|

TÜBİTAK'ta yeniden yapılandırma

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Dördüncü Sanayi Devrimi ile TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırmak da bakanlığımızın en önem verdiği konular arasında yer alıyor." dedi.

Yeni Şafak
23:17 - 14/10/2016 Cuma
Güncelleme: 23:26 - 14/10/2016 Cuma
AA

Çeşitli ziyaretler için Çorum'a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kentteki bir otelde iş adamı ve sanayicilerle akşam yemeğinde buluştu.



Burada bir konuşma yapan Özlü, Türkiye'nin, 2002 yılında AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından çok büyük başarılara, gelişmelere imza attığını, birçok alanda değişimin izlerinin ve işaretlerinin görülebildiğini söyledi.



"Başarıların en net yansıdığı alan kuşkusuz ekonomidir." diyen Özlü, ekonomideki başarıların temel nedenlerinin, güven ve istikrar ile reel sektörle sağlanan yakın işbirliği olduğunu vurguladı. Güven ve istikrarın öneme dikkati çeken Özlü, ancak esas işin, reel sektöre rekabet gücü ve dinamizmin kazandırılması olduğunun altını çizdi.



Bakan Özlü, 2001 krizinden sonra Türkiye ekonomisinin köklü bir yapısal dönüşüm sürecinden geçtiğini, kamu maliyesi, para politikası, finansal sektör, sosyal güvenlik, sağlık, eğitim, iş ve yatırım ortamı ile iş gücü piyasası alanlarında çok ciddi reformların hayata geçirildiğini aktardı.



"Bu reformlar sayesinde, bugün Türkiye ekonomisi, istikrarlı bir biçimde büyümeye devam ediyor, Türkiye ekonomisi, dimdik ayakta durmayı başarıyor." ifadesini kullanan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:



  • "Bölgemizde birçok sorun yaşanıyor, ülkemizde alçak bir darbe girişimi düzenleniyor, birileri tarafından terör hadiseleri tırmandırılıyor. Ancak Türkiye ekonomisi, yine de geri adım atmıyor. Sanayicimiz, yatırıma ve üretime devam ediyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinde bir azalma yaşanmıyor. Biliyorsunuz, bu hafta sanayi üretim verileri açıklandı. Ağustos'ta sanayi üretimi, temmuz ayına göre yüzde 9,4 oranında arttı. Geçen yılın aynı ayına göre ise, sanayi üretimindeki artış yüzde 2,2 oldu. Bu başarıya imza atan tüm sanayicilerimizi yürekten tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum. Yine bu hafta içinde, ülkemizde çok önemli bir kongre düzenlendi. Dünya Enerji Zirvesi'nde özellikle Rusya ile çok önemli anlaşmalar imzaladık. Rusya ile olan ilişkilerin iyileşmesinin ekonomimize olumlu katkılar yapacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde doğalgazda bir indirime gidildi. Rusya ile yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkarsa, ilave bir indirim daha gündeme gelebilir."

TÜBİTAK yeniden yapılandırılacak


Başbakan Binali Yıldırım'ın, geçen hafta 2017-2019 dönemi için Orta Vadeli Programı açıkladığını hatırlatan Özlü, programdaki temel amaçlardan birinin de sanayide yapısal dönüşümü hızlandırmak olduğunu söyledi.



Özel sektör öncülüğünde, dışa açık, rekabetçi, yenilikçi, yüksek katma değer yaratan, Ar-Ge tabanlı ve çevreye duyarlı üretim yapısına dönüşümü hızlandıracaklarını anlatan Özlü, "Bunu sağlamak için, nitelikli istihdam altyapısı oluşturacak, girişimcilik kapasitesini güçlendirecek, ticarileşme ve markalaşma süreçlerini daha etkin hale getireceğiz.Sanayi girdilerinin ülke içinden karşılanma oranını artırmak için, yüksek miktarda yatırım gerektiren ara malı ve ham maddelerin üretimine öncelik vereceğiz." diye konuştu.



