|

Türk diasporası meclise taşınıyor

Türkiye’de yaşayan göçmenler ve yurtdışında yaşayan Türkler’in geleceği Meclis gündemine giriyor. Göç ve Diaspora Komisyonu kurulması için kanun tekifi veren AK Parti İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 11 milyon kişiye ulaşan bu iki kesimin, Türkiye’nin temsiliyeti noktasında öneme sahip olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/10/2017 Pazar
Güncelleme: 03:03 - 15/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Türkiye’de yaşayan göçmenler ve yurtdışında yaşayan Türkler’in geleceği Meclis gündemine giriyor.
​Türkiye’de yaşayan göçmenler ve yurtdışında yaşayan Türkler’in geleceği Meclis gündemine giriyor.

Göç ve Diaspora Komisyonu kurulması için Meclis'e kanun teklifi veren AK Parti İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bu teklifle, Türkiye’de yaşayan göçmenler ve yurtdışında yaşayan Türkler'in Meclis gündemine gireceğini söyledi. Bu iki kesimin 11 milyon kişiye ulaştığını belirten Yeneroğlu, bu konunun Türkiye’nin temsiliyeti ve geleceği noktasında büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Temmuz 2012’den bu yana 30 milyonu üzerinde vatandaşımızın anavatana geldiğini hatırlatan Yeneroğlu, yurtdışında yaşayan Türklerin 33 milyar 159 milyon dolarlık bir geliri yurda getirdiğini belirterek, beşeri sermayenin yurda büyük katkı sunacağını açıkladı.


YASAMA DÜZEYİNDE ELE ALINACAK

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün bu iki konuyu ele alsa da Meclis gündemine taşınamadığını belirten Yeneroğlu, “İngiltere, Almanya, Hollanda, Lüksemburg, ABD, Avustralya ve Kanada gibi birçok ülke parlamentosuna baktığımızda göç, entegrasyon, sınır güvenliği, uyum ve benzeri isimler altında kurulan komisyonlar var. Dolayısıyla komisyonun gidereceği en önemli eksiklik göç, mülteci ve diaspora konularının yasama düzeyinde ele alınmasını sağlamak” dedi. Tarihi diaspora tanımı içinde Ermeni ve Yahudi diasporasının hâkim örnek olarak kullanılmasının yanıltıcı olmaması gerektiğini söyleyen Yeneroğlu, "İtiraz ettiğim gurbetçi kavramı da yurtdışındaki sosyolojik gerçekliği ifade etmiyor. İdeolojik ve nostaljik yaklaşımlarla bir yere varamayız" diye konuştu. 

#Göç
#Meclis
#Diaspora
#Mustafa Yeneroğlu
7 yıl önce