|

'Sularınızı gönül rahatlığıyla için'

Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Balıkesir’de belli yapılar tarafından speküle edilmek istenen arsenikli suyla ilgili herhangi bir acil sağlık sorunu yaşanmadığını belirtti. Uğur, Balıkesirlilerin sularını gönül rahatlığıyla içebileceğini söyledi.

Cabir Turğut
12:15 - 30/11/2014 Pazar
Güncelleme: 12:24 - 30/11/2014 Pazar
Yeni Şafak

Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Balıkesir’de bazı medya kuruluşları tarafından speküle edilmek istenen arsenikli su konusuna açıklık getirdi. Başkan Uğur, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İşletmesi (BASKİ) tarafından yapılan analizlerin sonucunda daha önce köy olan bazı kırsal mahallelerdeki kullanma sularında arsenik ve benzer materyallerin ihtiva edildiğini tespit ederek derhal gerekli çalışmayı başlattıklarını ifade etti. Bu mahallelerdeki insanların 40-50 yıldır kullandıkları suları arıtarak sağlıklı hale getirmek için gereken mücadeleyi verdiklerini kaydeden Başkan Uğur, Balıkesirlilerin sularını gönül rahatlığıyla içebileceklerini bildirdi. Uğur, Balıkesir’de arsenikli su konusuyla ilgili herhangi bir acil sağlık sorunu da yaşanmadığının altını çizdi. 


'GÜNDE 150 LİTRE SU İÇERSE TEHLİKE'

Başkan Uğur, BASKİ’nin 24 Kasım 2014 Pazartesi günü gerçekleşen Genel Kurul gündeminde bir tespiti ortaya koyduklarını belirterek, bununla ilgili başlattıkları çalışmayı kamuoyu ile paylaştıklarını dile getirdi. İsimleriyle açıklanan 60 kırsal mahalledeki suların 40-50 yıldır insanlar tarafından kullanıldığını vurgulayan Uğur, "İnsanlarımız 40-50 yıldır bu suları kullanıyor. Bilim adamları diyor ki, ‘50 ppm arsenik ihtiva eden sudan bir insan günde 150 litre su içerse tehlike arz eder.’ Kaldı ki bir insanın günde 150 litre su içmesi mümkün değil. Bunu biz BASKİ Genel Kurulu'nda faaliyetimiz olarak anlattık. Biz kırsaldaki mahallelerimizde arsenikli sularla, diğer metal ihtiva eden sularla mücadele ediyoruz. İnsanlarımızın sağlığını düşünüyoruz diye bunu yaptık. Bu yalnız bizim Balıkesir’in kırsalındaki 50-60 mahallesinde tespit ettiğimiz oranlar. Onunla da BASKİ olarak mücadelemizi devam ettiriyoruz" dedi.


ARITMA TESİSLERİ KURULACAK

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, 50 yıldır yapılmayanı yaptıklarını belirterek, "İnsanlarımızın 40-50 yıldır kullandıkları suların sağlıklı olması için mücadele başlattık ve ilk etapta 7 mahallede 2 trilyon lira harcayıp arıtma tesisleri kuruyoruz” diye konuştu. Arıtma tesislerinin de gerek fiyat gerek gelişen teknolojisi bakımından bir süreç gerektirdiğini ifade eden Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabi bu arıtma tesislerini alırken ihale yapılıyor. Teknolojisini takip ediyorsunuz. Hemen bir-iki günde olan işler değil. Ama biz BASKİ Genel Kurulumuzda bu işe neşter vurduğumuzu, bundan sonraki icraatımızın kırsaldaki mahallelerimizin kullanma sularıyla ilgili arıtma tesislerinin kurulacağını ifade ettik. Hatta, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile görüştüm. Kurulacak su arıtma tesisleri ile ilgili destek verilmesini istedim. Sayın Bakanımız da gerekli desteği vereceklerini söylediler. Mücadelemize devam ediyoruz.” 

#arsenikli
#su
#açıklaması
#speküle
#edildi
9 yıl önce