|

Toprağımızı 40 yıl sonra geri aldık

Türkiye, Çaksu Deresi’nin yatağını değiştirmesi sonucu başlatılan mücadelede mutlu sona ulaştı. Yapılan protokolle Gürcistan tarafında kalan 15 dönüm arazi 40 yıl sonra geri alındı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 27/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:32 - 27/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Ardahan'da, Türkiye-Gürcistan sınırını oluşturan Çaksu Deresi'nin yatağının değişmesi sonucu Gürcistan tarafında kalan 15 dönümlük arazi 40 yıl sonra geri alındı. Türkiye ve Gürcistan heyetleri, 40 yıl önce meydana gelen yatak değişikliğinin giderilmesi amacıyla bir araya geldi. Dere yatağındaki suyun yön değiştirmesi sonucu Gürcistan tarafında kalan arazinin Türkiye'ye iadesi için başlatılan görüşmelere, 10 kişilik Gürcistan heyeti de katıldı.





DERE YATAĞI DEĞİŞTİ


Türk heyetine Posof Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu, Gürcistan heyetine ise Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Departmanı Sınır Tespiti ve Sınır İlişkileri Bölüm Başkanı İveri Melaşvili başkanlık yaptı. Geçen hafta yapılan ikili görüşmelerin ardından dere yatağının bulunduğu Posof'a bağlı Yurtbekler Köyü'nde keşif yapıldı. Varılan mutabakat sonucu Çaksu Deresi'nin yatak değiştirmeden önceki yerine alınması ve 15 dönümlük arazinin Türk tarafına verilmesi kararlaştırılarak protokol imzalandı. Yurtbekler Köyü'nden 78 yaşındaki Süleyman Çelik, yaklaşık 40 yıl sonra 15 futbol sahası büyüklüğündeki topraklarına kavuşmanın sevincini yaşadı.






#Çaksu Deresi
#Gürcistan
8 yıl önce