|

Tampon değil Güvenli bölge

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin hiçbir zaman tampon bölge demediğini, sınıra güvenli ve uçuşa yasak bölge oluşturulmasını istediğini söyledi. Sözcü Kalın, sınır güvenliği için alınan tedbirlerin ‘Türkiye savaşa giriyor’ gibi başlıklarla yorumlanmasının doğru olmadığını kaydetti.

Yeni Şafak
04:00 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 04:29 - 1/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlediği basın brifinginde açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği iddialarını sert bir dille eleştiren Kalın, insanı yardımlardan dolayı Türkiye'ye teşekkür etmesi gerekenlerin, “Terörist Erdoğan, Terörist Türkiye" kampanyası başlattığını söyledi. Kalın, “Bu kampanyalarla bir yere varacaklarını sananlar yanılıyor" dedi. Sözcü Kalın, Suriye sınırında alınan askeri tedbirle ilgili olarak, “Sınırımızı güvence altına almak için aldığımız tedbirleri 'Türkiye savaşa giriyor' gibi başlıklarla yorumlamak sağlıklı değil. Bir ülkenin kendi sınırlarını güvenlik altına alması, bununla ilgili tedbirler alması onun en asli görevidir" açıklamasında bulundu.



TEDBİRLER SINIR GÜVENLİĞİ İÇİN


Türkiye'nin terör örgütü IŞİD'e yardım ettiği algısı oluşturulmaya çalıştırıldığını ifade eden Kalın, “Türkiye'nin IŞİD ya da benzer bir terör örgütüyle hiçbir ilişkisi yoktur, olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Burada, bizim sınırımızı güvence altına almak için aldığımız tedbirleri 'Türkiye savaşa giriyor', 'Türkiye ateşe atılıyor' gibi başlıklarla yorumlamak da çok sağlıklı değil. Sınır boyu alacağımız bu güvenlik tedbirleri tamamen kendi vatandaşlarımızı ve sınır güvenliğimizi sağlamaya yöneliktir" diye konuştu. Türkiye'nin “güvenli ve uçuşa yasak bir bölge" oluşturulması gerektiğini söylediğini hatırlatan Kalın, bunun hem Türkiye'nin sınır güvenliği hem mültecilerin orada ağırlanması hem de Hür Suriye Ordusu ve ılımlı muhaliflerin eğitilmesi, donatılması faaliyetleri için en uygun zemin olacağını söyledi.



ESED IŞİD'İ KULLANIYOR


Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kalın, “Suriye rejiminin, IŞİD'i kullandığına dair elinizde herhangi bir belge, kanıt var mı?" sorusuna, Kalın, “Baştan beri Suriye rejimi, IŞİD'i, Özgür Suriye Ordusu'nu ve diğer muhalif grupları zayıflatmak amacıyla kullandı, kullanmaya da devam ediyor" yanıtını verdi.



YARDIM YAPMAY HAZIRIZ


“Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'a, Türkiye'nin bir ekonomik desteği olabilir mi? Bu yönde talepleri oldu mu?" sorusu üzerine Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun mevkidaşıyla bir görüşme yaptığını, Türkiye'nin üzerine düşen bir şey olursa Yunanistan halkına her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu kaydetti.



Külliye içindeki cami açılıyor


Cuma günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde yapımı devam eden caminin açılışının gerçekleştirileceğini belirten Kalın, “Cami de yine halkımıza açık herkesin istediği zaman gelip ziyaret edebileceği, ibadet edebileceği bir yer olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla bu cuma inşallah buranın açılışını da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.



Beş milyon kitaplı kütüphane


Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi projesinin fizibilite çalışmalarının devam ettiğini ve çalışmaların başlatılacağını da anlatan Kalın, hedeflerinin beş milyon kitaplı bir kütüphane olduğunu, e-book, database ve matbu kitaplarla amaçlarının bu sayıyı daha da artırmak ve araştırmacıların hizmetine açmak olduğunu dile getirdi.



Çin Büyükelçisi çağrıldı


Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik baskılarından endişe duyduklarını belirten Kalın, Dışişleri Bakanlığı'nın Çin Büyükelçisini Bakanlığa çağırdığını söyledi. Kalın, "Çin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na davet edilerek, bu konudaki endişelerimizi kendilerine iletmiştir" dedi.



Suriye'nin güneyine tampon




Suriye'nin kuzeyinde PYD'ye bağlı YPG güçlerinin hat boyunca ilerleme kat etmesi üzerine Türkiye “güvenli ve uçuşa yasak bölge"yi konuşurken, Ürdün cephesinde de haraketlilik yaşandığı belirtiliyor. İngiliz Financial Times gazetesi, Ürdün'ün, Suriye'nin güneyinde “aşırı" grupların ilerleyişini önlemek adına bir tampon bölge kurmayı planladığını yazdı. Haberde planın hayata geçmesi durumunda, “bunun 4 yıllık savaşta isyancılar ve mülteciler için kurulan ilk tampon bölge olacağı"na dikkat çekildi.



SINIRA YAKLAŞTILAR


Gazetenin haberinde ayrıca, "Ürdün'ün temel amacı, sınırında güvenli bir alan oluşturmak olacak. Ürdün sınırı boyunca güney Suriye eyaletleri Dera ve Süveyda bulunuyor. Suriye'deki ayaklanma 2011'de Dera kentinde başlamıştı" denildi. IŞİD'in sınır bölgesinde alan ele geçirmesi olasılığının Ürdün'ü kaygılandırdığına dikkat çeken Financial Times, Ürdün'ün ABD'nin muhalifleri eğitim programının içinde yer aldığını da hatırlattı.



Ban Ki-Mun'dan çağrı


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'deki sorunun çözümü için dünyaya çağrı yaptı. Soruna çözüm bulamamanın utanç verici olduğunu belirten Ki-Mun, “Suriye halkına ve bölgeye daha fazla zararlar verilmeden, uluslararası topluma, Cenevre Bildirisi'nin hayata geçirilmesi için samimi çaba göstermeleri çağrısı yapıyorum" dedi .


#tampon bölge
#suriye türkiye sınırı
#ibrahim kalın
9 yıl önce