|

Tatilcilere yol uyarıları

Bayram tatili tatili 9 güne çıkarılınca Türkiye yollara döküldü. Tatil yolculuğunun faciaya dönüşmemesi için uzmanlar uyarıyor. Yola çıkmadan araç bakımını mutlaka yapın, ufak bakım eksiklikleri uzun yolda önemli sorunlara neden olabilir.

Yeni Şafak ve
14:09 - 1/07/2016 Cuma
Güncelleme: 11:15 - 1/07/2016 Cuma
Yeni Şafak
Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkarıldı.
Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkarıldı.

Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkarılınca Türkiye yollara döküldü. Kimi eş dost ve akraba ziyaretine, kimi tatil beldelerine gidecek. Tatil yolculuğunun faciaya dönüşmemesi için uzmanlar uyarıyor. Petlas Uzmanları, tatilcilere yol uyarıları yaptı: Sıcak havalarda ısınan zemin güvenlik riski oluşturabiliyor, dişleri 4 mm'nin altındaki lastiklerle yola çıkmayın. Lastiklerdeki hava basıncını aracın yüküne ve tipine göre ayarlamayı unutmayın. Yola çıkmadan araç bakımını mutlaka yapın, ufak bakım eksiklikleri uzun yolda önemli sorunlara neden olabilir. Yüksek sesle müzik dinlemekten kaçının. 2 saatte bir 15 dakikalık molalar verin. Emniyet kemerini takmayı unutmayın. Yoldaki olası sürprizlere karşı reflektörünüzün bagajınızda olduğundan emin olun.



ARACINIZI UZUN YOLA HAZIRLAYIN


Türkiye'nin tek yerli lastik firması Petlas'ın yol uzmanları, bayram tatiliyle yollardaki yoğunluk ve hava sıcaklıklarının artmasına dikkat çekerek tatilcileri uyardı. Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 40'ının Haziran-Eylül döneminde meydana geldiğini vurgulayan uzmanlar, uzun yola çıkmadan araç bakımlarının yapılması gerektiğine işaret etti.



Sıcak havalarda ısınan zemin güvenlik riski oluşturabildiğine işaret eden uzmanlar, “Aracınızın lastiklerini kontrol etmeden uzun yola çıkmayın. Dişleri 4 mm'nin altındaki lastikleri mutlaka değiştirin” uyarısında bulundu. Kullanım ömrünü tamamlamış lastiklerin, aracın yol tutuşu özelliğini kaybetmesine ve fren mesafesinin uzamasına yol açtığı, bu lastiklerin yağmurlu havalarda su tahliye özelliği en aza indiği için araçların, su birikintilerinde savrulabildiğine işaret edildi. Petlas uzmanları, lastikler konusundaki uyarılarına, lastik hava basıncının aracın yüküne ve tipine göre ayarlanması gerektiğini de ekledi. Uzmanların tatilcilere diğer önerileri şöyle:



-Araç bakımınızı mutlaka yaptırın. Gözden kaçan ufak bakım eksiklikleri özellikle uzun yolda önemli sorunlara neden olabilir.



-Fren sisteminin kontrolünü sağlayın ve gerekiyorsa balata değişimi yapın, fren hidroliği yağ seviyesini kontrol edin.



-Kriko, süspansiyon, rotil, rot kolu, direksiyon aksamı ve tekerlerin bağlı bulunduğu aksamlar ile motor kayış aksamı, stepne ile akü kontrolünü sağlayın.



-Yağ kontrolünü yapın, yağ değişimine kısa bir süre kaldıysa beklemeden yağın değiştirin.



-Araç farları, radyatör suyu ile silecek suyunu kontrol edin.



-Yolda trafik cezası almamak için araç muayenesi ile Zorunlu Trafik Sigortası tarihine mutlaka göz atın.



-Güvenli sürüş ve sorunsuz bir yolculuk için mümkün olduğunca yüksek sesle müzik dinlemekten kaçının. 2 saatte bir 15 dakikalık mola verin. Emniyet kemerini takmayı unutmayın.



-Buna rağmen yolculuk sırasında kötü sürprizlerle karşılaşma risklerine karşı reflektörünüzün aracınızın bagajında olduğundan emin olun. Aracınızı güvenli bir yere çekerek dörtlü ikaz lambalarını yakın ve diğer araçları durumdan haberdar etmek için uygun bir güvenlik mesafesine reflektör koyun. Giderilemeyecek bir sorunla karşı karşıya kalma ihtimaline karşın yola çıkarken, yetkili servisin numarasını not etmeyi unutmayın. Servisin menzili dışında kalan bölgelerde ise jandarma ya da polisten yardım isteyin.



#Ramazan Bayramı
#tatil
8 yıl önce