|

Türkiye'de bulunan Filistinli gençler sevinç yaşadı

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün (KDK) davetlisi olarak Türkiye'de bulunan 35 Filistinli genç, İsrail'den gelen özürle büyük sevinç yaşadı. 

Aa
00:00 - 22/03/2013 Cuma
Güncelleme: 23:38 - 22/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'de bulunan Filistinli gençler sevinç yaşad
Türkiye'de bulunan Filistinli gençler sevinç yaşad

Toplam 5 gün süren programın son gününde, ülkelerine dönmek üzere havaalanına doğru yola çıkan Filistinli gençler, otobüste aldıkları haberi, tezahüratlar ve şarkılarla kutladı.

Gazze ve Batı Şeria'nın yanı sıra 8 farklı ülkeden gelen 35 Filistinli genç, 17-22 Mart'ta KDK'nın Gençlik Programı kapsamında çeşitli kurumları ziyaret etti, birçok uzman, akademisyen, bürokrat ve siyasetçiyle görüştü. 

Program için Türkiye'ye gelen Filistinli gazeteci yazar Wadah Khanfar'ın verdiği konferansa izleyen gençler, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından ayrı ayrı kabul edildi.

Ziyaretin son programı olan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın ile görüşmelerinin ardından havalimanına doğru yola çıkan gençler, müjdeli haberi otobüste aldı. Gençler, özür haberini sevinç çığlıklarıyla karşıladı. 

Fetih Gençlik Hareketi'nin lideri Raed Debiy (30), ''Filistinli bir genç olarak, Türk milletini, Başbakan Erdoğan'ı, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu ve tüm yetkilileri bu büyük zafer için kutluyorum. Bugün, 30 yıllık yaşantımın en önemli anını yaşadım. Bazılarına bu olay basit gelebilir ama İsrail'in özrü, başlı başına tarihi değiştirecek bir olaydır. Türkiye'nin şiddete başvurmadan, diplomasi ile kazandığı bu zafer, bölgeye yeni bir şekil verecektir'' dedi.

''Dünyanın Türklerden öğreneceği çok şey var''

Debiy, ''Biz Filistinliler, ne yazık ki birçok Müslüman ülke tarafından hayal kırıklığına uğratıldık. Ama en zor anımızda bizi çıkıp savunan ülke Türkiye oldu. Erdoğan, siyasi bir idoldür, herkese örnek olmalıdır, olacaktır da'' dedi.

''Bugünün sadece Filistin'in veya Arap dünyasının değil, dünyada zulüm gören ve adalet isteyen tüm halkların bayramı'' olduğunu belirten Debiy, ''Türkiye, liderliğin ne olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Ve en önemlisi Türkiye, 'İsrail'in yenilmez olduğu' klişesini yerle bir etti. Başta onur, cesaret ve insanlık olmak üzere, dünyanın Türklerden öğreneceği çok şey var'' diye konuştu.

Tercüman olan Eman Attari (20), ''Sonunda İsrail diş geçiremediği bir güç karşısında geri adım attı ve bu güç, hepimizin tahmin ettiği gibi Türkiye oldu. Bu güzel haberi burada almak ne kadar büyük bir şans. Dünyanın en şanslı Filistinliler'i şu an sanıyorum bu otobüste. Türkiye ve Başbakan Erdoğan ile gurur duyuyoruz'' dedi.

Attari, Türkiye'nin şehitlerine sahip çıktığını, İsrail'e diz çöktürdüğünü belirterek, ''Her şey bundan sonra daha farklı olacak. Türkiye umarım bütün Arap ve Müslüman ülkelere örnek olur'' ifadesini kullandı.

Öğretim üyesi Tala Aburahmeh (28), İsrail'in bugüne kadar hiçbir şey için özür dilemediğini belirterek, ''Bu, İsrail tarihinde bir ilk. Erdoğan'ın, Davutoğlu'nun ve Türk milletinin çabaları boşa gitmeyecek. Türkiye, AB'li veya AB'siz, bir süper güce dönüşüyor ve buna kimse engel olamayacak. Dış politikada bir devrime, dünyada eşi görülmemiş bir başarıya şahitlik ediyoruz. Şimdi, Türkiye'nin sorumluluğu daha da arttı. Hiçbir ülke, bir halkı kurtaramaz, her halk kendi kurtuluşunu kendi kazanır. Ama Türkiye'nin desteği, her şeyden önce eşsiz bir motivasyondur. Bu olay, dünya tarihinde fark yaratacak'' dedi.

Öğrenci Mariam Barghuti (19) de ''Bu olayda en önemli nokta, İsrail'in, tarihinde ilk defa, suç işlediğini kabul etmiş olmasıdır. Türkiye, üç yıllık sabır ve kararlılıkla, gücünü ispat etti'' diye konuştu.

Barguki, ''Türkiye, hiç kimseye boyun eğmeyeceğini, onurundan feragat etmeyeceğini bir kez daha kanıtladı. Türkiye, küresel siyasette kilit oyuncu olduğunu herkese gösterdi. Bu adım, inanıyorum ki Gazze ve Batı Şeria'nın tek yürek olarak hareket etmesine de vesile olacaktır. Biz öğrenciler, Türkiye tecrübesini öğrenmeli, incelemeli ve bizden sonraki nesillere de aktarmalıyız. Teşekkürler Tayyip Erdoğan, teşekkürler Türk milleti'' dedi.


11 yıl önce