|

Türkiye, Irak’a kayıtsız kalmayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Irak’la ilgili konulara kayıtsız kalamayacağını belirterek, “Irak’ın normalleşmesine konacak katkı Türkiye tarafından en üst düzeye çekilecektir. Şuan ki yaptığımız işlem de budur” dedi.

Yeni Şafak
12:53 - 22/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:55 - 22/12/2014 Pazartesi
IHA

Bakan Taner Yıldız, Sabancı Center’da düzenlenen ‘Dünya Enerji Görünümü 2014 Lansman Toplantısı’na katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız ülkelerin, öngörülerinin isabet ettiği kadar güçlendiklerini belirterek, “Türkiye gerek uluslararası siyasetin, gerekse uluslararası enerji diplomasisi, gerekse enerji politika ve stratejilerinin isabet ettiğini hep beraber görüyoruz. Bunu yalnızca bizim söylememiz pek anlamlı değil, uluslararası arenada da benzer cümleler ediliyor” diye konuştu.


Irak’ın özellikle 2040 yılına kadar dünyanın petrol tedarikiyle alakalı en önemli ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Yıldız, “Yani 14 milyon varil 2040 yılına kadar kapasite artışı olacak, bunun en az 4 milyon varillik kısmı Irak’ta olacak. Nasıl olur da Türkiye Irak’la alakalı konulara kayıtsız kalabilir. İsterse kim söylüyor olursa olsun bu gerçeği örtemez, kapatamaz. Türkiye doğru bir tercih yapmıştır, hem Bağdat’la, hem Erbil’le bundan sonraki ilişkileri çok güçlü şekilde seyredecektir. Bağdat’taki meslektaşlarımla da son derece verimli, iyi, güzel toplantılar yaptık ve bu Perşembe günü Ankara’da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısı yapılacak. Irak Başbakanı da gelecekler ve meslektaşlarımızla beraber bütün bu konuları enine boyuna değerlendirme imkanımız olacak. Türkiye önümüzdeki aylarda daha yeni firmalarla yeni anlaşmalar yapmak üzere hazırlık içerisindedir. Bunu son derece önemsiyoruz ve bizim Bağdat’ta yapılan anlaşmalar çerçevesinde, Erbil’le yapılan sözleşmeler çerçevesinde Irak’taki enerji dış ticaret hacmini daha da artıracaktır. Bunun ne kadar isabetli olduğunu her geçen gün daha da anlamış oluyor” dedi.


“Irak’ın istikrarsızlığı bizi ilgilendirir, dolayısıyla Irak’ın istikrarı da bizi ilgilendirir” diyen Yıldız, “Dolayısıyla Irak’ın normalleşmesine konacak katkı Türkiye tarafından en üst düzeye çekilecektir. Şuan ki yaptığımız işlem de budur” ifadelerini kullandı.

#taner yıldız
#ırak
#enerji bakanı
#petrol
#enerji
9 yıl önce