|

Türkiye'den Katar çıkarması: Ekonomi Bakanı da gidiyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Katar ziyaretinde kendisinin de katılacağını açıkladı.

Yeni Şafak
12:29 - 14/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 14:11 - 14/06/2017 Çarşamba
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’a Körfez'deki krizin ardından kritik bir ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı. Çavuşoğlu dünkü açıklamasında daha sonra Suudi Arabistan’a gidebileceğini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, de bugünkü açıklamasında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Katar ziyaretinde kendisinin de katılacağını açıkladı.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar krizini çözmek için çeşitli ülkelerle yoğun bir diplomasi yürütüyor.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin bugüne kadar çok üst düzeyde bir performansla Katarlı kardeşlerinin ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek, "Bugün Katar'a Dışişleri Bakanımızla bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Bu geceyi orada kabuller ve çalışma programı ile geçireceğiz. En kısa sürede döneceğiz." dedi.

Zeybekci, Burundi Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Alain Aime Nyamitwe ile iki ülke arasında tamamlanan Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşmasının (YKTK) Bakanlıktaki imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Katar ile ilgili görüşmelere ilişkin de Zeybekci, şunları kaydetti:

"Millet olarak şöyle bir özelliğimiz var, bu tarihimizde binlerce yıldır gösterdiğimiz bir özelliğimiz. Haksıza haklıya bakmadan önce bazı alanlardaki zayıfa doğrudan sahip çıkarız, sonra bakarız. Bunu aile içi bir tartışma olarak görüyoruz. Kardeşler arasındaki bir tartışma olarak görüyor ve bu aileye kendimizi de koyuyoruz. Ramazanda Katar'a böyle bir yaptırım uygulanmasını Türkiye olarak kabul etmiyoruz. Katar'ın ihtiyaçları anlamında elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. İlk defa söyleyeyim, bunlar oldu zaten, bugüne kadar çok üst düzeyde bir performansla Katarlı kardeşlerimizin ihtiyaçları karşılandı. Biz bunu yaparken de kol kırılır yen içinde, aile arasındaki bir durum olarak görüyoruz. Bu yaptıklarımız kardeşlerimizin yanında olmak olarak şeklinde adlandırılabilir. Bunlar da Katarlı şirketlerin Türkiye'den alımları şeklinde. Bunları biz organize ediyoruz, gereğini yapıyor, lojistiğini, oraya ulaşmasını sağlıyoruz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bugün Katar'a bir ziyaret gerçekleştireceklerini ifade eden Zeybekci, "Bu geceyi orada kabuller ve çalışma programı ile geçireceğiz. En kısa sürede döneceğiz." diye konuştu.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, söz konusu kararlardan birkaç gün sonra yayımladığı ortak bildiride ise Katar tarafından desteklendiği öne sürülen, aralarında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de yer aldığı 59 kişi ile 12 hayır kuruluşunun "terörle irtibatlı" olduğu iddiasıyla "terör listesine" alındığını açıklamıştı.

#Nihat Zeybekci
#Katar
7 yıl önce