|

Tehditle zapt ettiler

TSK’ya yerleşmek isteyen FETÖ’cülerin ilk hedefi askeri yargıyı ele geçirmek oldu. Darbe öncesi ordudaki FETÖ’cülerle ilgili bir soruşturmayı yürüten iki savcı arasındaki konuşma askeri yargı içindeki FETÖ etkinliğini ortaya serdi. Ergenekon, Balyoz gibi davaları başlatan imzasız mektuplarla ilgili soruşturma sürecinde, savcı Albay Taner Güçlü, “Tehdit ediliyorum gereğini yapın” dedi. Güçlü tayin edildikten sonra bu tür dosyaları devralan yüzbaşıya, “Artık bir değil iki çelik donla gez” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2017 Cuma
Güncelleme: 07:19 - 23/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Yeni Şafak FETÖ'nün ''askeri yargı'' dosyasını açıyor.
Yeni Şafak FETÖ'nün ''askeri yargı'' dosyasını açıyor.

1980’lerin sonundan itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerini ele geçirmek için çalışmalara başlayan Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) TSK’daki öncelikli hedeflerinden biri Personel Başkanlığıyla birlikte askeri yargı kurumları oldu. Askeri yargıya sızmayı başaran FETÖ militanları yıllar boyunca kendine rakip olarak gördüğü subayları göstermelik soruşturma ve davalarla tasfiye etmeye çalıştı.

SİNİR HARBİ YAŞANDI

Askeri yargıda FETÖ’cü olmayan subaylar ile FETÖ’cüler arasında büyük bir sinir harbi de yaşandı. FETÖ mensubu yargıçların terörist faaliyetleri devam ederken diğer subaylar da paralel olarak FETÖ’ye karşı soruşturmalar yürütmeye çabaladı. O soruşturmaların yapıldığı süreçte askeri savcıların yaşadığı tedirginlik de gün yüzüne çıktı.

TEHDİTLER DİLEKÇEDE

2010’da dönemin Güney Deniz Saha Komutanlığı Başsavcısı Albay Taner Güçlü, “Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi kumpas soruşturma ve davaların başlamasına neden olan imzasız ihbar mektupları gönderenler ile gizli belgeleri ele geçirenleri” tespit etmek için bir soruşturma başlattı. Soruşturma 2010/443 esas numarasıyla yürütülüyordu. Bu soruşturma devam ederken Başsavcı Güçlü, FETÖ’den tehdit almaya başladı. Güçlü o tehditleri, 2013’te Genelkurmay Savcılığı’na yazdığı bir dilekçeyle anlattı.

KUMPASIN MAĞDURU OLDU

Güçlü dilekçede, “Tehdit ediliyorum. Mağdur edilmek istemiyorum, lütfen gereğini yapın” ifadelerini kullandı. Güçlü’nün beklediği oldu ve kumpası araştırdığı soruşturmalardan biri olan İzmir Askeri Casusluk davasında sanık yapıldı. Müebbet hapisle cezalandırılmak istenen Güçlü’nün görev yeri değiştirilerek İstanbul’a tayin edildi.

ÇELİK DON UYARISI

O dönem Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı’na atanan ve yüzbaşı rütbesinde bulunan Ersin Karatekin, soruşturma dosyalarını devraldı. 15 Temmuz gecesi ele geçirilen Sıkıyönetim Komutanlıkları görevlendirme listesinde adı olduğu için soruşturulan ancak suç unsuru bulunmadığı için hakkında takipsizlik kararı verilen Karatekin, o dönem yaşadıklarını savcıya şu sözlerle anlattı: “Taner Albay, devir teslim sırasında ‘Bu dosya sende bir değil iki çelik donla gez artık’ dedi. Ve yüzbasşı rütbesinde olan beni böyle bir sorumluluğun altına soktular. Aslında bu dosyayı kıdemli savcı olan Y.Y.’nin alması gerekliydi. Ben o dönemde yüzbaşıydım ve korktum.”

#TSK
#FETÖ
#Ergenekon
7 yıl önce