirtilerek, Fetullah Gülen’in örgüt yöneticisi olduğu hatırlatıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2016 الثلاثاء
Güncelleme: 03:46 - 29/11/2016 الثلاثاء
Yeni Şafak

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimine ilişkin 47 sanık hakkında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, 15 Temmuz 2016 akşam saatlerinden itibaren başlayan ve ertesi gün de devam eden, bir kısım askeri personel ve kamu görevlisinin de katılımıyla ortaya çıkan eylemler sırasında Meclis'in bombalandığını, topluca katledilecek şekilde sivillerin üzerine ateş açıldığını, Marmaris ilçesinde Erdoğan'a suikast amacıyla iki şehidin de verilmesine sebebiyet veren cebir ve şiddet kullanıldığını hatırlattı.



MÜSTAKİL BİR EYLEM DEĞİL


Topuz, bu eylemler ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzen ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edildiğine dikkati çekti. Milletin feraseti, başta emniyet kuvvetleri ve diğer tüm kamu kurumlarının fedakarca, canı pahasına mücadelesi ile söz konusu girişimin bertaraf edildiğine dikkati çeken Topuz, açıklamasında, “İlimiz Marmaris ilçesinde yaşanan şüphelilerin eylemlerini, ülke çapındaki darbe girişiminden müstakil bir eylem olarak düşünmek mümkün değildir.” ifadelerine yer verdi.Faillerin emellerine ulaşabilmek amacıyla uygulamaya koydukları planın en önemli parçasının, olay tarihinde Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi olduğunu vurgulayan Topuz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:



SUÇLAMALAR SIRALANDI


“37 şüphelinin Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki planlama ve hazırlık aşamalarını takiben, 16 Temmuz 2016 tarihinde İzmir ilinden helikopter ile ilimiz Marmaris ilçesine geldikleri, müşteki Sayın Cumhurbaşkanının kısa bir süre evvel Marmaris ilçesinden ayrılmış olması nedeniyle kendisine ulaşamadıkları, ancak burada Sayın Cumhurbaşkanı'mızı korumakla görevli olan müştekilere tehdit ve hakaretlerde bulunmaktan, şiddet uygulamaktan, onları hürriyetlerinden yoksun bırakmaktan çekinmedikleri, müşteki polislere ve müşteki Sayın Cumhurbaşkanı'na hakaret içerikli sözler sarf ettikleri, devletimizin güvenlik güçleri ile çatışmaya girdikleri, iki kahraman güvenlik görevlisini şehit ettikleri gibi müşteki sivil vatandaşlara ait ev, otel, otomobil gibi taşınır taşınmaz mal varlıklarında hasar meydana getirdikleri, bir kısım şüphelinin eyleme fiilen iştirak etmeyip eylemin planlanması aşamasında şüphelilere görev tevdi ederek onları azmettirdikleri, bir kısım şüphelinin ise fiilen eyleme iştirak eden şüphelilere yardımda bulundukları tespit edilmiştir.”



Her biri özel olarak seçilmiş


Eyleme katılan şüphelilerin Marmaris'teki eylemlerinin niteliği, kararlı tutumları, her birinin özel olarak seçilmiş askerler olmaları, yanlarına aldıkları silah ve mühimmat ve dosya kapsamındaki diğer bilgi ve belgeler dikkate alındığında eylemin suikast amacıyla gerçekleştirildiği kanaatine varıldığını belirten Topuz, açıklamasına şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanına yönelik suikaste teşebbüs eylemi ile ilgili olarak derhal soruşturma başlatılmış, aynı gün eylemi gerçekleştiren kişilerden olduğu anlaşılan 13 şüphelinin kimlik bilgileri tespit edilmiş ve gözaltına alınarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca ifadelerine başvurulmuş ve sevk edildikleri Muğla Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce sorgularının ardından tutuklanmışlardır. Olay tarihinde eylemi gerçekleştirmek üzere 37 şüpheli askeri personelin Marmaris ilçesine geldikleri tespit edilmiş, bunlardan 36'sı 1 Ağustos 2016'ya kadar değişik zamanlarda güvenlik güçlerince yakalanmışlardır. Bir şüpheli ise halen aranmaktadır.”



