|

'Türkiye için yeni uzmanlar yetiştirilecek'

Son dönemde yakın coğrafyamızda yaşanan çatışmalar ve krizler 'çatışma çözümlerine' olan ihtiyacı artırdı. Bu kapsamda bölge ile ilgili yeni uzmanlar yetiştirmek için TÜGVA'nın açtığı atölyede yeni uzmanlar yetiştirilecek. Programla ilgili açıklama yapan atölyenin koordinatörü İşbilir, "Ülkemizin ve İslam Dünyası’nın önemli bir ihtiyacını bu merkezle karşılamış olacağız" dedi.

Yeni Şafak
14:38 - 26/09/2017 Salı
Güncelleme: 14:46 - 26/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan krizler tüm bölgeyi etkiliyor.
Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan krizler tüm bölgeyi etkiliyor.

Ortadoğu ve yakın coğrafyamızda son dönemde artan istikrarsızlıklar ve çatışmalar, Türkiye’deki çatışma çözümleri ve insani diplomasiye olan ilgiyi artırdı. Bu Alana ilgi duyan öğrencilerin katılımı için geçen yıl başlatılan ve bu yıl İstanbul’da da düzenleneceği açıklanan Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi’nin çalışmaları Ekim ayında başlıyor.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İstanbul Temsilciliği tarafından organize edilen atölyte çalışmaları kapsamında çatışma çözümleri ve barış araştırmaları alanında uzmanlar yetiştirilecek. İki kademeden oluşan program çerçevesinde Keşmir, Filistin, Arakan, Suriye, Libya, Somali, Irak, Moro gibi İslam Dünyası’ndaki çatışma bölgeleri ile birlikte Kolombiya, İspanya, İrlanda gibi Batı’daki çatışma bölgeleri incelenecek.

Katılımcılar, jeopolitik, arabuluculuk, güvenlik, uluslararası ilişkilerin psikolojik boyutu gibi derslerin yanında çatışma ve kriz bölgeleri ile ilgili simülasyonlar yaparak alternatif barış modelleri üzerinde çalışıyor. Sivil toplum kuruluşlarının barış inşâsındaki rolü üzerine araştırmalar yapan katılımcılar dünyadaki kriz bölgeleri ile ilgili de raporlar hazırlıyor.

‘Hedef barışın mimarlarını yetiştirmek’

Programla ilgili açıklamalar yapan TÜGVA İstanbul Temsilcisi Fatih Coşar, “Bugün dünyadaki çatışmaların çoğu İslam Dünyası’nda gerçekleşiyor. Doğrudan veya dolaylı olarak Müslüman toplumlar bu çatışmalardan etkileniyor ve ağır bedeller ödüyor. Bu acı tabloya mukabil maalesef çatışma çözümleri ve barış araştırmaları sahasında İslam Dünyası’nda yeterince araştırma merkezi ve uzman bulunmuyor” dedi.

Atölye sahasında bir ilk

Atölye’nin koordinatörlüğünü Rabia Platformu Başkanı ve çatışma çözümleri ve barış araştırmaları uzmanı Cihangir İşbilir yapıyor. Yoğun literatür okuması ve saha araştırmasının yapıldığı atölyenin açılış dersini İbn Haldun Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk yapacak. 28 hafta sürecek ve birinci ve ikinci kademe eğitimlerinin verileceği atölye sahasında bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Programın nihai hedefinin medeniyetimize uygun bir barış formülü olmak olduğunu söyleyen atölyenin koordinatörü Cihangir İşbilir, ““Programla eş zamanlı bir şekilde bu sahada araştırma ve yayınların yapılacağı bir merkezi kurmak için de çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Her yıl çatışma raporu yayınlayacak, barış araştırmaları yapacak, uluslararası saha tarama çalışmaları yapacak, küresel barış raporları hazırlayacak bir merkezi bu yıl içinde kurmayı planlıyoruz” dedi.

‘Çatışmayı çıkaranlarla barış masasını kuranlar aynı’

Türkiye’nin ve İslam dünyanın karşı karşıya kaldığı tehditlere ve Türkiye’nin terör örgütleri FETÖ, PKK ve DEAŞ ile mücadelesine dikkati çeken İşbilir, “Ülkemizin ve İslam Dünyası’nın önemli bir ihtiyacını bu merkezle karşılamış olacağız. Bir barış ve istikrar adası olan güçlü ve yeni Türkiye bu tür kurumlarıyla da ‘dünyanın vicdanı’ olmanın sorumluluğunu yerine getirmiş olacak. Çatışmayı çıkaranlarla barış masasını kuranlar aynı. PKK, FETÖ ve DAEŞ gibi terör örgütlerini palazlandıranlar ve bunların elebaşlarını besleyenler yine aynı. BM gibi barış ve adalet üretmesini beklediğimiz örgütleri yönetenler de maalesef aynı. Bu oyunu görmek ve bozmak zorundayız” dedi.

#Çatışma çözümleri
#İnsani diplomasi
#TÜGVA
7 yıl önce