|

Toplantı darbe için mi ertelendi?

15 Temmuz’da darbe girişimiyle aynı gün yapılan Büyükada toplantı tarihinin ilkin Mayıs 2016 olarak belirlendiği ortaya çıktı. Organizatörler mali gerekçeler gösterip toplantıyı 15-17 Temmuz’a erteledi. FETÖ’nün uluslararası bağlantıları ile “üst aklı” soruşturan İstanbul Başsavcılığı da darbenin ilk önce mayısta planlandığı ihtimali üzerinde duruyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:20 - 2/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Eski CIA ajanı Henri Barkey, darbeci grupla birlikte otelden çıktığı 17 Temmuz’da otel görevlilerine üzerinde ‘Pensilvanya’ yazan bir çan bıraktığı ortaya çıkmıştı
Eski CIA ajanı Henri Barkey, darbeci grupla birlikte otelden çıktığı 17 Temmuz’da otel görevlilerine üzerinde ‘Pensilvanya’ yazan bir çan bıraktığı ortaya çıkmıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen üst akıl soruşturmasına 15 Temmuz’da Büyükada’daki toplantı da dahil edildi. Toplantıda yer alması ön görülen şüphelilerin ifadesi üzerine savcılık soruşturmayı derinleştirdi. Yapılan incelemelerde, toplantının mayıs 2016 tarihinde yapılmasının planladığının ancak temmuz ayına ertelendiği belirlendi.

MALİ SEBEPTEN İPTAL EDİLMİŞ

Söz konusu kişiler, gönderilen maillerde toplantının ‘Mali sebepler’ bahane edilerek toplantının mayıs ayından 15-17 Temmuz tarihine ertelendiğinin aktarıldığını söyledi. Toplantının mayıs ayında neden iptal edildiğini araştıran savcılık, Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişimini ilk etapta mayıs ayında gerçekleştirmeyi planladığı, daha sonra temmuz ayına ertelemek zorunda kalınması nedeniyle böyle bir karar alındığı ihtimali üzerinde duruyor. FETÖ üyeleri de sosyal medya hesapları vasıtasıyla 2016 tarihinde mayıs ayına işaret eden bazı paylaşımlarda bulunmuştu. Bu isimlerden bir tanesi firari Emre Uslu’ydu. Uslu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in darbe talimatı verdiği 4 Şubat 2016 tarihli ‘Kılıçların gölgesinde’ isimli videosundan 1 hafta sonra ‘Mayıs baharın en güzel ayıdır. Mayıs’ta Washington çok daha güzeldir’ paylaşımında bulundu. Yeni Şafak’ta Şubat 2016’da yayımlanan ve FETÖ’nün yayın organı Zaman gazetesinde 20 yıl çalışan Mustafa Aydın’la yapılan röportajda “Mayıs’ta darbe planlıyorlar” ifadesi yer almıştı.

PENSİLVANYA ÇAN’I BIRAKTI

Toplantının gerçekleştirildiği Büyükada’daki otel 1919’daki işgal günlerinde İngiliz Ordu Karargâhı olarak kullanılmasıyla bilinirken, eski CIA ajanı Henri Barkey, grupla birlikte otelden çıktığı 17 Temmuz’da otel görevlilerine üzerinde ‘Pensilvanya’ yazan bir çan bıraktığı ortaya çıkmıştı. Toplantıya katılan Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı’nda görevli Ellie Geranmayeh’in ise darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘sokağa çıkın’ çağrısından sonra 00.33’teki Twitter mesajında “Erdoğan, halkın sokağa çıkmasını istedi. Bu sırada kendisi güvenlik için komşu bir ülkeye gidiyor” şeklinde ifadelerde bulunmuştu.

#Darbe
#FETÖ
#15 Temmuz
#Büyükada
6 yıl önce