|

Tutuklamada kripto kriteri

FETÖ soruşturmalarında işlem yapılan şüphelilerin tutuklanmasında dikkate alınacak kriterlere ilişkin rapor hazırlandı. Buna göre, şüphelilerin Anafartalar Koleji gibi FETÖ’nün kripto okullarına çocuklarını göndermesi örgüt üyeliği yönünden önemli bir delil. ByLock kullanmak, örgüte düzenli himmet vermek de önemli deliller arasında yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 22:30 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
FETÖ soruşturmalarında işlem yapılan şüphelilerin tutuklanmasında dikkate alınacak kriterlere ilişkin rapor hazırlandı.
FETÖ soruşturmalarında işlem yapılan şüphelilerin tutuklanmasında dikkate alınacak kriterlere ilişkin rapor hazırlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmaları tüm hızıyla devam ederken, arama, el koyma ve tutuklama taleplerine bakmakla görevli sulh ceza hakimleri bir araya geldikleri çalıştayda tutuklama kriterlerini masaya yatırdı. 81 ilden 100 hakimin katıldığı çalıştay sonunda, yıllarca takiye yöntemiyle devletin bütün kurumlarına sızan FETÖ mensuplarıyla ilgili nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin önemli bir rapor hazırlandı. FETÖ soruşturmalarındaki tutuklamalara kesin delil ve yan delil oluşturan kriterler şöyle:



KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN DELİL


“Üst düzey kamu görevlisinin çocuklarını tedbir amacıyla FETÖ'ye ait okul ve dershanelere göndermediği değerlendirilmektedir. FETÖ'nün okul ve dershanelerine çocukların gönderilmesi delil olarak değerlendirilmemektedir. Ancak Ankara'da Anafartalar Koleji gibi görünüşte laik, seküler, Kemalist, çağdaş görünümlü, aslında FETÖ ile müzahir okullara çocukların gönderilmesi örgüt üyeliği yönünden üst düzey kamu görevlileri için delil olarak değerlendirilmektedir. Kişilerin örgüte ait şirket ve kuruluşlarda maaş karşılığı çalışması gibi husus da tek başına delil olarak değerlendirilmemektedir.”



YARDIMLAR ÖRGÜT BAĞINI GÖSTERİR


“Örgüt tarafından belirlenen oran nispetinden maaşından her ay düzenli olarak örgüte himmet adı altında yardımda bulunulması örgütsel bağ açısından kesin delil olarak değerlendirilmektedir. Cep telefonundan “Kimse Yok Mu Derneği” gibi müzahir derneklere yapılan küçük bağışlar dikkate alınmamaktadır.”



1 DOLARI KİMLİK GİBİ KULLANIYORLAR


“Birbirinden çok uzakta ve ilgisiz görünen kişilerin ortak bir kişiyle görüşmeleri bu kişinin abi, imam olduğunu göstermektedir.Kişide 1 doların bulunması yan delil olarak kabul edilmekte ancak yaşanan bu süreçten sonra halen üzerlerinde ve evlerinde bulunan 1 doların saklanması örgüt üyeliği yönünden delildir. Halen saklanması ileride yönetimi ele geçireceklerine olan inançlarını ve 1 doların kimlik niteliği taşıdığına inandıklarını göstermektedir.”



SINAV HIRSIZLIĞI TEK BAŞINA YETERLİ


“Gerek KPSS, gerekse askeri ve polis okulu sınavları gibi kamu kurumlarına giriş için yapılan sınavlarda önceden soruların elde edilmiş olması tek başına delil olarak değerlendirilmektedir. Yapılan tespitlere göre 2000-2016 yılları arasında ÖSYM tarafından yapılan sınav sorularının örgüt üyelerince çalındığı değerlendirilmektedir.”



SOSYAL MEDYA MESAJLARI


Raporda örgütün ablalarıyla ilgili de ilginç tespitler yer aldı. Ablalarla ilgili şu tespitler rapora girdi: “Örgütün faaliyetlerini genellikle ablalar üzerinden yürüttükleri, 15 Temmuz kalkışmasından sonra ablaların hem tutuksuz yargılanmak hem de tutuklanırlarsa kamuoyunda “hamile kadınlar bile tutuklanıyor” algısı oluşturabilmek için özellikle hamile kaldıkları değerlendirilmektedir. Kalkışmanın başarısızlığa uğramasından sonra 16 Temmuz saat 03.00'dan itibaren örgüt aleyhine paylaşımda bulunulduğu, dolayısıyla sosyal medya paylaşımlarında bu saatin öncesi ve sonrası birlikte değerlendirilmelidir.”



  • ByLock kesin delil
  • “17-25 Aralık, örgüt hiyerarşisi içersinde faaliyet gösterenler dışındaki kişiler açısından milat alınmalı. 2014 Nisan ayından sonra Bank Asya'ya kendisi, eşi veya çocukları adına en az 4 bin TL yatırıp en az 2 ay tutanlar dikkate alınmalıdır. Tutuklamalarda ByLock önemli bir delil. ByLock kullanımı GSM numarası tespit edilerek yapılmış ise kesin delil, IP, wifi, TC numarasıyla geliyorsa yan deliller aranmaktadır.”
#FETÖ
#ByLock
#15 Temmuz
7 yıl önce