|

Üç dönemlikler de başvuracak

AK Parti’de milletvekili aday adaylığı başvuruları başladı. Müracaatlar 3 Eylül’de sona erecek, listeler 18 Eylül’de son şeklini alacak. 7 Haziran’da ve bu seçimde 3 dönem engeline takılanlar da başvuracak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/09/2015 Salı
Güncelleme: 00:50 - 1/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmasının ardından gözler kongre ve seçim süreçlerine odaklandı. AK Parti'de milletvekili adaylığı için başvurular dün başladı. Perşembe günü 19.00'da sona erecek başvurular sonunda listeler ise 18 Eylül'e kadar hazır olacak.



MKYK'da alınan kararla AK Parti'de, üç dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran seçimlerinde milletvekili listelerinde yer alamayan 70 isimle birlikte, halen üçüncü dönemini geçirmekte olan 26 ismin aday olabilmesinin önü de açılıyor. Bu isimlerin milletvekili seçilebilmesi için tüzük değişikliğinde karar kılındı. 12 Eylül Kongresi'nde üç dönem kuralı tüzük'te kalmaya devam edecek ancak esnetilecek. Dört yılı doldurmayan isimlerin üç döneme takılmaması seçeneği üzerinde duruluyor.



O İLLERE ÖZEL ÇALIŞMA


Hem bürokrasiden istifaların azlığı hem üç dönem kuralına takılanların önünün açılması nedeniyle 1 Kasım seçimlerinde, 7 Haziran'a oranla düşük başvuru bekleniyor. 7 Haziran seçimlerinde, özellikle beklenen başarının gelmediği illere yönelik özel çalışma yapılacak. AK Parti'nin çok düşük oy farkıyla vekilliği kaçırdığı iller üzerinde yoğunlaşacak. Bu kapsamda listelerde değişiklikler yapılması öngörülüyor.



18 EYLÜL'DE TAMAMLANACAK


YSK'nın takvimine göre, aday listeleri 18 Eylül'de YSK'ya verilecek, kesin aday listeleri 28 Eylül'de ilan edilecek. AK Parti, listelerin 18 Eylül'e kadar çalışmalarını tamamlayacak. Aday adaylarından alınacak başvuru ücreti de MKYK'da belirlendi. 7 Haziran seçimindeki uygulama, 1 Kasım seçimleri için de geçerli olacak. Erkek adaylar 5 bin lira, kadın adaylar 2 bin 500 lira ödeyecek. Engelli adaylar ise ödeme yapmayacak.



#geçici Bakanlar Kurulu
#üçdönemlikler
#seçimler
9 yıl önce