|

'Terör örgütleri AB ile ilişkileri zehirleme çabasında'

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Son dönemde FETÖ ve bölücü terör örgütü, Avrupa Birliği'yle ilişkilerimizi zehirleme çabasındadır. Buna asla izin vermeyeceğiz." dedi.

Yeni Şafak
00:35 - 6/12/2016 Tuesday
Güncelleme: 00:39 - 6/12/2016 Tuesday
AA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2009'daki küresel krizden ve 17-25 Aralık sürecinden asgari düzeyde etkilendiğini söyledi.



15 Temmuz darbe girişimi ve ABD seçimleri sonrasındaki finansal dalgalanmaların etkilerinin de reformlar sayesinde geçici olacağını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:



  • "Türkiye ekonomisi ve finans sektörü kendisini defalarca ispatlamıştır. Bu zorlu konjonktürde ekonomimizi desteklemek için 2017 yılı bütçemizde reel sektöre verdiğimiz destek ve teşvikleri önemli ölçüde artırıyoruz. Reel kesim desteklerini 2017 yılında enflasyonun iki katından fazla artırarak 30 milyar liraya çıkartıyoruz. Bu destekler içerisinde en büyük payı istihdama çok önemli katkısı olan sosyal güvenlik prim desteğine ayırıyoruz. İhracatın desteklenmesine ayrıca büyük önem veriyoruz. Şimdi ihracatta seferberlik zamanı. İhracaat desteklerini 1 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltiyoruz. Böylece 2017 yılında ihracatımızın rekabet gücünü daha artıracak teknoloji yoğun ürünlerin ihracatını daha güçlü bir şekilde destekleyeceğiz."

Turizm sektörüne verilen desteği 2017 yılında 4 katına çıkaracaklarının altını çizen Şimşek, "Ürettikleri katma değer ve istihdamdaki yüksek paylarıyla reel sektörün bel kemiği olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin çok önemli desteğe ihtiyacı var. Bu desteğimizi de 2017 yılı bütçemize koyduk. Özellikle genç girişimcilerimize KOSGEB üzerinden hibe ve faizsiz kredi sağlıyoruz. Markalaşma, kurumsallaşma, Ar-Ge ve inovasyon desteklerimizle birlikte toplamda KOSGEB'e 1.1 milyar liralık kaynak aktarıyoruz." diye konuştu.



Esnafın finansmana erişimini sağlamak ve finansman maliyetlerini düşürmek için esnaf kredileri faiz desteğine 1.3 milyar lira kaynak ayırdıklarını anlatan Şimşek, özellikle KOBİ'lerin finansmana erişimini artıracak taşınır rehni kanununun reform niteliğini taşıdığını dile getirdi.



Tarımsal kredi faiz desteğini de yüzde 37 oranında artırarak 2.4 milyar liraya çıkardıklarını vurgulayan Şimşek, "Kamu yatırımlarımızdaki artış ve reel sektöre verdiğimiz desteklerle birlikte 2017 yılında yatırım, üretim, ihracat ve istihdamdaki canlanmayı hep birlikte inşallah göreceğiz. Bu destekler ve reformlar sayesinde Türkiye ekonomisinin başarı hikayesi örnek gösterilen performans olmaya devam edecektir. Biz işçimize, memurumuza, esnafımıza, çiftçimize girişimcilerimize, iş dünyamıza açıkçası milletimize güveniyoruz. Biz potansiyelimizin farkındayız. Güçlü ve büyük bir Türkiye için var gücümüzle çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.



AK Parti hükümetleri ile gelen güven ve istikrar ortamı sayesinde Türkiye'nin çok değerli kazanımlar elde ettiğini belirten Şimşek, bu kazanımları korumak için daha fazla çalışacaklarını söyledi.



Şimşek, bu dönemde küresel ölçekte birçok mega projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, 2013 yılında halkın hizmetine sundukları Marmaray Projesi ile Asya ve Avrupa kıtalarını denizin altından demiryolu sistemiyle birbirine bağladıklarını anımsattı.



