|

Türkiye düşmanları Sevakin yalanına sarıldı

Sudan'da ordunun 11 Nisan'da darbeyle yönetime el koymasının ardından 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona erdi ve yönetim Askeri Geçiş Konseyi'ne geçti. Darbenin ardından Türkiye'nin bölgedeki nüfuzundan rahatsız olan bazı odaklar da kolları sıvadı. Sudan ile Türkiye arasında Sevakin Adası'na ilişkin anlaşmanın iptal edilebileceğine dair belli odakların yaptığı algı çalışmaları bizzat Türk Dışişleri tarafından yalanladı. Bölgeye hakim kaynaklar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edilen ve Türkiye’de de faaliyet gösteren kimi medya organlarında bu tür haberlere daha sık rastlanılabileceği uyarısında bulundu.

Sertaç Aksan
13:00 - 27/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 13:08 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin Sevakin Adası'ndaki varlığı ve nüfuzu Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri'ni rahatsız ediyor.
Türkiye'nin Sevakin Adası'ndaki varlığı ve nüfuzu Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri'ni rahatsız ediyor.

Türkiye'nin oldukça stratejik bir adım atarak son yıllarda ilişkilerini daha da geliştirdiği Sudan'da yaşananlar dünyanın ve özellikle de bölgeye nüfuz etmek isteyen ülkelerin yakın gözetiminde. Bölge halkının sorunlarının çözülmesi için tüm imkanlarıyla Sudan'da olan ve halk tarafından çok büyük bir sevgi duyulan Türkiye, darbe sonrasındaki sürecin de en kilit ülkelerinden biri.

Ülkedeki 30 yıllık Ömer el-Beşir döneminin askeri darbeyle sona ermesinin ardından bölgeyi kendi çıkarlarına göre şekillendirmek isteyen güçler de adımlar atmaya başladı. Öncelikle Askeri Geçiş Konseyi'ne kendi taraflarını etkin konuma getirmek isteyen diğer ülkeler, Sudan'daki nüfuzu oldukça yüksek olan Türkiye'yi de denklem dışına çıkarmak istiyor.

Yalanlarını Türkiye'de finanse ettikleri medya ile yayınlıyorlar

Söz konusu odakların son olarak ortaya attığı iddialardan biri de Sudan'da, darbe ile yönetimi Ömer el Beşir'den alan Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el Burhan’ın Twitter hesabından yaptığı paylaşım oldu.

Olayla ilgili yapılan haberlerde el Burhan'ın “Sevakin, Sudan’ın ayrılmaz bir parçasıdır. Değeri maddi bir bedelle ölçülemez, tarihi satılamaz. Topraklarımızın egemenliğine önem verdiğimizi vurguluyoruz. Sudan’da yabancı bir askeri mevcudiyetin olmasına razı olmayacağız” dediği iddia edildi. Bu haberle, El Beşir hükümeti döneminde yapılan bir anlaşma ile Sevakin Adası'nı 99 yıllığına kiralayan Türkiye'nin bu anlaşmasının iptal edileceğine dair bir algı oluşturmak istendi.


Cevap Dışişleri'nden geldi

İlk olarak Birleşik Arap Emirlikleri medyası tarafından haberleştirilen bu yalanda kullanılan Twitter adresinin sahte olduğu ilk günden ortaya çıksa da aynı sahte hesabın yazdıklarının Türkiye’de de yansımaları oldu. Türkiye’de faaliyet gösteren ve Birleşik Arap Emirlikleri-Suudi Arabistan tarafından finanse edilen medya kuruluşları yalan haberi çok hızlı bir şekilde sütunlarına taşıyarak "Türkiye’yi Sudan’da zor günler bekliyor" algısını oluşturmak istese de Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt gecikmedi.


Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy, Sudan'ın Sevakin Adası'na ilişkin Türkiye ile Sudan arasındaki anlaşmanın iptal edilebileceği yönünde basında yer alan haberlerin gerçekle ilgisi olmadığını söyledi.

Türk Hastanesinin sözleşmesi 5 yıl daha uzatıldı

Yeni Şafak’ın konuyla ilgili ulaştığı bölgedeki güvenilir kaynaklar, TİKA, MTA, TPAO ve Tarım Bakanlığı’nın tüm anlaşmalarının geçerli olduğunun altını çizdi.

  • Türk misyonlarının tüm görevlerini aksatmadan ve engelleme olmaksızın devam ettiği bilgisini veren kaynaklar, Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi sözleşmesinin 5 yıllığına uzatıldığını vurguladı.

Türkiye'nin bölgede Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından zorlanmak isteyeceğine değinen kaynaklar, halkın nazarında ve ülke bürokrasisinde Türkiye’nin etkisinin çok büyük olduğunu, Sudan yönetimi ile Türkiye ile ilişkisinin daha da ilerleyebileceği görüşünü savunuyor.

#Türkiye
#Sudan
#Sevakin Adası
#Sertaç Aksan
5 yıl önce