|

TEM'den ayrıldılar

Edirne‘de 6 gündür bekleyen Suriyelilerden 500'ü TEM'de sabahladı. Gün boyunca direnen grup zaman zaman polise saldırdı. Akşam saatlerinde ikna edilen aileler otobüslerle Sarayiçi'ne taşındı.

Yeni Şafak
04:00 - 20/09/2015 Pazar
Güncelleme: 01:28 - 20/09/2015 Pazar
Yeni Şafak

Avrupa'ya gitme umuduyla 6 gün önce yürüyerek Edirne'ye gelen yaklaşık bin 500 Suriyeliden bin kadarı, önceki gece TEM'deki yürüyüşlerinin ardından otobüslerle Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı'na getirilerek çadır kurdu. Otobüslerin İstanbul'a gideceğinden endişe eden yaklaşık 500 kişilik grup ise Yunanistan sınırına gitmek istediklerini söyleyerek geceyi TEM otobanında asfalt üzerinde geçirdi. Orada sabahlayan grup nedeniyle otoban Edirne'ye geliş yönünde kapalı tutuldu. Ulaşım gidiş yönünden gidiş-geliş şeklinde sağlandı. Edirne'de 3 bölgede bekleyen Suriyelilerin sayısı ise 2 bin civarına ulaştı.



İZİN VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL


TEM'de sabahlayan grup öğle saatlerinde protestoya başladı. “Yunanistan'ın kapılarını açtığını, Avrupa'ya geçmek istediklerini” söyleyen grup, yürümelerine izin vermeyen güvenlik güçlerinin önünde “Sahilde ölmek 1300 dolar” şeklinde pankartlar açtı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Belediye Başkanı Recep Gürkan, bölgeye gelerek Suriyelileri Sarayiçi'nde bulunan grubun yanına geçmeleri için ikna etmeye çalıştı. Vali Şahin, Suriyelilerin temsilcilerine, uluslararası yolu kapattıklarını hatırlatarak, “Yunanistan talep etmedikçe sizi göndermemiz mümkün değil. Sizinle pazarlık için buraya gelmedik. Diğer arkadaşlarınızın yanına geçin. Biz kaç gündür sizi dinliyoruz, siz zorluk çıkartıyorsunuz. Diğer arkadaşlarınızın yanına geçerek oradaki sosyal imkanlardan yararlanın” diye seslendi. Belediye Başkanı Gürkan da sığınmacı temsilcilerine, “Bu uluslararası yolu kapatmaya hakkınız yok. Çoluk çocuk perişan, hem asfaltın hem de havanın sıcaklığı yüksek, kendinizi düşünmüyorsunuz, bebekleri, çocukları düşünün” uyarısında bulundu. Ancak direnen Suriyeliler, sınıra gitmek istediklerini yineleyerek diğer gruba katılmak istemediler.





MÜDÜR İKNA ETTİ


Gün boyunca direnişlerine devam eden grubun ilerlemeleri polis tarafından engellendi. Zaman zaman polise göz yaşartıcı gaz ve taş atan gruba herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Akşam saatlerinde bölgeye gelen Edirne Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan ve polis müdürleri tek tek görüşerek Sarayiçi'ndeki Er Meydanı'na geçmeleri yönünde aileleri ikna etti. Bazı aileler ise otobüslerle İstanbul'a gönderildi. Son katılımla birlikte yaklaşık bin 800 sığınmacı İlhan Koman Parkı ve Sarayiçi Er Meydanı'nda beklemeye başladı.



Avrupa almayı kabul etmiyor


Sınıra doğru yola çıkan Suriyelilerin geçişine neden izin verilmediği sorusuna Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı cevap verdi. Türk milletinin Suriyelileri hep ensar ruhuyla kucakladığını ifade eden Aşcı, Suriyelilerin bu vesile ile Türkiye'de olduğunu söyledi. Suriyelilerin Türkiye'den çıkışlarıyla ilgili bir engelleme olmadığı beliren Aşçı şöyle devam etti: “Evet engel yok ama bu insanların çoğunun pasaportları yok. Karşı ülkeler de kabul etmiyor. Dolayısıyla şu anda bekliyorlar. Diğer ülkeler kabul ederlerse biz geçmelerine müsaade edeceğiz. Bizim vatandaşımız olmadığına göre istedikleri yere gitmekte hürler. Ama 'kesin bir çözüm mü?' derseniz, hayır. Şu anda ülkeler kabul etmiyorlar ki... Sadece bizde değil Avrupa'nın kendi içinde de... Aynı zamanda Sırbistan kapattı, Macaristan kapattı, geçişler durmuş durumda.”



AB bayrağıyla protesto




Edirne'ye gitmek için Büyük İstanbul Otogarı'na gelen Suriyelilerin de bekleyişi devam ediyor. Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 3 bin sığınmacı, otogarın içindeki Cumhuriyet Camisi avlusundaki alanda bekletiliyor. Alandan ayrılan kimi sığınmacılar, tekrar alana alınmazken, diğer şehirlerden gelen bir grup sığınmacıyla cami avlusu dışında beklemelerini sürdürüyor. Çevik kuvvet ekipleri, hem alandan ayrılan hem de yeni gelen sığınmacıların cami avlusundaki alana girişine izin vermiyor. Avluya alınmayan sığınmacılar, Arapça ve İngilizce sloganlar atarak, Avrupa Birliği (AB) ve AB üyesi ülkelerin bayraklarıyla eylem yaptı.



POLİSİN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ SÜRÜYOR


Eylem sırasında, 2 Eylül'de Bodrum'dan botlarla Yunanistan'a geçmeye çalışırken hayatını kaybeden Aylan Kurdi ve diğer çocuklara dikkati çekmek için kimi çocuklar yere yattı ve üzerilerine AB ile AB üyesi ülkelerin bayrakları atıldı. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleri, otogarda bekleyen sığınmacılara kumanya dağıtırken, polisin otogardaki güvenlik önlemleri de sürüyor.



#mülteciler
#sığınmacılar
#Büyük İstanbul Otogarı
9 yıl önce