|

Türkiye karşıtı koalisyonda yer almayız

ABD’nin Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırılarına karşı Ankara’ya bir destek de Sırbistan’dan geldi. Sırbistan Antalya konsolosluğunun açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, “Sırbistan hiçbir zaman Türkiye’ye karşı çalışacak bir koalisyonun içinde yer almayacaktır” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 20/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:10 - 20/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Basın toplantısının ardından Çavuşoğlu, Dacic'e, 23 Ağustos'ta Avrupa liginde Sırbistan takımı Partizan ile karşı karşıya gelecek Beşiktaş'ın formasını hediye etti.
Basın toplantısının ardından Çavuşoğlu, Dacic'e, 23 Ağustos'ta Avrupa liginde Sırbistan takımı Partizan ile karşı karşıya gelecek Beşiktaş'ın formasını hediye etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile Sırbistan’ın Antalya Fahri Konsolosluğu’nun resmi açılışını yaptıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Sırbistan’ın Türkiye’ye zor zamanlardaki desteğine işaret eden Dacic, “Bildiğiniz gibi 15 Temmuz darbe girişiminde biz (Recep Tayyip) Erdoğan’a ne olacak diye beklemedik, darbeyi hemen kınadık. Bir kez daha söylemek istiyorum. Sırbistan hiçbir zaman Türkiye’ye karşı çalışacak bir koalisyonun içinde yer almayacaktır” ifadelerini kullandı.

İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ

Dacic, Türkiye ve Sırbistan arasında son zamanlarda sıkça ziyaretler düzenlendiğini hatırlatarak, “Geçen sene ekim ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sırbistan’ı ziyareti sırasında yeni bir döneme başlandı” diye konuştu. “İki ülke ilişkileri çok iyi bir ivme yakaladı” diyen Dacic, ekonomik olarak da ilişkilerin yolunda gittiğini ve iki ülkenin de bundan memnun olduğunu kaydetti. Dacic, Türkiye ile bütün alanlarda ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, ekonominin yanı sıra kültürel ilişkiler, eğitim ve spor alanında da gelişme kaydetmek istediklerini bildirdi.

EN DEĞERLİ KONSOLOSLUK

Dacic, açılan konsolosluğun iki ülke ilişkilerini daha da geliştireceğini vurgulayarak, “Seneye diplomatik ilişkilerin 140. yılını kutlayacağız. Biz bu dostane ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz” dedi. Antalya’da Fahri Konsolosluğun açılmasından duyduğu memnuniyeti belirten Sırp Bakan Dacic, “Sırp turistler için Antalya çok önemli bir bölge ve bizim için konsolosluğun burada açılması son derece önemliydi” değerlendirmesini yaptı. Dacic, “Bu konsolosluk belki de Sırbistan’ın değişik ülkelerde bulunan diğer bütün konsolosluklarından daha değerli olacaktır” ifadesini kullandı. Her iki ülkenin ortak çıkarlarını gözettiklerini de dile getiren Dacic, hem Türkiye’de yaşayan Balkan halkları hem de Sırbistan’daki Müslüman halkların çıkarları için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Washington sorunu çözmek istemiyor

Türkiye’nin, ABD ile sorunların çözülmesi konusunda diplomasi yolunu tercih ettiğini ancak ABD’nin daha çok tehdit dilini seçtiğini vurgulayan Çavuşoğlu da, Türkiye’nin, “dayatma anlayışının” karşısında olduğunun altını çizdi.

Çavuşoğlu, Tüm sorunların tehdit diliyle değil, Türkiye’nin ve ABD’nin taraf olduğu uluslararası hukuk ve sözleşmelerin yanı sıra iç hukuk ve kanunlar ışığında çözülebileceğine işaret ederek, “Ben kendilerine de söyledim; ‘Siz bu sorunları çözmek istemiyorsunuz, kendi iç siyasi kaygılarınıza alet ediyorsunuz ve kendi seçimlerinizde bunu malzeme yapmak istiyorsunuz. Bunu seçime kadar uzatmak istiyorsunuz. Çünkü bu kadar yapıcı yaklaşım karşısında sergilenen tutumu izah etmek mümkün değil’” dedi. ABD’de kurumlar arasında aynı konuya farklı tutum ve yaklaşımların sergilendiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Öyle görülüyor ki ABD bu sorunları çözmek istemiyor. Seçimlerde bu konuları malzeme yapmak istiyor. Ama bizim ABD halkıyla da bir problemimiz yok. ABD halkı da bu gerçekleri görmeye başladı. Bunun cevabını da ABD halkının vermesi lazım. Bizim değil” değerlendirmesinde bulundu.

  • Münbiç’te birlikte karar vereceğiz
  • Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasında mutabık kalınan “Münbiç yol haritasına” ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, ABD ile şu ana kadar askeri alanda sürdürülen çalışmalarda herhangi bir aksaklık olmadığına vurgulayıp, Münbiç yol haritasının öncelikle Münbiç’ten PKK/YPG’nin çekilmesini, daha sonra buranın istikrara kavuşturulmasını öngördüğünü hatırlattı. Bu konularda Türkiye ve ABD’nin birlikte çalışıp karar vereceğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Bugüne kadar ayrı ayrı devriyeler gezildi. Bu süreçte de eğitim çalışmaları yapıldı” diye konuştu. Çavuşoğlu, mutabakatın, Münbiç’in ardından, planın Fırat’ın doğusundaki diğer bölgelere yönelik de işletilmesi olduğuna dikkati çekerek, “Şu ana kadar birkaç günlük takvimde gecikmeler olsa da süreç aksamadan ilerliyor. Şimdi ortak devriye dönemine geçiliyor” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, F-35 projesinin de devam edeceğini söyledi.

#Ivica Dacic
#Antalya
#Sırbistan
#​ABD
#Türkiye
6 yıl önce