|

Tarihe gizlenmiş balık sosu

Roma İmparatorluğu'nda sofraların vazgeçilmez bir balık sosu olan garum Edremit’te üretilmeye başlandı. Balık mevsiminin yavaş yavaş sonlarına yaklaşırken unutulmaması gereken bir sos olan garumun nasıl hazırlandığını anlattığımız bu hafta bir de levrek tarifini sizler için paylaştık.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/02/2017 Pazar
Güncelleme: 23:33 - 4/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Roma İmparatorluğu'nda sofraların vazgeçilmez bir balık sosu olan garum Edremit’te üretilmeye başlandı.
Roma İmparatorluğu'nda sofraların vazgeçilmez bir balık sosu olan garum Edremit’te üretilmeye başlandı.

Balığın bolca bulunduğu ve tüketildiği kış aylarının sonlarına yaklaşırken, balığa dair kıyıda köşede kalmaması gereken bazı bilgileri de bir kenara not edelim istiyorum. Bunlardan biri de balık yemeklerini daha lezzetli hale getirebilmek için kullanılan soslar. Akdeniz usulü beslenmenin izlerini gördüğümüz bu sosların temel malzemesi tabii ki zeytinyağı. Dövülmüş birkaç diş sarımsağı, bir litre hakiki zeytinyağının içine koyarak aromatik zeytinyağının temel halini hazırlamış oluyoruz. Bu karışıma bir dal taze kekik, bir dal biberiye, fesleğen gibi taze aromatik otlar ya da baharatlar ekleyebiliriz. Hatta dövülmüş ceviz ve çam fıstığı da çok yakışır. Bu şekilde saklanmasında da bir mahsur yok. Bu sosları balık başta olmak üzere tüm etlerde, salatalarda, peynirlerde, kahvaltıda ve yumurtanın yanında kullanabiliriz.







TEKRAR ÜRETİLMEYE BAŞLANDI


Balık ve sos denince aklımıza Eski Roma'nın vazgeçilmezi olmuş bir balık sosu olan garumu anmamak olmaz. En son, İspanya'daki büyük atölyelerde üretilmiş binlerce küp ve amfora garum soslarını İtalya'ya taşırken batmış bir geminin bulunması haberi gelmişti. Bu arkeolojik keşiften sonra Edremit'te garum sosun yeniden yapıldığı duyduk. Bilim insanlarına göre Karadeniz'den Akdeniz ve Ege kıyılarına kadar bütün bu coğrafyada sevilerek tüketilen sos, Roma İmparatorluğu sofralarının olmazsa olmazıydı.







YAZ GÜNEŞİNDE MAYALANIYOR


Bir toprak küpün içine sardalya, hamsi gibi küçük balıkları ya da torik, müren balığı gibi büyük balıkların iç organlarını koyuyoruz. Üzerine temiz deniz suyu ve iyi kalite organik tuz ilave ediyoruz.



Yapılan analizlere göre garum yapılırken biraz karabiber ağacı yaprağı, kekik, kişniş, defne, adaçayı, sedef otu gibi aromatik bitkiler sirke içinde güneşte bekletiliyor ve mayalanması sağlanıyor. Biz de üzüm sirkesi koyarak ya da hiç bir sıvı katmadan yaz güneşinde mayalandırarak ideal bir sonuç alabiliriz. 3-4 ay gibi bir sürede sos için yeterli olur. Garum sosu denemek isteyenler için bir de önerim var. Kullanmadan önce küpten çıkartığınız garumu suda beklettikten sonra zeytinyağı ve baharatlarla tekrar lezzetlendirebilirsiniz. Bugünkü yazımızı da fırında levreği sarımsaklı bir sosla hazırlayarak bitirelim istedim.







Sarımsak soslu fırında levrek


MALZEMELER


*4 levrek fleto


*2 kuru soğan


*3-4 diş sarımsak


*İstenirse 2 adet patates


*1-2 çay bardağı zeytinyağı


*Tuz


*Tane karabiber


*1 dal biberiye



Yapılışı

: Levrek filetolarımızı bir gece önceden sarımsak ve zeytinyağı ile hazırladığımız marinede bekletelim. Soğanlarımızı ve patateslerimizi soyup halka halka dilimleyelim ve fırın kabımıza koyalım. Üzerine levrek filetolarımızı yatıralım ve baharatlarımız ile tuzumuzu ilave edelim. Fırın kabımızın kapağını kapatmadan önce az miktarda su ekleyelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yarım saat pişirelim. Eğer marine etme imkanımız yoksa, zeytinyağlı sarımsaklı karışımı pişerken de ilave edebilir ya da fırından çıktıktan sonra servis sırasında yemeğin yanına ekleyebiliriz.



#Garum
#Edremit
#Roma İmparatorluğu
7 yıl önce
default-profile-img