|

Şükür secdesi

Fırat Kalkanı Operasyonu ile IŞİD'den temizlenen Cerablus'ta bayram havası esiyor. Askerleri sevinç içinde karşılayan çocuklar "Teşekkürler Erdoğan" çığlıkları atarken, yıllardır vatanından ayrı kalanlar da mahallelerine girince gözyaşları içinde toprağı öpüyor. İlçedeki IŞİD izleri de hızla kayboluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:46 - 28/08/2016 Pazar
Yeni Şafak

İşgal altındaki Cerablus'un Fırat Kalkanı Operasyonu ile kurtarılması, bölgede bayram havası estirdi. Askerlere sevgi gösterisinde bulunan çocuklar, terör örgütü IŞİD'den kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor. Türk askerleri, Suriyeliler tarafından “Şükran Erdoğan” (Teşekkürler Erdoğan) nidalarıyla karşılanırken, yıllar sonra memleketine kavuşabilen Cerabluslular ise secdeye kapanıp toprağı öpüyor. Onladan biri, IŞİD baskıları nedeniyle 3 yıl önce Cerablus'tan ailesiyle kaçmak zorunda kalan Suriyeli Ahmed el-Cedir. TSK destekli Özgür Suriye Ordusu'nun ilçeyi teröristlerden tamamen temizlemesiyle doğduğu topraklara geri dönen Cedir, evinin önünde diz çöküp secdeye kapanarak vatan toprağını öptü. Yakınlarından 3 yıldır haber alamadığını belirten Cedir, evinin bulunduğu sokağı gezdi, tanıdıklarıyla hasret giderdi.



ÇOCUKLAR BAYRAM ETTİ


Cerablus'un bugünlerde en mutluları çocuklar. Artık daha güvenli bir hayata kavuştuklarını anlatan çocuklar, sık sık Mehmetçikle ve ÖSO mensuplarıyla şakalaşıyor. Sokakların bir anda oyun oynayan çocuklarla dolduğu ilçede, 8 yaşındaki Ahmet ile 6 yaşındaki İbrahim, IŞİD zulmü altındayken çok korktuklarını anlattı. İnsanların idam edilmelerine tanıklık ettiklerini ve çok korktuklarını anlatan çocuklar, artık daha mutlu olduklarını belirtti. 15 yaşındaki Muhammed ise IŞİD'in ilçeden çıkmalarına asla izin vermediğini, örgüt tarafından yıllardır baskı gördüğünü, hatta zaman zaman dövüldüğünü kaydetti. Halep'e bağlı Cerablus ilçesi meydanında idamlara da şahit olduğunu aktaran Muhammed, korku dolu dönemin artık geride kaldığını ifade etti.



IŞİD izleri siliniyor




Kontrolün tamamen muhaliflerin eline geçtiği Cerablus'ta, terör örgütü IŞİD'in bıraktığı izler de görülüyor. İlçe merkezindeki Şehitler Meydanı'na dikilen direkler terör örgütünün acımasız yüzünü ortaya çıkarıyor. İlçe sakinlerinin anlattıklarına göre, IŞİD üyeleri ajanlık yaptıkları iddiasıyla yakaladıkları kişileri kurdukları mahkemelerde yargılıyor, idam cezası verdikleri bu kişilerin infazını Şehitler Meydanı'nda gerçekleştiriyor ve sözkonusu kişilerin kestikleri başlarını ise bu direklerde sergiliyordu. Ayrıca ilçedeki birçok evin duvarında terör örgütü üyelerince yazılan yazılar ve resimler bulunuyor. Askerler, ilçede kontrolü ele geçirdikten sonra bu yazıları spreylerle boyadı, Özgür Suriye Ordusu lehine yazılar yazdı.



Arap, Kürt, Türkmen birlikteyiz




Özgür Suriye Ordusu'na bağlı 7. Güç Grubu Komutanı Albay Abdurrahman el Hellak, Arap, Türkmen ve Kürtler olarak biraraya geldiklerini ve ilçede kontrolü sağladıklarını vurguladı. IŞİD üyeleriyle çıkan çatışmaların ardından ilçeyi aldıklarını ifade eden Hellak, ilerleyişlerinin devam ettiğini aktardı. Teröristlerin terk ettiği evlere patlayıcı tuzakladığını dile getiren Hellak, bunların imhasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.



Yardım yağıyor




Cerablus'takileri unutmayan Türk Kızılayı, bölgeye yönelik yardımlarına devam ediyor. Dün 4 bin kişilik yemeği araçlara yükleyerek Karkamış'tan Cerablus'a gönderen Kızılay zor durumda kalanların imdadına yetişiyor. Bölgede incelemelerde bulunan AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, verdiği hizmetlerden dolayı Kızılay ekiplerine teşekkür etti. Bilden, “Türk Kızılayı her yerde olduğu gibi bugün de Cerablus bölgesinde ihtiyaç sahibi vatandaşları unutmayarak onlara sıcak yemek yardımında bulunuyor. Özverili şekilde çalışan tüm Kızılay ekibine teşekkür ediyorum” dedi.





#IŞİD
#Fırat Kalkanı Operasyonu
#Türk askerleri
8 yıl önce