|

Tahrik tutmadı

Terör soruşturması kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak ile meclis üyesi Anlı'nın gözaltına alınmasından sonra sokakları karıştırma çabası tutmadı. Terör örgütüyle arasına mesafe koymayan HDP ve DBP’nin çağrısı karşılık bulmadı. Belediye önünde toplanan az sayıdaki kişiye de esnaf tepki gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:57 - 27/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Belediye Meclis Üyesi Fırat Anlı önceki akşam gözaltına alındı.



Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Kışanak'ın “Terör örgütüne üye olmak, demokratik özerklik çağrısı yapmak ve terör örgütü lehinde söylemlerde bulunmak" suçlarından, Anlı'nın ise"belediyeye ait araç ve gereçleri terörist mezarlığı yapmak için kullandırmak" suçundan gözaltına alındığı belirtildi.



22 KİŞİYE GÖZALTI KARARI


Kışanak ve Anlı'nın emniyetteki işlemleri sürerken aynı soruşturma kapsamında aralarında belediye çalışanlarının da bulunduğu 22 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Terörist mezarlığındaki çalışmalarda yer aldıkları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı çıkartılan 22 kişiden 16'sı Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda yakalandı. Firari 6 kişinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.



SAĞDUYU HAKİM OLDU


Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınması bahanesiyle HDP ve DBP halkı sokağa dökmeye çalıştı. Ancak sağduyunun hakim olduğu kentte Diyarbakırlılar çağrıya aldırış etmedi. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da olduğu az sayıdaki partili belediye önünde toplandı. Polis, Valiliğin 15 Ağustos'tan itibaren gösteri yasağı olduğunu hatırlatarak, göstericilerin dağılmaları yönünde uyarı yaptı.




POLİSE EYP ATTILAR


Uyarıya rağmen dağılmayan gruba tazyikli su ile müdahalede bulunuldu. HDP'li bazı milletvekillerinin de aralarında bulunduğu gruptaki bazı kişiler, güvenlik güçlerine el yapımı patlayıcı ve taş attı. Saldırının ardından uyarıya rağmen dağılmayan gruba tazyikli suyla müdahale edildi. Gruptaki bazı kişiler gözaltına alındı.



ESNAFTAN SERT TEPKİ


Bu sırada esnaf belediye binası önünde izinsiz toplanan gruba tepki gösterdi. Tepki üzerine bazı partililerin, “bir saat sonra görüşürüz" şeklinde tehdit ettiği bir esnaf, “Bu memleketin asıl sahibi benim, her zaman buradayım" diye konuştu. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından esnaf, “Şov yapmayın, bana ekmeği kim verecek?" diyerek gruptan iş yerinin önünden uzaklaşmalarını istedi. Bir başka esnafın da partililere tepki göstererek dağılmalarını istemesi üzerine bazı kişiler esnafı darbetmek istedi. Polisin müdahalesi ile söz konusu kişiler bölgeden uzaklaştırıldı.


İstanbul'da eylem çağrısı karşılık bulmadı. Taksim'de toplanan yaklaşık 100 kişi basın açıklaması yaparak dağıldı.





28 suçtan soruşturma


Gültan Kışanak hakkında 5 yılda işlediği iddia edilen 28 ayrı suçtan soruşturma yürütülürken, bu suçlar arasında PKK/KCK'nın çağrısı ve talimatları üzerine yasa dışı toplantı, gösteri ve yürüyüşlere katılması, konuşmalarında terör örgütünün cebir ve şiddet eylemlerini meşru göstermesi de yer alıyor.





Anlı'nın ise Dicle ilçesinde 2 yıl önce PKK'lı teröristler için mezarlık yapılmasında belediyeye ait araç ve gereçleri tahsis ettiği, kamu kaynaklarını bu amaç doğrultusunda kullandığı, söz konusu mezarlıktaki çalışmaları denetlemek için zaman zaman bölgeye gittiği iddia ediliyor. Soruşturmada, 21 Mart'ta Bağlar ilçesi Nevruz Parkı'nda düzenlenen etkinlikte Kışanak ve Anlı'nın örgütsel içeriği bulunan sinevizyon gösteriminin yapıldığı platformdan alanda bulunan kitleye hitaben terör örgütü PKK/KCK ideolojisi doğrultusunda sözde “öz yönetim" ortamının oluşması yönünde çağrıda bulundukları belirtiliyor.








#Gültan Kışanak
#Diyarbakır
#PKK
7 yıl önce