|

Teröristbaşı için ABD'ye 7 talepname

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, teröristbaşı Fetullah Gülen'in iadesi için ABD'ye 7 adet iade talepnamesi ve bir adet geçici tutuklama talebi gönderildiğini açıkladı.

Yeni Şafak
12:03 - 23/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 13:18 - 23/11/2017 Perşembe
AA
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Hain darbe girişiminin ardından, Fetullahçı Terör Örgütü (
) mensuplarının iadeleri için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Gül, ilk olarak 19 Temmuz 2016'da FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi için ABD'ye "acil tutuklama ve iade" talebinde bulunulduğunu anımsattı.

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın bu konuda muhataplarıyla yoğun temas kurduklarını belirten Gül, "Süreç içerisinde terör örgütü elebaşı hakkında, ülkemizde yargılanmakta olduğu dosyalardaki deliller ve yakalama kararlarına istinaden sonuncusu 3 Kasım 2017 tarihinde olmak üzere ABD'ye 7 iade talepnamesi ve 1 adet geçici tutuklama talebi gönderilmiştir." bilgisini verdi.

"Talep ve ısrarımız devam etmektedir"

İade sürecinin ABD ile Türkiye arasındaki 1980 tarihli "Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardımlaşma Antlaşması" uyarınca yürütüldüğünü ifade eden Gül, şunları söyledi:

"Başvurularımız vesilesiyle bakanlığımızca ABD'deki muhataplarla düzenli görüşmeler yapılarak mevcut dosyalardaki suçlarda örgüt elebaşının bağlantısı ve darbe teşebbüsüne ilişkin bilgiler paylaşılmaktadır.

Bu hususta örgüt elebaşının kendi ülkelerinde korunmaksızın bağımsız ve tarafsız yargıya teslim edilmesi konusundaki talebimiz, beklentimiz ve ısrarımız devam etmektedir. Bunu hem uluslararası sözleşmeler kapsamında hem de ikili anlaşmalar çerçevesinde beklemek Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk halkının hakkıdır. Bu hususta gerekli adımların atılmaması bir suçlunun korunması anlamına gelmektedir. Her türlü hukuki mücadele ve ısrar da devam edecektir."

Gül, bazı ülkelerin de FETÖ üyelerini kollayan tavırlarının kabul edilebilir bir tutum olmadığını vurgulayarak, "Özellikle FETÖ üyesi olarak tutuklu bulunan ve sözde sosyal demokrat görünümlü YARSAV'ı ele geçirerek, yargıya ve adalete nüfuz etmek için çalışan örgüt mensupları ve o dönem örgütün üyesi olarak YARSAV Başkanı yaptırılan bir kişiye ödül verilmesi de kınadığımız, kınayacağımız bir tutumdur. Anayasayı, demokrasiyi ortadan kaldırma yönünde çaba gösteren illegal terör örgütüne bu tür yaklaşımları nefretle kınıyoruz." dedi.



#​Adalet Bakanı
#Fetullah Gülen
6 yıl önce