|

Türkmen zirvesi

Türkiye-Rusya ilişkileri, Bayırbucak’ta yaşanan Türkmen katliamının gölgesinde masaya yatırılıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ÜDİK'in hazırlık toplantısı için yarın Türkiye’ye geliyor. Gündem Türkmenlere saldırı olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/11/2015 Salı
Güncelleme: 22:12 - 23/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Suriye'de Türkmen bölgesinde hareketlilik sürerken Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları önemli bir buluşmaya hazırlanıyor. Türkiye ile Rusya arasında 2010 yılında oluşturulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK), 15 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eş başkanlıklarında Rusya'da toplanacak. Bu toplantı öncesinde ise İstanbul'da hazırlık toplantısı gerçekleştirilecek.



LAVROV YARIN GELİYOR


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ÜDİK'e hazırlık amaçlı Ortak Stratejik Planlama Grubu (OSGP) toplantısına katılmak üzere yarın Türkiye'ye gelecek. OSGP'ye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve mevkidaşı Lavrov başkanlık edecek. Toplantının resmi gündeminde, ÜDİK toplantısı hazırlıklarının gözden geçirilmesi, Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin muhtelif alanlarındaki mevcut durumu, Suriye krizi yer alıyor.



SURİYE'DE ÇÖZÜM KONUŞULACAK


Ancak son gelişmeler ışığında Türkmenlere yönelik katliam da yarın masaya gelecek. Sinirlioğlu, Türkiye sınırının ileri mevzilerinde yaşanan Türkmen katliamı konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerini Rus mevkidaşına ilk ağızdan iletecek. Toplantıda, Suriye'de siyasi çözüm konusundaki gelişmelerin de ele alınması bekleniyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Lavrov'un Türkiye ziyareti kapsamında istişare konularını, “Suriye krizi ve bu kapsamda terörizmle mücadele etkinliğinin arttırılması, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki durum, Kıbrıs müzakereleri” olarak açıkladı.



15 ARALIK'TA PUTİN'LE GÖRÜŞME


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in G-20'de kararlaştırdığı üzere ÜDİK 15 Aralık'ta altıncı kez toplanacak. Toplantı, Suriye'de Rusya'nın, Türkiye'nin hassasiyetlerine aykırı tavırlarının ele alınması noktasında kritik önem taşıyor.


#Sergey Lavrov
#Bayırbucak
#Türkiye-Rusya ilişkileri
#Türkmen bölgesi
8 yıl önce