Gelecek dönemde bakanlık olarak birçok önemli adım atmayı planladıklarını belirten Özlü, yıl sonuna kadar Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısını TBMM'de yasalaştırmayı hedeflediklerini, Üretim Reform Paketi ile de bakanlığın yeni üretim alanları ve sanayi parselleri oluşturma kapasite ve becerisini artıracaklarını dile getirdi.



Özellikle şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin daha uygun yerlere taşınmasını sağlamak için de adımlar atacaklarına dikkati çeken Bakan Faruk Özlü, şu değerlendirmeyi yaptı:



  • "OSB'lerin üzerindeki mali yükümlülüklerin bazılarını kaldıracağız veya miktarları düşüreceğiz. Mesela OSB'lerin arsa satış hasılatlarından yüzde 1'ini KOSGEB'e aktarmalarını sonlandırıyoruz. Dördüncü Sanayi Devrimi ile TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırmak da bakanlığımızın en önem verdiği konular arasında yer alıyor. Bu iki başlık, nitelikli üretim hedeflerimiz açısından büyük önem taşıyor."

"Türkiye, bir darbe anayasası ile yönetilmeyi hak etmiyor"


Anayasa ve başkanlık sistemi konusundaki tartışmaların yeniden başladığını, bu tartışmaları olumlu gördüğünü aktaran Özlü, "Zira anayasanın ve sistemin, ülkemizin bilim, sanayi ve teknoloji politikaları üzerinde muazzam etkileri olacağını düşünüyorum." dedi.



Anayasa metinlerinin, devlet ve millet arasındaki ilişkileri belirleyen temel hukuk metinleri olduğunu vurgulayan Özlü, "1982 anayasasını hazırlayan zihniyet, toplumu bir tehdit olarak gördüğü için, anayasada hak ve özgürlükleri kısıtlayan bir anlayışla hareket etmiş. Türkiye, bir darbe anayasası ile yönetilmeyi hak etmiyor. Hele hele 15 Temmuz darbe girişimine göğüs germiş olan milletimiz, daha demokratik ve daha iyi işleyen bir sistemi sonuna kadar hak ediyor. Türkiye'nin bir an önce toplumsal bütünlüğünü kuvvetlendirmesi ve sosyal dokusunu güçlendirmesi gerekir. Tek tek her insanımızın ve her şehrimizin, potansiyellerini en üst derece açığa çıkarabilecekleri özgür, şeffaf ve demokratik bir ortam oluşturmalıyız. Bunu mevcut anayasayla, ön yargılı zihinlerle, modası geçmiş düşüncelerle, şu an aksamakta olan, şu an tıkanmış olan mevcut parlamenter sistem ile inşa etme şansımız yoktur." ifadelerini kullandı.



Demokratik gelişme ile ekonomik gelişmenin, etle tırnak gibi, birbirinden asla ayrı düşünülemeyecek kavramlar olduğunu belirten Özlü, şunları kaydetti:



"Bu noktada iş dünyamıza ve sanayicilerimize çok önemli bir görev düşüyor. Anayasa değişikliğinin ve başkanlık sisteminin önemini en iyi anlayanların iş dünyamız olduğunu düşünüyorum. Zira siz bu ülkenin atılımına öncülük eden kişiler olarak, bu ülkeyi bugüne kadar yavaşlatan ve bundan sonra hızlandıracak olan unsurları çok iyi biliyorsunuz. Bu nedenle, sizlerden bu sürece azami katkı vermenizi bekliyoruz."



Bakan Özlü, konuşmasının ardından iş adamlarının sorularını yanıtladı.



TSO Meclis Başkanı Erol Karadaş ile Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal tarafından Özlü'ye Çorum'un tarihi mekanlarının işlendiği tablo hediye edildi.


#Bilim
#Sanayi
#Teknoloji
#TÜBİTAK
7 yıl önce
default-profile-img