|

Üç dönemlikler Meclis’e aday

AK Parti’de 7 Haziran’da listede yer almayan üç dönemlik 70 isimden 27’si adaylık başvurusu yaptı. 62. Hükümet’te bakan olan 8 isimden Arınç, Babacan dışındaki bakanlar aday oldu. Halen 3. dönemini doldurmakta olan 26 isimden Ayşenur İslam dışındakiler de müracaat etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/09/2015 Cumartesi
Güncelleme: 10:39 - 5/09/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

AK Parti'de aday adaylığı başvuruları sona ererken, 7 Haziran'da listede yer almayan üç dönemliklerin birçoğu geri döndü. 7 Haziran'da 6 bin 223 olan aday adayı sayısı bu kez 3 bin 536'da kaldı. Hem üç dönemliklere kapının açılması hem de listelerde fazla değişiklik beklenmemesi nedeniyle başvurular sınırlı kaldı.Adayların 250 civarında engelli aday adayı başvuruda bulundu. Yaş ortalaması 46 ve başvuranların bin 759'u lisans mezunu.



8 BAKANDAN 6'SI


62. Hükümet'te yer alan üç dönem kuralına takılan 8 bakandan Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ile Ali Babacan başvuruda bulunmadı. Ancak Üst Kurul kararıyla dönüş imkanları var. 62. Hükümet'te yer alan bakanlardan Taner Yıldız Kayseri, Faruk Çelik Bursa, Ömer Çelik Adana, Mevlüt Çavuşoğlu Antalya, Nurettin Canikli Giresun, Mehdi Eker de Diyarbakır'dan adaylık başvurusunda bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise başvurmadı.



ÇİÇEK VE ŞAHİN YOK


Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, başvuruda bulunmazken, Meclis Başkanvekilliği yapan Sadık Yakut ise Kayseri'den adaylık başvurusunu yaptı. Parti yönetimindeki üç dönemci isimlerden Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay ve Genel Sekreter Haluk İpek Ankara'dan müracat etti. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile SKM Başkanı Mustafa Ataş başvuruda bulunmadı. Burhan Kuzu İstanbul'dan, Bülent Gedikli Ankara'dan, Bekir Bozdağ Yozgat'tan, Binali Yıldırım İstanbul'dan başvurusunu yaptı. Eski bakanlardan Recep Akdağ Erzurum, Hayati Yazıcı İstanbul'dan aday adayı oldu.



GÜL'ÜN ENİŞTESİ DE ADAY


AK Parti'de eski genel başkan yardımcılarından Hüseyin Tanrıverdi Manisa, Necati Çetinkaya Elazığ'dan başvuruda bulundu. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eniştesi Mehmet Saim Tekelioğlu da İzmir'den aday adayı oldu. Başvuruda bulunan diğer üç dönemciler ise şöyle: Afif Demirkıran Batman, Ayhan Sefer Üstün Sakarya, Bayram Özçelik Burdur, Halide İncekara İstanbul, Mehmet Sarı Gaziantep, Murat Yıldırım Çorum, Şaban Dişli Sakarya.



GÜLLÜCE, ŞİMŞEK


Halen üçüncü dönemini geçirmekte olan Cevdet Yılmaz, Mehmet Müezzinoğlu, İdris Güllüce, Mehmet Şimşek, Veysel Eroğlu gibi isimler başvurularını yaptı. Hüseyin Çelik, Nihat Ergün, Sadullah Ergin gibi isimlerin bu kez adaylık başvurusunda bulunmadı.


Şimdi komisyonlar aday başvurularını değerlendirecek. 18 Eylül'e kadar 550 kişilik aday liste son şeklini alacak ve YSK'ya teslim edilecek.



Sürpriz isimler

Partideki isimlerin yanı sıra Milli Görüş'ten ve Ülkücü Hareket'ten önde gelen isimlerin de AK Parti'ye katılabileceği belirtiliyor. Merhum Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan ile görüşülebileceği kulislerde konuşulan konular arasında yer alıyor. 1 Kasım seçimleri için AK Parti'den sanatçıdan akademisyene, işadamından gazetecisine kadar farklı kesimlerden isimler aday adaylığı başvurusunda bulundu. Sanatçı İbrahim Tatlıses'in, Şanlıurfa'dan başvurusu gerçekleşmişti.




#3 dönemlikler
#Cemil Çiçek
#Recep Akdağ
#Hayati Yazıcı
9 yıl önce