|

Türkiye'nin temel stratejisi eşit ortaklık karşılıklı sayfa

Afrika'nın 54 ülkesi ve yüzde 50’si 19 yaşının altında olan 1 milyarı aşan genç nüfusu ve dünyanın en genç kıtası olma özelliği taşıdığını hatırlatan Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere, Türkiye'nin eşit ortaklık ve karşılıklı fayda stratejisi uyguladığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2017 السبت
Güncelleme: 08:41 - 27/05/2017 السبت
Yeni Şafak
Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere
Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere

Gazi Üniversitesi Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (GAKAF) ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere, Afrika kıtasının 32,2 milyon kilometrekarelik yüzölçümü ile dünyanın ikinci büyük kıtası olduğunu belirterek, “Kıta, her geçen gün güçlenen 54 ülkesi ve yüzde 50’si 19 yaşının altında olan 1 milyarı aşan genç nüfusu ve dünyanın en genç kıtası olma özelliği ile 21. yüzyılın ikinci yarısında etkin bir rol oynamaya hazırlanıyor” dedi.

39 BÜYÜKELÇİLİĞE ULAŞTIK

Osmanlı nezdinde ayrıcaklı yeri olan Afrika ile tarihsel ilişkilerin son on yılda büyük ivme kazandığını vurgulayan Ağıldere, “Öyle ki, 2009'da Afrika'da büyükelçilik sayımız 12 iken bu sayı yaklaşık iki kat artarak 2017'de 39 büyükelçiliğimize ulaşmıştır” diye konuştu. Ağıldere, “2003'te Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacmi 5 milyar dolar seviyelerindeyken günümüzde bu sayı yaklaşık 20 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye ile Afrika toplumlarının birbirleriyle doğrudan teması sağlanmıştır” dedi.

AKADEMİK ALANDA İŞBİRLİĞİ

Ağıldere, “YÖK, 2015'te Afrika Açılım Eylem Planını hayata geçirerek, Türk üniversitelerinin Afrika kıtası üniversiteleri ile daha yakın ve kuvvetli bağlar kurmasını sağlayarak, Afrikalı ve Türk akademisyenlerin birlikte çalışmalarına zemin hazırlamıştır” dedi. GAKAF’ın hedeflerinden de söz eden Ağıldere, “Afrika kıtasının 35 ülkesinin en önemli ve etkili 40 devlet üniversitesi ile doğrudan temasa geçerek, ikili akademik işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır” dedi.

3. ORTAK ZİRVE 2019’DA

“Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da 19-21 Kasım 2014'te gerçekleşen II. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde ‘sürdürülebilir bir kalkınmanın ve bütünleşmenin güçlendirilmesi için yeni bir ortaklık modeli’ konusunda mutabakata varılan 2015-2019 dönemine ilişkin Ortak Uygulama Planı kabul edilmiştir” diyen Ağıldere, ”Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi ise 2019’da yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

KAZAN- KAZAN STRATEJİSİ

Türkiye’nin Afrika Ortaklık Politikasının hedeflerini kısaca tanımlayan Ağıldere, “Türkiye-Afrika ilişkilerimizde eşit ortaklık ve karşılıklı fayda sağlamak olarak özetleyebiliriz” dedi. TİKA'nın Afrika'da 15 ofisiyle zirai eğitim, sağlık ve eğitim alanlarında çok önemli hizmetler verdiğini söyledi. Ağıldere, “Çalışmalarımızda her daim kıymetli desteklerini esirgemeyen Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendiye ülkemize “Afrikaevi El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezini” kazandırmasından dolayı “2017 GAKAF Yılın Kişisi Ödülünü” takdim ettik” dedi.

İLK ÜNİVERSİTEYİ KURAN FATMA EL- FİHRİ’NİN MEMLEKETİNDE

Afrika’nın kadim medeniyetini yansıtan belgeseller çekip TRT'ye teslim ettiklerini ifade eden Ağıldere, Türkiye-Afrika Buluşmaları'nın ikinci etkinliğinin, ekimde İbn Haldun’un doğduğu şehirolan ve ilk üniversiteyi kuran Fatma El-Fihri’nin memleketi Kayrevan'da gerçekleşeceğini söyledi.

#Afrika
#TRT
٪d سنوات قبل