|

Suriyelilerin eğitimi için uluslararası konferans

Milli Eğitim Bakanlığı gözetiminde İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da destek verdiği 'Suriyelilerin Eğitimi İçin Uluslararası Konferans' İstanbul'da düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, şu anda 200 bin civarında Suriyeli çocuğun okullarda, yaklaşık 300 bin kişinin de geçici eğitim merkezlerinde eğitim gördüğünü belirtti.​​ İHH Başkanı Bülent Yıldırım konuya ilişkin olarak, "Cehaleti yenersek, fakirlikten de ihtilaftan da kurtuluruz ve böylece gelip başımızdan aşağı bomba atamazlar" dedi.

Yeni Şafak
13:16 - 19/02/2017 Pazar
Güncelleme: 14:23 - 19/02/2017 Pazar
AA
Türkiye'de şu anda 200 bin civarında Suriyeli çocuğun okullarda, yaklaşık 300 bin kişinin de geçici eğitim merkezlerinde eğitim gördüğünü belirtti.
Türkiye'de şu anda 200 bin civarında Suriyeli çocuğun okullarda, yaklaşık 300 bin kişinin de geçici eğitim merkezlerinde eğitim gördüğünü belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı gözetiminde İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da destek verdiği "Suriyelilerin Eğitimi İçin Uluslararası Konferans" İstanbul'da icra edildi.


Dünyanın birçok yerinde Suriyelilerin eğitimiyle ilgilenen eğitimciler, çocukların eğitim meselesini konuşmak için İstanbul Pullman Otel'de buluştu. 2 gün süren eğitim çalıştayında sağlıklı eğitimin önündeki engeller masaya yatırıldı ve çözüm yolları arandı.



Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Milli Eğitim Bakanlığı ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfınca Pullman İstanbul Havalimanı ve Kongre Merkezinde düzenlenen, "Suriyelilerin Eğitimi İçin Uluslararası Konferansı"nın açılışında, Suriyelilerin yaralarını sarmak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.



Türkiye için bunun bir yük olmadığını anlatan Demirci, "Türkiye her zaman dinine, ırkına, mezhebine bakmadan mazlumların yanında olmuştur. Tarihimiz bize bunu gösteriyor. Bu nedenle Suriyeli kardeşlerimiz için yaptıklarımız bizim için bir lütuftur. Bugünlerin geçeceğine inanıyoruz. Bundan dolayı Suriye'nin yeniden inşası için çalışmalıyız. Suriye, Haçlı Seferlerinden beri bu kadar büyük tahribata maruz kalmamıştı. Bunun telafi edilmesi, Suriye'nin yeniden ayağa kalkması için sorumluluğumuz büyük." diye konuştu.



Demirci, toplantının bu konuda atılmış önemli bir adam olduğunu aktararak, şöyle devam etti:



"Suriye'nin inşası, insanının inşasıyla mümkün. Türkiye'de 3 milyon kardeşimiz var. Ülkemiz, Suriyeli kardeşlerimizin de ülkesi. Yaklaşık 850 bin civarında eğitim çağında kardeşimiz var. Şu anda bunların büyük bölümüne ulaştık. Şu anda 200 bin civarında Suriyeli çocuğumuz, okullarımızda bizim çocuklarımızla aynı iklimi teneffüs ediyor. Yine yaklaşık 300 bin çocuğumuz geçici eğitim merkezlerinde eğitim görüyor. Gelecek sene yaklaşık 200 bin civarında çocuğu sisteme katmak için telafi programları düzenliyoruz. Suriye'yi ayağa kaldırmak için yetişmiş insanlara ihtiyaç var. Bu nedenle eğitim faaliyetlerine çok önem veriyoruz. Suriye'deki felaket eğitimle aşılabilir. Bu nedenle eğitime daha çok odaklanmalıyız. Suriyeli çocuklarımızın yaşadıkları yerdeki eğitim sistemine entegre olması gerekiyor. Ancak kendi özlerini kaybetmeden bu yapılmalı. Türkiye olarak bu perspektifle okullarımızın kapılarını çocuklarımıza açtık. Bakanlığımız bu hedefe göre planlarını yapıyor."



"Cehaleti yenmemiz gerekiyor"


İHH Başkanı Bülent Yıldırım da cehaletle mücadele etmenin önemine değindi.



Bugüne kadar 140 ülkede bu çerçevede çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Yıldırım, "Tecrübelerimiz, İslam dünyasının 3 temel problemi olduğunu gösteriyor. Birisi cehalet, biri fakirlik, diğeri ihtilaftır. Fakirlik ve ihtilafı gidermenin yolu cehaletle mücadele etmektir. Cehaleti yenersek, fakirlikten de ihtilaftan da kurtuluruz ve böylece gelip başımızdan aşağı bomba atamazlar. Biz kimsenin dinine karşı değiliz. Sadece zalime karşıyız. İslam dünyasında sadece zalime karşı olacak bir nesil yetiştirmeliyiz." şekline konuştu.



İdlib'te yaşananlara dikkati çeken Yıldırım, "İdlib'te 500 binin üzerinde insan kamplara sığındı. Oralarda 2-3 okulumuz var. Oralardaki çocuklar okula gidemiyor. O çocukları eğer yetiştiremezsek, hepsi yarın kendilerine, bize, ümmete ve insanlığa sorun olacak. Yetiştirebilirsek kendilerini, belki de ülkelerini, ümmeti, insanlığı kurtaracak. Suriye halkı İslamı özgürce yaşamak için bu bedeli ödüyor. 1 milyona yakın insan şehit oldu. 500 bine yakın insan cezaevlerinde. Bunun için çalışma içindeyiz. İnşallah yakında güzel bir haber verebiliriz. Bu çocukları, kendi geleneklerine uygun, bulundukları yere uyumlu şekilde yetiştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.



Suriyelilerin Eğitimi İçin Uluslararası Konferansıyla, bu konuda çalışanlar bir araya getiriliyor.



Konferansla, Suriyeli öğrencilere yönelik eğitim müfredatların geliştirmek ve zenginleştirmek, eğitimde karşılaşılan zorlukları aşmak, en iyi yöntemleri ve gereçleri önermek, eğitimcileri ve idarecileri teknik ve maddi olarak desteklemek, deneyimlerin paylaşılması, eğitimden uzak kalan öğrenciler için alternatif çözümlerin bulunması ve uzaktan eğitimin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik hedefler ele alınacak.



İki gün boyunca oturumlar halinde devam edecek konferansta, çeşitli ülkelerden çok sayıda uzman görüşlerini aktaracak.



#Bülent Yıldırım
#İHH
#Suriye
#Ercan Demirci
7 yıl önce