|

Türkiye'den Libya atağı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Libya'ya gerçekleştireceği ziyaret kapsamında iki ülke arasındaki siyasi bağların güçlendirilmesi bekleniyor. Ayrıca Bakan Çavuşoğlu'nun temasları kapsamında Türk firmaların ülkede yarım kalan 304 projesi de gündeme gelecek.

Yeni Şafak
10:00 - 30/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:04 - 30/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Eski diktatör Muammer Kaddafi'nin 2011'de öldürülmesinin ardından istikrarın sağlanamadığı Libya'da yeni bir dönem aralanıyor.
Eski diktatör Muammer Kaddafi'nin 2011'de öldürülmesinin ardından istikrarın sağlanamadığı Libya'da yeni bir dönem aralanıyor.

Son yıllarda savaşlar, siyasi istikrarsızlık ve ekonomik krizlerle anılan bir ülke haline gelen Libya'da geçiş hükümeti döneminde yeşeren umutların kalıcı olması için çabalar devam ediyor. Libya'ya geçiş sürecinde Türkiye'nin her türlü desteği vermeye hazır olduğuna dikkati çeken diplomatik kaynaklar, büyükelçiliğin yeniden faaliyete geçmesi ve insani yardımların artırılması gibi konuların öncelikli olduğunu vurguladı.



2011 yılında yaşanan Şubat devriminden bu yana siyasi gruplar ve rakip askeri yapıların mücadelesine sahne olan Libya'da BM nezdinde başlatılan yeni sürecin somut adımları atılmaya devam ediyor. Türkiye'nin başta Dışişleri Bakanlığı nezdinde olmak üzere gerek devlet kurumları gerek özel sektör temsilcileri gerekse de yardım kuruluşları vasıtasıyla Libya'ya verdiği destekler yeni dönemde de artarak devam edecek.





Türkiye'nin desteği vurgulanacak


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun çeşitli temaslarda bulunmak üzere Libya'ya gerçekleştireceği ziyarette, Türkiye'nin Libya'daki Başkanlık Konseyi'ne tam desteğini bir kez daha vurgulaması bekleniyor.





Geçtiğimiz günlerde Viyana'da düzenlenen Dışişleri Bakanları toplantısında Başkanlık Konseyi'ne olan destek yenilenirken, özellikle DAEŞ terör örgütü ile mücadele kapsamında Libya'ya uygulanan silah ambargosunun kısmen kaldırılabileceği gündeme geldi.



Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaret kapsamında Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Feyaz Mustafa Al-Sarraj başta olmak üzere üst düzey temaslarda bulunacağı ve bu görüşmelerde Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'nin yeniden faaliyete geçirilmesi konusunun da gündeme gelebileceği öğrenildi.





Türk firmalarının yarım kalan projeleri masaya yatırılacak

Bakan Çavuşoğlu'nun Libya temasları, Türkiye'nin Başkanlık Konseyi'ne tam desteğinin somut bir göstergesinin yanında diğer konularda da somut adımlar atılabilmesi adına büyük önem taşıyor.



Siyasi istikrarsızlık öncesinde Türk firmaların çok önemli işlere imza attığı Libya'da, istikrarın kaybolduğu dönemde yarım kalan projeler dikkati çekiyor. Bakan Çavuşoğlu'nun Libya temasları kapsamında Türk firmalarının yarım kalan 304 projesinin de gündeme gelmesi beklenirken, öncelik ve güvenlik sıralamasına göre bu projelerin bir an önce tamamlanması için adımlar atılması bekleniyor.





Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama


Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun bugünkü ziyaretinde, 30 Mart 2016'da Trablus'a intikal ederek göreve başlayan Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Al-Sarraj ve Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ile bir araya geleceği kaydedildi.



Açıklamada, 2014 yılında güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilen Trablus Büyükelçiliği'nin tekrar açılmasına yönelik sürecin de başlatılacağı belirtildi ve şöyle devam edildi:



"Ziyaret sırasında Sayın Bakanımız, 30 Mart 2016 tarihinde Trablus'a intikal ederek göreve başlayan Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Al-Sarraj ve Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ile biraraya gelecektir.



Sayın Bakanımızın temasları, ülkemizin bu zorlu geçiş sürecinde Libya halkının ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin yanında olduğunu bir kez daha vurgulaması bakımından önemli bir vesile teşkil edecektir.



Ziyaret sırasında, Libya halkının ihtiyaç duyduğu gıda ve ilaçtan müteşekkil bir insani yardım paketi Libya makamlarına teslim edilecektir."



Kızılay'dan Libya'ya 10 tonluk insani yardım


Libya Hükümeti'nin talebi üzerine 804 polis ve 299 askere belirli sürelerle eğitim veren Türkiye, yapacağı insani yardımlarla da Libya'daki yeni dönemde söz sahibi olmayı hedefliyor. Bu kapsamda Türk Kızılay'ı, 29 Mayıs'ta 500 gıda kolisi ve 13 binden fazla ilaç kutusundan oluşan 10 tonluk insani yardımı Libya Kızılayı üzerinden Başkanlık Konseyi'ne teslim edecek.




  1. Libya'da neler oldu?
  2. Libya'da, 2011'de Muammer Kaddafi'nini devrilmesinden sonra rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş ve emekli General Halife Hafter'in darbe girişimi sonucu ülkede biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi, diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre olmak üzere iki meclis ve yönetim ortaya çıkmıştı.
  3. Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde ülkedeki çatışmaları sona erdirmek amacıyla başlatılan barış görüşmeleri sonucu Tobruk ve Trablus'taki iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde siyasi çözüm üzerine anlaştı.
  4. Ülkeyi iki yıl içerisinde seçime götürmesi öngörülen anlaşmaya göre Trablus merkezli Milli Genel Kongre ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından oluşturulan 10 kişilik komite, "Ulusal Mutabakat Hükümeti"ni belirledi.
  5. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin veto etmesi sonucu güvenoyu alamadı. Dokuz kez güvenoyu alamayan Sirac, 15 Nisan'da başkent Trablus'ta çalışmalara başladığını bildirmiş ve rakip gruplar buna tepki göstermişti.
  6. İnsani yardımların ulaştırılması, ülkede güvenliğin sağlanması, DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele ve savaştan zarar gören kentlerin kalkınması hedeflenen anlaşmanın üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen rakip gruplar arasındaki rekabet nedeniyle ülkede siyasi istikrar sağlanamadı.
#Libya
#Türkiye
#Dışişleri Bakanlığı
8 yıl önce