|

Türkmenler masada

Suriye’de siyasi çözüm için taraflar bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde müzakere masasına geliyor. PYD veya korsan grupları masaya yaklaştırmayan Türkiye, Türkmenlerin ilk toplantıda olmasalar bile sonraki oturumlara faal şekilde katılımını sağlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2016 Cuma
Güncelleme: 08:03 - 29/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye'nin Cenevre Barış görüşmelerinde kazandığı diplomatik zaferin ayrıntıları belli oldu. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın PYD'yi de barış görüşmelerine davet ettiği yönündeki iddialar kısa süre içinde yalanlandı. PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Mistura'nın talebiyle gittiği Cenevre'den eli boş dönmek zorunda kalırken, PYD ağırlıklı korsan muhalif gruplar arasında yeralan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Eş Başkanı Heysem Menna'ya davetiye gitmesi, PYD'nin görüşmelere korsan grubuyla sızdığı iddialarına yolaçtı. Menna, daveti reddettiğini açıklarken, Mistura'nın bu davetine karşı gösterilen tepkinin sebebi de çok geçmeden ortaya çıktı.



PARTİSİ ADINA GÖRÜŞ VERECEK


Edinilen bilgiye göre, Türkiye, yürüttüğü diplomasiyle sadece PYD'ye değil korsan PYD'li oluşumlara da Cenevre masasını kapattı. Heysem Menna, Cenevre'deki toplantıya PYD'nin Suriye'deki korsan muhalif grubu DSM çatısı altında değil, Vatandaşlık ve Halkların Partisi mensubu olarak davet edildi. Menna, Riyad'da oluşturulan ve müzakere masasında Esed'in karşısındaki tek taraf olan meşru Suriye muhalefeti dışında Mistura'nın 'görüşlerine başvurmak üzere' özel davet gönderdiği 10 kişi arasında yeraldı. Menna, bir grubu temsilen de çağrılmadı. Cenevre'ye sadece PYD değil, PYD'nin bölgede oluşturduğu korsan grupların da davet edilmemesiyle birlikte Türkiye önemli bir diplomatik bir zafere imza atarken, Rusya'nın tüm baskıları da karşılıksız kalmış oldu.



SAHİL TÜMENİ 34 KİŞİLİK HEYETTE


Bugüne kadar, Cenevre görüşmelerinde Türkmen temsilcinin bulunmayacağı iddiaları ortaya atılırken, Türkiye'nin diplomatik girişimleriyle Türkmenlerin de masada temsil hakkı kazandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Riyad'da oluşturulan 34 kişilik Müzakere Yüksek Komitesi'nin kendi aralarından seçtiği 17 üye bugün Cenevre'de başlayacak barış görüşmelerine katılacak. Heyete, geçmişte Suriye'de başbakanlık yapmış Riyad Hicab başkanlık edecek. Cenevre'de ilk tur görüşmelere katılacak 17 kişilik heyette Türkmen temsilci bulunmuyor. Ancak sonraki toplantılarda Müzakere Yüksek Heyeti'nde yeralan Türkmen temsilcilerin de masaya geleceği belirtiliyor. Heyetteki 34 kişi içerisinde Bayır Bucak Türkmenleri'nin oluşturduğu 2. Sahil Tümen Komutanı Beşar Molla ile birlikte Türkmen asıllı Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca da bulunuyor. Bu iki ismin toplantının ilk turunda olmasa da sonraki turlarında masaya gelecek heyette yeralması bekleniyor.



Kim ne istiyor?


Türkiye

* Esed iktidarı bıraksın


* Öncelik siyasi çözüm


* Muhalifler zayıflatılmamalı


* PYD rejime çalışıyor, muhalif sayılmaz



ABD

*Esed orta vadede gitsin


* Öncelik siyasi çözüm


* Muhalefeti desteklemek riskli


* PKK uzantısı PYD desteklenmeli


* Rusya ile çatışılmamalı



RUSYA-İRAN

* Esed ve çevresi kalsın


* Muhalefet ezilmeli


* Geçerli yöntem askeri çözüm


* Siyasi çözüm Esed'siz olmaz


* PKK uzantısı PYD desteklenmeli






#Cenevre Barış görüşmeleri
#pyd
#pkk
#Suriye
8 yıl önce