Kuzey Marmara Otoyolu ile Yavuz Sultan Selim Köprüsünün ağustos ayında trafiğe açıldığına vurgu yapan Şimşek, şöyle konuştu:



  • "Dünyanın en uzun 4. asma köprüsü olan Osman Gazi Köprüsünü Temmuz ayında hizmete sunduk. Avrupa'nın ve Türkiye'nin ilk, dünyanın ise 3. denize inşa edilen havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanını açtık. Karayolu, boğaz, tüp geçiş projesi olan Avrasya Tünelini aralık ayının 20'sinde inşallah hizmete açıyoruz. Şimdi dünyanın ilk üç katlı tünelinin çalışmalarına başladık. Dünyanın en büyük yolcu taşıma kapasitesine sahip havaalanını İstanbul'a inşa ediyoruz. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ile ülkemizin iki önemli sanayi şehri olan İstanbul ve İzmir'i birbirine bağlıyoruz. İstanbul-İzmir arasını inşallah 8 saatten 3,5 saate indirmiş olacağız. Çanakkale Boğaz Köprüsü, dünyanın en uzun açıklığa sahip köprüsü olacak. Köprünün ihalesini 2017 yılında yapacağız.
  • Karadeniz limanlarını Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz'e bağlayacak olan Ovit Tünelini 2017 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Ovit Tüneli, dünyanın 2'nci büyük çift tüp tüneli olacak. Sağlık alanında da dev adımlar atıyoruz. 29 şehir hastanesi projemizi hayata geçiriyoruz. Bu projelerden Mersin ve Yozgat şehir hastanelerini yıl sonunda inşallah hizmete açıyoruz. Savunma sanayimize yatırım yapmaya devam edeceğiz. Savunma sanayimizin yerli ve milli imkanlarla güçlenmesi için gerekli bütün projeleri hayata geçiriyoruz."

"Üniversitesiz il bırakmadık"


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, eğitim yardımlarında da 14 yılda önemli mesafeler katettiklerini söyledi.



"Üniversitesiz il bırakmadık." diyen Şimşek, "81 ilimize üniversite açtık. 14 yılda yarım milyondan fazla öğretmen atadık, 270 bin yeni dersliğin yapımını tamamladık." dedi.



Şimşek, 2003-2016 yılları arasında değişik ölçeklerde 2 bin 718 sağlık tesisini hizmete sunduklarını anlatarak, "İktidara geldiğimizde 6 bin 389 olan kamu hastanelerimizdeki nitelikli yatak sayısını 60 binin üzerine çıkarttık. Böylece, nitelikli yatak oranını yüzde 6'dan yüzde 51 düzeyine çıkarttık. 2023 yılında hedefimiz nitelikli yatak oranımızı yüzde 100'e çıkartmaktır." ifadelerini kullandı.



OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliğini en fazla iyileştiren ülkelerden birinin Türkiye olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Mutlak yoksulluğu azalttık. Gelir dağılımında, yatırımlarda bölgeler arası farklılıkları azalttık. Tüm vatandaşlarımızı genel sağlık sigortasından yararlanır hale getirdik. Söz verdiğimiz gibi 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren asgari ücreti net bin 300 lira yaptık. Yaptığımız seyyanen ve oransal artışlarla en düşük emekli aylıklarında reel olarak yüzde 42 ile yüzde 356 oranında artış sağladık. Engelli çalıştıran işverenlere prim desteği uygulaması başlattık." diye konuştu.



Toplu konut idaresi aracılığıyla dar ve orta gelir grubuna yönelik 81 ilde 704 bin konut yapıldığını belirten Şimşek, kentsel dönüşümü önceliklendirdiklerini söyledi.



Ulaştırmada, sanayide, enerjide, tarımda yatırımları hız kesmeden sürdürdüklerinin altını çizen Şimşek, şunları kaydetti:



  • "Ulaşım ve haberleşmede dev yatırımlar yaptık. Aktif havaalanı sayısını 26'dan 55'e çıkartarak hava yolunu halkın yolu yaptık. Uçuş ağımızı 3 kattan, yolcu trafiğini ise 4 kattan daha fazla artırdık. Bölünmüş yol ağımızı 3 kattan fazla artırarak neredeyse 25 bin kilometreye ulaştırdık. Böylece 6 ilimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlıyken bugün 76 ilimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlanmış oldu. Sadece bölünmüş yollar için 112 milyar lira yatırım harcaması yaptık. Ankara-Eskişehir-İstanbul, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir-İstanbul hatlarında 29 milyon vatandaşımıza ulaşımda yüksek hızlı tren seçeneğini sunduk. 2019 yılına kadar Afyonkarahisar, Uşak, Manisa, İzmir, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Karaman, Bursa, Adana ve Mersin olmak üzere toplam 11 ilimizden yüksek hızlı ve hızlı tren hattını geçirmeyi hedefliyoruz."

Vergi reformu 2017'de


Türkiye'de bugüne kadar tamamlanan 166 organize sanayi bölgesi projesinin 101'ini kendilerinin tamamladığını belirten Şimşek, tarım sektörüne hak ettiği önemi verdiklerini, gıda güvenliği noktasında da çok önemli adımlar attıklarını dile getirdi.



Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da 4'üncü sıradan 1'inci sıraya yükseldiğinin altını çizen Şimşek, 2002 yılında yaklaşık 4 milyar dolar olan tarım ve gıda ürünleri ihracatının 2015 yılı itibarıyla 4 kat yükseldiğini belirtti. 2016 yılında yem ve gübrede KDV'yi kaldırdıklarını anımsatan Şimşek, çiftçilerin maliyetlerini düşürdüklerini, Milli Tarım Projesinde 19 ürünü 941 havzada alan bazında destekleyeceklerini dile getirdi.



Yapısal reformların gelecek nesillere olan bir borç olduğuna vurgu yapan Şimşek, şöyle konuştu:



  • "Ülkemizin şoklara karşı direncini artıracak, büyüme oranlarını sürdürülebilir yüksek seviyeye taşıyacak yegane faktör istikrar ve yapısal reformlardır. 2016 gibi zorlu bir yılda bile birçok reformu hayata geçirdik. Şubat ayında Ar-Ge reformu, mayıs ayında iş gücü piyasası reformu, ağustos ve eylül aylarında yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformlar, yine ağustos ayında tasarruflarımızı artıracak bireysel emeklilik sistemine yönelik reform, ekim ayında taşınır rehni reformu ve son olarak kasım ayında yargıyı hızlandıracak bilirkişi reformunu yaptık.
  • Önümüzdeki dönemde başta Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemini güçlendirmek üzere Patent Kanunu, kitle fonlaması ve kalkınma bankacılığının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Vergi reformu kapsamında, Maliye Bakanımızın da ifade ettiği gibi, Gelir Vergisi Kanunu'na ve Vergi Usul Kanunu'na yönelik düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Yargıda ise modern ara buluculuk sistemi ve yargıda ihtisaslaşmanın genişletilmesi gündemimizde yer almaktadır. Eğitim reformu kapsamında zorunlu okul öncesi eğitim, tam gün eğitim, yoğun yabancı dil, öğretmen akademisi, okul bazlı bütçeleme, hayat boyu öğrenme merkezlerine yönelik düzenlemeleri hayata geçirdik, geçiriyoruz."

"Doğu ve Güneydoğu yeni büyüme motoru olacak"


Şimşek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini kapsayan yatırım teşviklerinde önemli bir adım attıklarını söyledi.



Az gelişmiş bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırmak, istihdam, üretim ve ihracatı artırmak için Cazibe Merkezleri Programı'nı başlattıklarına değinen Şimşek, "Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde başlattığımız büyük yatırım hamlesiyle özel sektörle birlikte, dile kolay, dört yılda 140 milyar liralık yatırım yapmayı hedefliyoruz. Altyapıdan sağlığa, ulaşımdan tarıma, hayvancılığa, iletişimden spora pek çok alanda yapacağımız yatırımlarla bu bölgelerimizin çehresini değiştireceğiz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Türkiye'nin yeni büyüme motoru olacak. Nasıl ki Türkiye Avrupa'yla arayı kapatıyorsa Doğu ve Güneydoğu da batıyla arayı kapatmaya devam edecektir." dedi.



Stratejik sektörlerde yüksek teknoloji transferine dayalı yerli üretimin geliştirilmesini kamu alımları yoluyla desteklediklerine de kaydeden Şimşek, kamu maliyesi reformu çerçevesinde öncelikli dönüşüm programlarımdan Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı'nı uygulamaya koyacaklarını söyledi.



"Avrupa çıpasını önemsiyoruz"


Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği üyeliği konusunda ise ilk gün ne söylendiyse bugün de aynısını söylediklerini belirtti.



Türkiye'nin, üyelik sürecinin gereklerini yerine getirmeye devam edeceğini vurgulayan Şimşek, "Son dönemde FETÖ ve bölücü terör örgütü, Avrupa Birliği'yle ilişkilerimizi zehirleme çabasındadır. Buna asla izin vermeyeceğiz. İnanıyoruz ki Avrupa Birliği, yakında bölücü terör örgütü ve FETÖ'yle mücadelemizi çok daha iyi anlayacak. Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin zedelenmesine onlar da izin vermeyecektir. Kaliteli kurumların inşası, demokrasimizin daha da güçlenmesi, hukuk devleti ilkesinin pekişmesi için Avrupa çıpasını önemsiyoruz." dedi.



Şimşek, 2017 yılında Türkiye'nin huzuru, refahı ve kalkınması için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, 79 milyon insanın onurunu, mutluluğunu esas alacaklarını, hak ve özgürlükleri daha da genişletmeye, demokratik istikrarı daha da güçlendirmeye gayret edeceklerini sözlerine ekledi.


#Mehmet Şimşek
#Avrupa Birliği
#FETÖ
7 years ago