|

TSK'da yeni dönem

TSK’nın yeni komuta kademesi şekillendi. Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Akar getirildi. Kara Kuvvetleri’ne Çolak, Hava Kuvvetleri’ne ise Ünal getirildi. Oramiral Bostanoğlu’nun görevi bir yıl uzatıldı. Balyoz sanığı 3 albay terfi ederken, paralel yapıya yakın olduğu iddia edilen personel terfi almadı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 03:47 - 6/08/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Yüksek Askeri Şura Ağustos ayı olağan toplantısında, TSK'nın yeni komuta kademesi belli oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) dün tamamlandı. Çalışmalar ve alınan kararlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayına sunuldu. Kararlar Erdoğan'ın onayının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklandı.



2019'A KADAR ORGENERAL AKAR


Genelkurmay Başkanı Özel ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay emekliye ayrıldı. Özel'in yerine Orgeneral Hulusi Akar geldi. Orgeneral Akar, 2019 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı görevinde kalacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak atandı. Çolak ise bu görevde 2 yıl kalacak.



GÖREV SÜRESİ BİR YIL UZATILDI


Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 1 yıl daha uzatıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal getirildi. Jandarma Genel Komutanlığı'na ise Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi atandı.





ÖZTÜRK YAŞ ÜYESİ


Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, YAŞ üyesi oldu. 3. Ordu Komutanlığına, 30 Ağustos itibarıyla orgeneralliğe terfi ettirilen Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş getirildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İhsan Uyar orgeneralliğe terfi ederek aynı görevde kaldı. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele oramiralliğe terfi ederek aynı görevde kaldı. Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Ege Ordusu Komutanlığına getirildi. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 1. Ordu Komutanı oldu. Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler ise görevinde kaldı.



BALYOZ SANIĞI 3 ALBAYA TERFİ


Balyoz davasından yargılanan ve beraat eden 46 albaydan 3'ü YAŞ kararı ile terfi etti. Bu yılki YAŞ listesinde olan ve Balyoz davasından yargılanan 43 albay ise emekli oldu.


32 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay da general ve amiralliğe yükseltildi. 34 general ve amiralin görev süreleri de 1 yıl uzatıldı. 33 general ve amiral kadrosuzluk, 1 general ise yaş haddinden emekli edildi. Paralel örgüt mensubu olduğu öne sürülen personelin tasfiyesi ile ilgili de karar verildi. Haklarında paralel yapıya yakın olduğu iddia edilen personel terfi almadı, görev süreleri uzatılmadı.



Kayseri damgası


YAŞ kararında ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Yeniden şekillenen komuta kademesinde iki Kayserili yer aldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın memleketi Kayseri. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Trabzon, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi ise Ankara doğumlu.



Ruhani'yle görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefonda görüştü.Erdoğan, Türkiye'nin DAEŞ ve PKK başta olmak üzere terörizme karşı düzenlediği son operasyonlarhakkında Ruhani'ye bilgi verdi. Erdoğan, Suriye ve Irak'taki istikrarsızlık ve kaos ortamının komşu ülkeleri olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehditlerine karşı kayıtsız kalamayacağını vurguladı.


#yeni komuta kademesi
#genelkurmay
#yaş kararları
9 yıl önce