|

Tadımız tuzumuz kaçmasın

Türkiye’nin en büyük yemek firmalarından Bekard, Atatürk Havalimanı'nda yemekhanelerin masalarındaki tuzlukları kaldırdı. Sağlığımız bozulmasın diye böyle bir uygulamaya giden Bekard, yıl sonuna kadar tüm yemekhanelerinde tuzu kaldıracak.

Yeni Şafak
04:00 - 26/03/2017 Pazar
Güncelleme: 10:39 - 26/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’nin en büyük yemek firmalarından Bekard, Atatürk Havalimanı'nda yemekhanelerin masalarındaki tuzlukları kaldırdı.
Türkiye’nin en büyük yemek firmalarından Bekard, Atatürk Havalimanı'nda yemekhanelerin masalarındaki tuzlukları kaldırdı.

Tuzu sadece masada kullanmıyoruz. Günlük hayatta kullandığımız atasözleri ve deyimlerle de hayatımızda tuz. Bir işe katkı verecekken 'çorbada benim de tuzum bulunsun' deriz. Bizi ilgilendirmeyen bir olay karşısında 'benim tuzum kuru', gideceğimiz restoran pahalıysa 'orası çok tuzlu', genellikle evlilikte yapılan kavgalar içinse 'evliliğin tuzu biberi' deriz. Yemeklerde de fazlasıyla tuz kullanıyoruz. Bu durum için de 'tadımız tuzumuz kaçmasın'ı kullanabiliriz çünkü tuz sandığımız kadar masum değil. Bu durumun farkına varan Türkiye'nin en büyük yemek firmalarından Bekard, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Türk Hava Yolları (THY) personelinin yemek yediği yemekhanelerin masalardaki tuzlukları kaldırdı. Atatürk Havalimanı'nda 14 lokasyonu bulunan Bekard bunlardan 5'inde bu uygulamayı hayata geçirdi. Biz de uygulamanın detaylarını onlardan dinledik.



PEYDERPEY YAYACAĞIZ


Proje hakkında bilgi veren Bekard'ın gıda mühendisi Ayşe Aldemir, “Masalardaki tuzlukları kaldırmamızın amacı halk sağlığını korumak. Projeyi birden hayata geçirmedik, alıştıra alıştıra uyguluyoruz. Burası on bin kişinin yemek yediği bir yer. Burada 14 tane lokasyonumuz var, ikisi VİP yemek salonu. Bu 14 lokasyonun beşinde projemizi başarıyla uyguladık. Şu an 3 bin 200 kişinin masasında tuz yok. Aşama aşama diğer lokasyonlarda da uygulmayı hayata geçireceğiz. Yıl sonuna kadar hepsinde kalkmış olacak" diyor.






BU PROJE TÜRKİYE'DE İLK


Bir diğer gıda mühendisi ve aynı zamanda THY proje müdürü Emrah Hızal, Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarının altını çizerek bu projenin Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çekti. Tuza Dikkat Haftası nedeniyle misafirlerin farkındalığını oluşturmak için servisler hazırladıklarını söyleyen Hızal, “Biz zaten yemek firması olarak tuza çok dikkat etmekteyiz. Misafirlerimiz minimum tuz alsın diye uğraşıyoruz" diyor.



  • Tuz bağımlılık yapıyor
  • Diyetisyen Pınar Akkuzu, tuzu azaltmak için neler yapılabiceğini anlattı: “Güvenli sodyum ihtiyacımız 1500 ile 2400 mg arasında. Bir çay kaşığında 2300 mg sodyum var. Günde bir çay kaşığı kadar tüketince zaten sınıra gelmiş oluyoruz. Tuzu azaltmak için az tuzlu zeytin (light), peynir tercih edilebilir. Siyah yerine yeşil zeytin daha iyidir. Besinlerde zaten tuz yeterince var. Hazır
  • çorba, et suyu tabletlerinin sodyum içeriği çok yüksek, kesinlikle kullanmayın. Tuz bağımlılık yapan bir madde aynı zamanda. Yemeklerin tatlandırılmasında tuzun dışında sarımsak, dereotu, kekik, fesleğen, rezene kullanılabilir. Sodyum konusunda en masum besinler sebze ve meyveler. Her gün bir porsiyon muhakkak tüketin."
#Tuz
#Türkiye
#Atatürk Havalimanı
7 yıl önce