|

TSK açıklamasında dikkati çeken kelime

Genelkurmay Başkanlığı, Yüksek Askeri Şura'da alınan kararları açıklarken Rusya için 'komşu' tabirini kullandı. Peki, herhangi bir kara sınırımızın bulunmadığı Rusya için bu kelime neden tercih edildi? İşte geceye damga vuran tartışma konusunun yanıtı...

Yeni Şafak
22:30 - 26/11/2015 الخميس
Güncelleme: 23:01 - 26/11/2015 الخميس
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılan toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin "Ana Program ve Hedefleri, Harekata Hazırlık Durumu, Teröristle Mücadele, Karadeniz ve Doğu Akdeniz Deniz Alanlarına Yönelik Güvenlik Değerlendirmesi ve Hudut Güvenliği" konularında yapılan faaliyetlerle alınan tedbirlerin görüşüldüğü belirtilen açıklamada, personel ve lojistik konuları ile "TSK-2033 Yeniden Yapılanma Faaliyetleri" hakkında bilgi sunulduğu ifade edildi.



Açıklamada, "Ayrıca, son dönemde Suriye hududunda yaşanan gelişmeler ele alınmış, bu bağlamda

komşumuz Rusya

Federasyonu ile diplomatik ve askeri diyalog kanallarının açık tutularak, iki ülke silahlı kuvvetleri arasında arzu edilmeyen yeni durumların yaşanmasına engel olacak tedbirlerin alınmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir" ifadesine yer verildi.



Dikkati çeken ibare

Söz konusu açıklamada 'komşu' kelimesinin kullanılması dikkati çekti. Resmi coğrafya bilgilerine göre Türkiye'nin sınır komşusu ülkeler şöyle: Yunanistan, Bulgaristan, Suriye, Irak, İran, Nahçivan, Ermenistan ve Gürcistan yar alıyor. Peki, kara sınırımızın bulunmadığı Rusya Federasyonu içim neden bu ifade kullanıldı? İşte yanıtı...



Türk siyaseti ve diplomasisi tarihinde, Balkan ülkeleri ve Rusya ile ilişkilerde 'komşu' ifadesi özel bir anlam taşıyor. Resmi açıklamadaki 'komşu' vurgusuyla; iki ülke arasındaki tarihi, kültürel, halklar arasındaki sosyal, turistik ve ticari ilişkilerin mahiyetiyle ilgili özel bir mesaj verilmek istendiği değerlendirmeleri yapıldı.








#rusya
#kelime
#komşu
٪d سنوات قبل