Maç doksan dakika notu delil oldu






Başsavcı Topuz, açıklamasına şöyle devam etti: “Şehitlerin vücutlarından çıkan mermi çekirdeklerinin hangi silahlardan atıldığı ve bu silahların kim tarafından kullanıldığı araştırılmış olup, şehit Mehmet Çetin'i şehit eden silahı hangi şüphelinin kullandığı belirlenmiştir. Şüphelilerden birinin kaleme aldığı (M.Ö.) ve eyleme iştirak eden şüphelilerin suç işleme kararlılığına vurgu yaptığı ve içeriğinde '15 Temmuz'un bir son değil bir başlangıç olduğuna inanıyoruz. Sürecin bu şekilde devam etmeyeceği ortada. Maç 90 dakika henüz bitmedi' şeklinde ifadeler de içeren bir not, cezaevindeki başka bir koğuşa göndermeye çalışılırken ele geçirilmiştir. Şüphelilerden birinin (Ş.S.) kendilerini almak için alçalan ancak güvenlik güçlerinin açtığı ateş nedeniyle iniş yapamayan darbecilerin kullanımındaki helikoptere ateş ettiği belirlenmiştir. Sonuç itibarıyla yaptığımız soruşturma sonucunda, 15-16 Temmuz 2016 tarihinde ülkemiz genelinde yaşanan hadiselerle Cumhurbaşkanına suikast teşebbüsü eylemi birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu darbe girişiminin FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirildiği konusunda gerek dosyamız kapsamında ulaşılan deliller, gerekse açık kaynaklardan edinilen bilgiler çerçevesinde tereddüt bulunmamaktadır. FETÖ/PDY terör örgütünün söz konusu darbeyi gerçekleştirirken direnç noktalarını tasfiye etme noktasında hareket etmesi muhtemeldir.”



ERDOĞAN'I ENGEL OLARAK GÖRDÜLER


Topuz, darbenin önündeki en büyük engel olarak görülen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast görevinin en sadık örgüt üyeleri tarafından yerine getirilmesinin de tabii olduğuna işaret ettiği açıklamasında şunları kaydetti:



BİZ SİZİN İNİNİZE GİRDİK DEDİLER


“Darbe teşebbüsünün en önemli basamağı olan Cumhurbaşkanına suikast teşebbüsü eylemine terör örgütü üyesi olmayan askerleri dahil etme riskinin göze alınması beklenemez. Nitekim, şüpheli Z.K'nin Sayın Cumhurbaşkanımızı kast ederek koruma şube görevlisi polis memurlarını darp ederken 'Hani inimize girecektiniz, gördünüz mü biz sizin ininize girdik' şeklinde söylemlerde bulunması ve bir şüphelinin açıkça 'Aranızda hizmet hareketinden olmayan var mı?' şeklindeki sorusuna diğer şüphelilerden olumsuz hiçbir cevabın gelmemesi de bu yaklaşımın en önemli delili niteliğindedir. Bazı şüphelilerin ikrarı da gözden ırak tutulmamalıdır.”



6 kez ağırlaştırılmış müebbet istiyoruz






Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimine ilişkin 47 sanık hakkında, çeşitli suçlardan 6 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istediklerini açıkladı. Topuz, “Sanık sayımız 47 kişi. Bunlardan 3'ü firari. Firarilerden biri de bir numaralı sanığımız” dedi. Sanıklar hakkında, 6 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istediklerini ifade eden Topuz, “Bunların dışında da sanıkların Marmaris'te gerçekleştirdikleri birçok eylem var. Orada polislerle çatıştılar, ona yönelik olarak adam öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, kamu malına zarar verme gibi çok sayıda suç var. Onların hepsini de tek tek iddianamemize yazdık” diye konuştu.







Timin lideri menfez paşası itirafçı olmuştu


FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın kaldığı Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki otele düzenlenen saldırıyı Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'le organize ettiği öne sürülen, Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nın imamı Astsubay Başçavuş Zekeriya Kuzu, etkin pişmanlık yasasından yararlanmak için itirafçı olmuştu. Kuzu'nun, FETÖ'ye yönelik araştırmalarında elde edilen yeni bilgiler doğrultusunda polisin sorularını cevapladığı öğrenilmişti.


#Darbe girişimi
#FETÖ
#Suikast
٪d سنوات قبل
default-profile-img