|

Şüpheli adaylara yeniden sınav

İncelenen sınav belgelerinde, elektronik kayıtlarda veya yapılan analizlerde olağandışı bulgulara rastlanması halinde adaylar, maliyeti ÖSYM tarafından karşılanmak üzere eşdeğer sınava çağrılacak. Çağrıya rağmen eşdeğer sınava katılmayan adayın sınavı geçersiz sayılacak

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2016 Cuma
Güncelleme: 00:10 - 27/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Sınavlarda kopyaya karşı yeni önlemler geliyor. Şüphe durumunda aday eşdeğer sınavdan geçirilecek. 2010 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı ile ilgili başlatılan soruşturmalar kapsamında paralel yapının birçok sınavda kopya çektiği belirlenmişti. ÖSYM bir daha böyle bir sorunun yaşanmaması ve adaylar arası eşitliğin sağlanması için yeni bir uygulamayı hayata geçirecek.



'BİR DE BU SINAVI YAP'


Sınavlardan sonra incelenen sınav belgelerinde, elektronik kayıtlarda veya yapılan analizlerde olağandışı bulgulara rastlanması halinde adaylar, maliyeti ÖSYM tarafından karşılanmak üzere yönetim kurulu kararı ile eşdeğer sınava çağrılacak ve sınav sonucu şüpheli olan adaya 'bir de bu sınavı yap' denilecek. Adayın sınavının geçerli sayılıp sayılmayacağına eşdeğer sınav sonuçlarına bakılarak ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından karar verilecek. Çağrıya rağmen eşdeğer sınava katılmayan adayın sınavı geçersiz sayılacak.



KRİMİNAL İNCELEYECEK


Sınav öncesi, sınav sırasında veya sınav sonrası kurallara aykırı durumların kesinleştirilmesi için de ÖSYM Başkanlığı Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın bünyesinde kriminal inceleme birimi oluşturulacak. Bu birim, sınavlarda kullanılan kamera görüntüleri başta olmak üzere seslerin çözümlerinin yapılması, yazı, imza ve sınav evrakları üzerinde incelemeleri gerçekleştirecek. Bu incelemeler resmi ya da özel kriminal inceleme büroları aracılığıyla da yapılabilecek. ÖSYM'nin gerçek sınavlarda kullandığı deneme sorularını veya sınavın devam ettiği süre içinde sınavlarda sorulan soruları herhangi bir ortamda paylaşan, ifşa eden, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla yayımlayan veya işleyenler hakkında 5 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak. Bu durumun tekrarı halinde ise ceza her defasında bir kat artırımlı olarak uygulanacak.


#ÖSYM
#Kopya
8 yıl önce