|

Üç koldan yenilenme

AK Parti’nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi ile birlikte partide üç koldan yenilenme süreci başlayacak. Önce genel başkanlık ve parti yönetiminde bayrak değişimi olacak. Ardından başbakan ve kabinedeki değişiklikler ve Meclis grubundaki revizyonla yenilenme süreci tamamlanacak.

Yeni Şafak ve
03:00 - 7/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:45 - 6/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

AK Parti'de 22 Mayıs'taki olağanüstü kongre yenilenmeyi de beraberinde getirecek. Genel başkanın yanı sıra, dört kurulda değişiklik olacak. Kongreyle başlayacak partideki değişim, başbakan ve kabineyle sürecek. Meclis grubunda da kısmi değişiklik gündemde.



Kongrede genel başkanlık seçimi ile birlikte, 4 kurulda da değişiklik olacak. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Genel Merkez Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu (GMPDH) ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu'nun üyeleri belirlenecek.



A TAKIMINI BELİRLEYECEK


Genel başkan seçilecek isim, kongrede belirlenecek MKYK üyeleri arasından MYK üyelerini belirlieyecek. Başbakan Davutoğlu, kongreyle birlikte hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak. Erdoğan, 65. Hükümet'i kurma görevini AK Parti'nin yeni genel başkanına verecek.



RAMAZANDAN ÖNCE TAMAMLANACAK


Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'ne göre, hükümet programı, Bakanlar Kurulu'nun oluşturulmasıyla en geç bir hafta içinde başbakan veya bir bakan tarafından TBMM'de okunuyor. Programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra görüşmeler yapılıyor. Görüşmeler bittikten bir tam gün sonra da güven oylaması gerçekleştiriliyor. Bu sürecin de Ramazan ayına girmeden tamamlanması öngörülüyor.



MECLİS'TE DEĞİŞİM


Kabinede görev alabilecek isimler ve yeni görevler dolayısıyla bazı grup başkanvekilleri ve komisyon başkanlarının da değişebileceği üzerinde duruluyor. Yeni dönemde, yeni anayasa ve başkanlık, içtüzük değişikliği ve reformların da yer aldığı tarihi düzenlemeler nedeniyle buna uygun bir yapılanma planlanıyor. Yenilenme sürecinde davanın önde gelen isimlerinin değerlendirmeleri, partinin ilke ve hassasiyetleri, Türkiye'nin öncelikleri belirleyici olacak.  ANKARA


#Ahmet Davutoğlu
#Lütfi Elvan
#Sare Davutoğlu
8 yıl önce