|

Türkiye güçlenince biz de güçleniyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun açılışının ardından dün de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Türkiye ile Azerbaycan’ın dostluğunun bölgede istikrar sağladığını söyleyen Aliyev, “Güçlenen Türkiye bizim de gücümüzü artırıyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 02:55 - 1/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Bakü'deki Zagulba Sarayı’nda resmi törenle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Bakü'deki Zagulba Sarayı’nda resmi törenle karşılandı.

Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun açılışı için Azerbaycan’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Bakü'deki Zagulba Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Burada konuşan Erdoğan, sözlerine Azerbaycan’a geldikleri andan itibaren gösterilen ev sahipliğine şahsı ve heyeti adına teşekkür ederek başladı. Görüşmelerde Türkiye-Azerbaycan arasındaki kardeşliğin ve dostluğun ne denli ileri bir seviyeye taşındığını heyecanla müşahede ettiklerini belirten Erdoğan, “Şimdi Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun hayata geçmesi, attığımız adımın neticesini görmek bizi ayrıca heyecanlandırıyor” ifadesini kullandı.

BİRİLERİ TANAP'TAN RAHATSIZ

Erdoğan, önceki gün gerçekleştirdikleri 15 dakikalık demiryolu seyahatini de hatırlatarak, “Vatandaşlarımız, halklarımız artık Kars’tan Bakü’ye değil, inşallah Pekin’e, oradan Londra’ya kadar gittikleri günleri de hep beraber görürüz. Onların dualarına biz de sahip oluruz” dedi. Erdoğan ile Aliyev, resmi temasların ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasına, “Şu anda biz tabii farklı bir ülkede değil, evimizdeyiz. Dolayısıyla bu ziyaretimizin anlamlı yanı Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızı gerçekleştirmiş olmamız. Bir diğer yanı da Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışını gerçekleştirmek bizi Asya-Avrupa hattının, kıtaların bağlanması noktasında çok daha güçlü bir yere taşımıştır” diyerek başladı.

AZERİ GAZI AVRUPA’YA AKACAK

Artık belli alanlarda kıtaların birbirine bağlanmadığını belirten Erdoğan, enerji hatları noktasında da sürekli olarak birbirine bu tür bağlantılar kurulmasının, Türkiye-Azerbaycan arasındaki bu bağlılığın ve dayanışmanın ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP’ın bunun en güzel örneği olduğuna işaret ederek, “Şu an yoğun bir şekilde TANAP ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İnşallah, fazla sürmeyecek. Kısa bir zaman sonra artık Azeri gazı buradan Avrupa’ya kadar akmaya başlayacak. Bu tabii birilerini rahatsız etmiyor değil, ediyor” diye konuştu.

'BUNU NASIL YAPACAKSINIZ' DEMİŞLERDİ

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun yapılırken de “Bunu nasıl yapacaksınız; bunun olma ihtimali yoktur” diyenlerin bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, bundan sonra yüzbinlerce insanın sadece Bakü-Tiflis-Kars değil, Pekin’den Londra’ya bu hattı kullanma imkanına sahip olduğuna da işaret etti. Erdoğan, “Bu da özellikle ekonominin kazanımını ortaya koyması bakımından, ucuz maliyetle nasıl bu yükler taşınır, bunu göstermesi bakımından çok büyük öneme haiz” ifadelerini kullandı.

  • NAHÇIVAN'DAN 120 MİLYON DOLAR İTHALAT
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan arasında 1,6 milyar dolarlık ticaret hacmine işaret ederek, “Petrolde fiyatların düşüşüyle bir sıkıntı yaşandı ama anda tekrar toparlanmaya başlandı. İnanıyorum ki kısa zamanda aramızda 5 milyar doları yakalarız” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Bakanlar Kurulumuzdan da bir karar çıkarttık. 120 milyon dolar/yıl inşallah Nahçıvan’dan Türkiye’ye ithalatta bulunma hedefini koyduk. Nahçıvan’ı hareketlendirmenin, canlandırmanın, Nahçıvan’a ‘Sen yalnız değilsin gardaş’ demenin inşallah adımını da böylece atmış olacağız” diye konuştu. 
Gardaşımın liderliği bize güç veriyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Güçlenen Türkiye bizim de gücümüzü artırıyor. Sizin başarılarınıza kalpten seviniyoruz. Aziz gardaşımın liderliği sayesinde Türkiye dünya çapında bir güce dönüşmüş durumdadır. Dostları seviniyor, düşmanları ise üzülüyor” dedi. Aliyev, “Türkiye’den askeri ürünler alıyoruz, bundan sonra da almaya devam edeceğiz. Bugüne kadar Azerbaycan’dan Türkiye’ye 10 milyar dolar, Türkiye’den Azerbaycan’a da 11 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımların hacmi artacak. Azerbaycan’ın Türkiye’ye yatırımları 20 milyar dolara ulaşacak” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ı Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili bilgilendirdiğini belirten Aliyev, “Tarihi topraklarımızda ikinci bir Ermeni devletinin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.


6 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İlham Aliyev'in başkanlığındaki heyetlerle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi yapıldı. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 6'ıncı Toplantı Protokolü imzalandı. Toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır bulundu.


Türk Lisesi yenilendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretine eşlik eden eşi Emine Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Bakü Türk Lisesinin yeni binasını açtı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından fiziki altyapısı tamamen yenilenen okul binasının açılış töreninde Emine Erdoğan, TDV Bakü Türk Lisesinin bundan sonra da parlayan bir yıldız olmaya devam edeceğini vurguladı.

EĞİTİM GÖRMEK İÇİN TÜRKİYE'YE GELİN

Emine Erdoğan, “Buradan mezun olan gençlerin hem Azerbaycan’ın güçlenmesine hem Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha gelişmesine büyük katkı sağlayacaklarına inanıyorum” ifadesini kullandı. Erdoğan, Azerbaycanlı öğrencileri üniversite eğitimlerini Türkiye’de almaları için ülkesine davet etti.

#Türkiye
#Azerbaycan
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
6 yıl önce