|

Süleyman Şah geçici yerinde

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2015 Salı
Güncelleme: 21:42 - 23/02/2015 Pazartesi
Şah Fırat Operasyonu’nun ardından Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşları, ambulanslarla Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi’ndeki Kara Kuvvetleri Komutalığına bağlı 3. Hudut Alayı 7. Hudut Bölük Komutanlığı’na getirildi. Burada hazırlanan bir binaya “Süleyman Şah Türbesi” yazısı asıldı.

Hudut Komutanlığı’nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Bu sırada, türbe olarak hazırlanan binanın girişindeki direğe Türk bayrağı çekildi. Ambulanslarla getirilen üç sanduka, askerlerin omuzunda taşınarak binanın önündeki katafalka alındı.

TOPRAK DA GETİRİLDİ

Her sandukanın başında iki askerin nöbet tuttuğu törende, Süleyman Şah ve Süleyman Şah Türbesi’ne ilişkin bilgi verildi. Askerlerin yaptığı üç el saygı atışıyla devam eden törende, Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık dua etti. Duanın ardından sandukalar, askerlerin omzunda geçici ikametlerine alındı. Burada Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Daha sonra askerler tarafından Süleyman Şah Türbesi’nden getirilen toprak, özel muhafazasıyla sandukaların yanına kondu. Törenin ardından iki asker, türbe girişinde saygı nöbeti tutmaya başladı.

SAYGI NÖBETİ TUTULUYOR

Binanın girişine Türk Bayrağı ve Süleyman Şah Türbesi yazılı ile Osmanlı tuğrası asıldı, Süleyman Şah’ın büstü de geçici türbenin girişindeki alana yerleştirildi. Öte yandan, sınırın diğer tarafındaki Suriye Eşmesi’nde yapılacak Süleyman Şah Türbesi’nın inşaatı da sürüyor. İstihkam birlikleri çalışmalarına devam ederken, zırhlı araçlarla bölgenin güvenliği sağlanıyor. Geçici türbe, Suriye’nin Eşme Köyü’ndeki yapımı süren türbeye ise 1 kilometre mesafede bulunuyor.

İşte yeni türbe


Suriye Eşmesi’ne yapılacak yeni Süleyman Şah Türbesi’nin planı hazırlandı ve inşaatına süratle başlandı. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nde yürütülen çalışmaya ilişkin ayrıntılar da netleşti.


Yeni türbe, 4 metre uzunluğunda, 8x10 metre genişliğinde ve kubbeli olarak inşa edilecek ve önünde büyük bir bayrak direği bulunacak. Her cephesinde pencere olan türbenin, önünde geniş bir kapısı bulunacak. Türbeye uzun bir yoldan geçilerek girilecek. Türbenin etrafına yeşil alanlardan oluşan çevre düzenlemesi yapılacak. Türbeyle ilgili çalışmaları ise TSK yürütecek. 


İlk nakil CHP’den

Süleyman Şah Türbesi’nin ilk yer değişikliği CHP döneminde tamirinin imkânsız hale gelmesi ve güvenlik zaaflarının oluşması nedeniyle gerçekleştirildi. 1939 yılındaki nakil, İsmet İnönü’lü tek parti döneminde gerçekleştirildi. Tamirinin imkânsız hale gelmesi ve güvenlik zaaflarının oluşması sonucu türbe, kale içindeki karakolun yanında eski özelliklerine uygun olarak inşa edildi.


Mimarı 1975’teki nakli anlattı 

Şah Fırat operasyonuyla yeri değiştirilen Süleyman Şah türbesinin, daha önce 2 kez yeri değiştirildi. Türbenin 1973 yılında kararı alınan ve 1975 yılındaki ikinci yer değişikliğinde mimar olarak görev alan dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Etüt Proje Dairesi Müdürü Prof. Dr. Ünal Demirarslan, o dönem türbenin yeni yerini yaparken güvenliğin ön planda tutulduğunu belirtti. 

KISA SÜREDE TAMAMLADIK

Caber Kalesi’nin eteklerinden Karakozak Köyü’ne taşınan türbenin çizimlerini yapan Demirarslan, “Suriye ile yapılan anlaşma kapsamında Türkiye’ye daha yakın bir yerde aynı büyüklükte bir arazi tahsis edildi. Ben de görevlendirildikten sonra o bölgeye hemen yeni bir türbe projesi çizdim. Kısa sürede tamamladım ve uygulamaya konuldu” dedi.

GÜVENLİ NÖBET         YERİ YAPTIK

Nöbet yerlerinin de güvenli olması için mimaride dikkatli olduklarını belirten Demirarslan, “Nöbet tutacak erler için ayrı bir yer hazırlandı. Daha güvende olmaları için içe dönük olarak nöbet yerleri planlandı. Projede her şey detaylı şekilde uygulandı. Daha sonra Gaziantep’den de görevliler eşliğinde sandukalar taşınarak esas nakil işlemleri yapıldı. Ben de projemi daha sonradan giderek yerinde ziyaret ettim” diye konuştu. 

 
#Şah Fırat Operasyonu
#Süleyman Şah
#Süleyman Şah Türbesi
9 yıl önce