|

Türk dünyası gelecek için geçmişe dönecek

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, geçtiğimiz haziran ayında düzenlenen, 'Dünya Uygarlığı içinde Türk Uygarlığı Tarih ve Dil Meseleleri Kurultayı'nın devam toplantısı gerçekleştirildi. Vali Tuna, "Türk dünyasında ortak bir gelecek istiyorsak, önce ortak geçmişimizi, tarihimizi çocuklarımıza iyi anlatmamız gerekmektedir" dedi.

Yeni Şafak
10:24 - 2/12/2014 Salı
Güncelleme: 10:40 - 2/12/2014 Salı
AA

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "Ortak tarih, ortak yazı dili ve dilin önemli ürünleri olan atasözleri ve deyimlerin ortak yönlerinin ortaya dökülmesi 'birlik' idealinin tam anlamıyla hayat bulması için önemlidir" ifadelerini kullandı. Eskişehir Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Eskişehir Valiliği ve Kültür Konseyi Derneği tarafından haziran ayında düzenlenen, "Dünya Uygarlığı içinde Türk Uygarlığı Tarih ve Dil Meseleleri Kurultayı"nın devam toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Vali Tuna, Türk dünyasını oluşturan ülkeler arasındaki gönül birliğine büyük önem verdiklerini belirtti.


KÜLTÜR BAŞKENTLİĞİ ÇINARI

Güzel bir iş üretmenin yanında, o işin sürdürülebilir olmasını sağlamanın önemli olduğunu aktaran Vali Tuna, şunları kaydetti: "Kültür Başkentliği sürecinde dünya küresinin önemli bir bölümüne yayılmış Türk dünyası ile geniş bir iletişim ağı kurarak, entelektüel anlamda kültürel etkileşimi gerçekleştirdik. Ancak yapacağımız işin etkisi 1-2 yılla sınırlı kalmamalıdır. Biz de ecdadımız gibi 'ebed müddet' diyerek, Kültür Başkentliği ile bir çınar ağacı diktik. Bu ağacın dallarının geleceğe uzanması için evvela tarihimizi doğru okumak gerekmektedir. Yine Türk dünyasında ortak bir gelecek istiyorsak, önce ortak geçmişimizi, tarihimizi çocuklarımıza iyi anlatmamız gerekmektedir. Ortak tarih, ortak yazı dili ve dilin önemli ürünleri olan atasözleri ve deyimlerin ortak yönlerinin tespiti 'birlik' idealinin tam anlamıyla hayat bulması için önemlidir."


'ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ'

Kültür Konseyi Derneği Başkanı Metin Eriş ise Haziran ayında gerçekleştirilen toplantıdan bugüne kadar yaptıkları çalışmaları değerlendireceklerini belirtti. Türk dünyası ülkeleri arasında ortak bir dil oluşturulması için çalışmalar yapıldığına değinen Eriş, "Bir ortak dil temelinin alt yapısını oluşturacak adımlar atacaksak, bugün sizlerle bunun gayreti içerisinde olacağız. Hep birlikte elimizi taşın altına koyacağız" dedi. 
Toplantıya, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna (Kırım), Rusya Federasyonu (Tataristan,Başkurdistan,Çuvaşistan, Yakutistan), Azerbaycan, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden izleme komitesine seçilen yaklaşık 25 bilim adamı katıldı.
#gelecek
#türk
#dünya
#kültür
#kardeşlik
9 yıl önce