|

Türkiye tek istikrar adası

Türkiye'nin İsrail ve Rusya’yla normalleşme sürecini değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Bölgemiz ateş çemberi. Türkiye bu ateş çemberi içerisindeki tek istikrar adası" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2016 Salı
Güncelleme: 13:50 - 5/07/2016 Salı
Yeni Şafak

Türkiye'nin, İsrail ve Rusya ile normalleşme sürecine girmesinin ardından “Dış politikada bir değişime mi gidiliyor, önümüzdeki süreçte hangi adımlar atılacak?" soruları gündeme geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, oluşan yeni süreci Yeni Şafak'a değerlendirdi. “Türkiye'nin bulunduğu coğrafya çok zor bir coğrafya" diyen Muş, “Bölgemiz ateş çemberi. Suriye'deki yangın, bölgenin her tarafına hatta terör saldırılarıyla Avrupa'ya bile sıçramış durumda. Türkiye bu ateş çemberi içerisindeki tek istikrar adası. Yani çok ciddi ekonomik ve siyasi potansiyele sahip bir ülke. Bu bağlamda Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini arttırmamız açısından, bölge ülkeleriyle ticaret hacmimizi, ihracatımızı arttırmamız açısından bazı adımları atmamız gerekiyordu" dedi.



İHRACAT RAKAMLARI ARTACAK


“Rusya ve İsrail ile olan normalleşme adımlarımız da bu çabalarımızın bir neticesidir" ifadelerini kullanan Muş, “Bu normalleşme sürecinin Türkiye'ye ekonomik ve dış politik açıdan çok ciddi katkıları olacaktır. Bu normalleşme adımları neticesinde turizm canlanacak, ihracat rakamları daha da artacak bununla birlikte istihdam ve büyüme rakamları artacaktır. Kaldı ki bölgedeki dış politik gerilimlerin ve risklerin düşmesi de ekonomiye olumlu katkı sunacaktır" diye konuştu. Muş, “Rusya ve İsrail, Türkiye gibi güçlü bir ülke ile ilişkilerin kopmasının kendileri açısından nasıl olumsuz sonuçlar doğurduğunu gördüler" dedi.



ONLAR DA ADIM ATTI


Muş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgede Türkiye'nin onayı olmadan herhangi bir politikanın başarılı olamayacağını anladılar. Dolayısıyla onlar da normalleşme yolunda adımlar attılar. Bakın İsrail özür ve tazminat şartını kabul ederek ilk kez suçluluğunu kabul etti. BM'nin Gazze ile ilgili hiçbir kararını kabul etmeyen İsrail, Türkiye'ye ve Gazze'ye karşı suçluluğunu kabul etti."



Gazzeliler bizi anlar


Muş sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Gazzeli kardeşlerinin aleyhine olacak hiçbir anlaşmanın tarafı olmaz. Türkiye nasıl kendi milli çıkarları ve Gazzeli kardeşlerinin hukuku için İsrail'e yaptırımlarda bulunmuşsa yine aynı hassasiyetleri koruyarak İsrail'le mutabakata varabilir. Bunu en iyi anlayanlar da Gazzeli kardeşlerimizdir. Nitekim Filistin yönetiminden gelen olumlu tepkileri görüyorsunuz. Oradaki kardeşlerimiz bu mutabakatın Türkiye ve Gazze için hayırlı sonuçlara yol açacağını düşünüyorlar ve Türkiye'ye desteklerini sürdürüyorlar."





#Mehmet Muş
#Rusya
#Dış politika
8 yıl önce