|

Temel maddelerde derin ayrılıklar var

AK Parti ile CHP arasındaki istikşafi görüşmeler sonrasında hazırlanan rapor, Başbakan Davutoğlu’na sunuldu. Uzlaşılan ve uzlaşılamayan konuların yer verildiği raporda, heyetler arası görüşmelerde, dış politika, içişleri, eğitim ve ekonomi gibi temel konular üzerinde uzlaşı sağlanamadığı belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2015 Cuma
Güncelleme: 10:07 - 7/08/2015 Cuma
Yeni Şafak

CHP ile istikşafi görüşmeleri yürüten AK Parti heyeti hazırladığı raporu tamamlayarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sundu.


Başbakan Davutoğlu dün Başbakanlık Resmi Konutu'nda CHP ile 5 kez biraraya gelen AK Parti heyetini kabul etti. Görüşmelerde yer alan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik başkanlığındaki Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti milletvekilleri Ali İhsan Arslan, Osman Can ve Taha Özhan sunumda hazır bulundu. İki saat süren görüşmede, hangi konularda uzlaşma olduğu, hangilerinde uzlaşmazlık çıktığı ve hangi konuların genel başkanlara bırakıldığı tek tek Davutoğlu'na anlatıldı.



GÖRÜŞ AYRILIKLARI RAPORDA


AK Parti ile CHP heyetleri arasında yapılan istikşafi görüşmelerde uzlaşılan maddeler kadar, uzlaşılamayan maddeler de yer alıyor. İç Güvenlik Paketi başta olmak üzere, içişleriyle ilgili detaylarda iki parti arasında görüş ayrılığı olduğu rapora yansıdı. İç Güvenlik Paketi'ndeki başta makul şüpheli olmak üzere bazı uygulamaların kaldırılması önerisi konusunda uzlaşma çıkmadı.



EĞİTİMDE DERİN AYRILIK


Eğitim politikaları konusunda da iki parti farklı görüşleri ortaya koydu. 4+4+4'ten vazgeçilmesini, 1+8+4 şeklinde 13 yıllık temel eğitim düzenlemesi, CHP'nin olmazsa olmazları arasındaki maddelerden birisi. İmam hatiplerin kapanmasının önünü açacak bu maddeye AK Parti sıcak bakmıyor.



ORTADOĞU VE DIŞ POLİKA


Ortadoğu politikalarında farklı görüşleri savunan iki partinin dış politika konusunda derin görüş ayrılıkları uzlaşılamayan maddeler arasında yer alıyor. CHP'nin dış politika hedefleri arasında, Suriye, İsrail gibi bölge ülkeleriyle ilişkilerin yeniden kurulması bulunuyor.



EKONOMİK VAATLER


İki partinin ekonomi meselelerine bakışında da ayrışmalar dikkati çekiyor. CHP'nin ekonomi konusundaki vaatlerinin Türkiye gerçekleriyle ve ekonomik verilerle örtüşmediği rapora yansıdı. Öte yandan, Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkileri ile yönetim şekli konuları da uzlaşılamayan maddeler arasında yer alıyor.



SEÇİM BARAJI DÜŞSÜN AMA...


Yeni Anayasa konusunda hem fikir olan iki parti, Seçim Kanunu'nun değiştirilmesi konusuna da sıcak bakıyor. Ancak AK Parti, mevcut sistemde seçim barajının yüzde 7'nin altına inilmesine sıcak bakmıyor. CHP ise yüzde 3 veya 5 istiyor.



ÖNCE MYK'DA ARDINDAN KABİNE'DE


Davutoğlu, bugün raporu MYK üyeleriyle istişare edecek. Davutoğlu, Pazartesi günü de Bakanlar Kurulu'nu toplayacak. Bu toplantıda ise “hükümet politikaları" konusunda AK Parti ile CHP'nin bulunduğu yer değerlendirilecek.



İki lider Pazartesi biraraya gelecek




Heyetin raporu sunmasının ardından CHP ile temas kuruldu. Olumlu yanıt üzerine Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Pazartesi günü biraraya gelmesi kararlaştırıldı. İstikşafi heyetlerine başkanlı eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un da hazır bulunacağı randevu saat 18.00'de gerçekleşecek. İki lider, Başbakanlık Resmi Konutu'nda biraraya gelecek.



Takvime uygun hareket ediyoruz




Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Davutoğlu'na sunum yaptıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çelik, “İki parti arasında mutabakat gözüken politikalar, temel çatışma ve anlaşmazlık olarak belirlenen noktalar, genel başkanların biraraya gelerek mesafe alınacağına veya alınamayacağına karar vereceği konular olarak üç çerçevede sunum yaptık" dedi. Her şeyin belirlenen takvim kapsamında ilerlediğini söyleyen Çelik, “Koalisyon kurulup kurulamayacağı aritmetiksel olarak karar verilecek bir alan değil. Öyle konular var ki, bir anlaşmazlık bile bütün konuları örtebilir. Son noktada mutabakata varıncaya kadar hiçbir konuda anlaşılmamış sayılır" ifadesini kullandı.



AÇIK VE ŞEFFAF SÜREÇ


Çelik, “Tartışma konusu AK Parti'nin ve hükümetin politikalarını ilgilendiriyor. Genel Başkanımız, AK Parti politikalarını ilgilendiren konuları MYK'ya götürecek. Pazartesi de hükümet politikalarını ilgilendiren kısımlar Bakanlar Kurulu'na götürülecek. Biz hiçbir seçeneğe, partiye kapı kapatmadan, son derece açık ve şeffaf bir süreç yürütmeye gayret ediyoruz. Açıkladığımız takvime uyuyoruz. Bundan sonrasının nasıl olacağı genel başkanlar bir araya geldiğinde söz konusu olacaktır.


Ülkemiz için en iyisi, en hayırlısı neyse ona ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.




--------------------------------------------------------------------


için tıklayınız


ne kadar?


?

#Başbakan Davutoğlu
#hükümet politikaları
#koalisyon görüşmeleri
#Ömer Çelik
9 yıl önce