|

Türkiye'yi yalnız bırakamayız

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye'nin sığınmacılar konusunda yaptıklarını büyük saygıyla karşıladıklarını belirterek, "Türkiye'nin gösterdiği çabaları görüyoruz. Bu nedenle bu konuda Türkiye'yi yalnız bırakamayız" dedi.

Yeni Şafak
20:19 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 18:26 - 10/02/2016 Çarşamba
AA

Rutte'nin, Davutoğlu onuruna verdiği yemeğin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Mevkidaşıyla çok sağlıklı ve güzel bir düşünce alışverişinde bulunduklarını dile getiren Hollanda Başbakanı Rutte, iki ülke arasında iyi ilişkiler bulunduğunu vurguladı.



Mark Rutte, “İki ülke arasındaki ticaret, güvenlik ve istikrar gibi konuları ele aldık. Türkiye'nin bölgedeki rolü ve elbette çok uzunca göç konusunu konuştuk. Çünkü göçmen akımı hem AB ülkelerini hem o bölgedeki ülkeleri büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakmakta. Türkiye, bu sorunların giderilmesinde bizim için bir ortak. Türkiye'de şu anda neredeyse 2,6 milyon Suriyeli sığınmacı bulunmakta. Türkiye'nin sığınmacılar konusunda yaptığını büyük bir saygıyla karşılıyoruz. Türkiye'nin gösterdiği çabaları görüyoruz. Bu nedenle bu konuda Türkiye'yi yalnız bırakamayız. Türkiye'yi burada suçlamak doğru olmaz" diye konuştu.



Avrupa'da çok uzun zaman Suriyeli göçmenler konusunun bir "Türk problemi" olarak görüldüğüne işaret eden Rutte, “Fakat gün geçtikçe Türkiye'nin burada karşı karşıya kaldığı sıkıntıyı gördük. Bu sıkıntıyı aslında birlikte taşımamız gerekiyor. Şu anda büyük bir Suriyeli kitlenin şiddetten kaçtığını görüyoruz. Bu sefer Halep bölgesine kaçıyor" ifadelerini kullandı.



Rutte, Türkiye'nin Almanya ile sığınmacılar konusunda anlaştığı 10 maddelik planı desteklediklerinin altını çizerek, bu desteği Davutoğlu ile yaptığı görüşmede de gündeme getirdiğini ifade etti.



İnsan ticaretine karşı mücadelede kararlı olduklarını vurgulayan Rutte, “AB ile Türkiye arasında bu konuya ilişkin yürütülen ortak çabalar önemli bir kilit noktası oluşturmakta. Son günlerde rakamların azalmakta olduğunu görüyoruz. Bundan bir hafta önce her gün binlerce göçmen geliyorken şimdi ise yüzlerce göçmene inmiş durumda. Tabii ki bu hala yüksek bir rakam" değerlendirmesinde bulundu.



Sığınmacıların sayısının azalması yönünde gösterilen çabaların sonuç verdiğini belirten Rutte, “Önümüzdeki perşembe ve cuma günü yapılacak AB toplantısında yine Davutoğlu ile bir araya geleceğiz. Bu konuda ortak görüş beyan edeceğiz. Tabii hem Ahmet Davutoğlu adına hem kendi adıma şunun altını çizmek isterim ki, bütün çabalarımız, enerjimiz yapmış olduğumuz anlaşmaların başarılı olması ve ortaklığımızın güçlendirilmesi içindir" dedi.



"Şu anda Kıbrıs'ta adım adım ilerleme sağlanmakta"

Rutte, Kıbrıs sorunun çözümün ilişkin bir soruya karşılık, “Kıbrıs konusuna baktığınız zaman oradaki gelişmeler hususunda ümitliyiz. Şu anda Kıbrıs'ta adım adım ilerleme sağlanmakta. Biz de tabii AB dönem başkanı olarak bunu yakından takip ediyoruz. Kıbrıs'ta şu anda pozitif gelişmeler var. Bunun önümüzdeki aylarda nasıl şekil alacağını hepimiz birlikte izleyeceğiz. Sadece AB üyesi değil dönem başkanı olarak yapılan anlaşmalara sadık kalmayı düşünüyoruz" cevabını verdi.



Rutte, Davutoğlu, Türkiye-Avrupa Birliği Eylem Planı çerçevesinde Türkiye'ye verilmesi planlanan 3 milyar avroya ilişkin de bu paranın iyi bir şekile harcanması için çaba sarf edildiğini, Türkiye'nin de sığınmacılar için somut projeler geliştirdiğini söyledi.



Rutte, AB'nin ve Hollanda'nın vize serbestisi ve seyahat özgürlüğü gibi konularda Türkiye ile varılan anlaşmalara sadık kalacağını kaydetti.



Rutte, sığınmacılar konusunda özellikle ekonomik sebepler yüzünden ülkelerinden kaçarak botlara binen insanları caydırmak için çalıştıklarını anlattı.



Rusya'nın Suriye'deki bombalamalarına ilişkin AB'nin net bir tavır göstermediğine ilişkin soruya karşılık Rutte, Rusya'ya, Kırım yarımadasında ve Ukrayna'daki rolü ile buradaki faaliyetlerinden dolayı Avrupa'nın yaptırımlarının söz konusu olduğunu anımsattı.



“Halep'teki durumun son derece endişe verici olduğunu düşünüyoruz"

Rutte, Rusya ile yapılan müzakerelerle Ukrayna'daki durumun istikrarlı hale getirilmesine çalışıldığını kaydetti.



“Halep'teki durumun son derece endişe verici olduğunu düşünüyoruz" diyen Rutte, Suriye'de yaşananların ilgili BM kararına aykırı olduğunu söyledi.



Rutte, bu konunun ABD'nin New York kentinde gündeme getirilmesine ilişkin taleplere destek verdiklerinin altını çizdi.



Davutoğlu ile yaptığı görüşmede insan hakları konularının konuşulmadığını söyleyen Rutte, “Göçmenler hususunu konuştuk bu görüşmemizde. Zaten her görüşmemizde illa insan haklarını konuşacağız diye bir şey yok. Türkiye ile Avrupa arasında insan hakları konusunda sürekli devam eden bir diyalog mevcut" ifadelerini kullandı.

#Hollanda
#Mark Rutte
8 yıl önce