|

Üç partinin hukuki varlığı sona erdi

Anayasa Mahkemesi, Adaletçi Kurtuluş Partisi, Ergenekon Partisi ve Gönül Birliği Yeşiller Partisinin dağılmış sayılarak, hukuki varlıklarının sona erdiğine karar verdi.

Yeni Şafak
10:03 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 08:06 - 3/05/2016 Salı
AA

Anayasa Mahkemesi, Adaletçi Kurtuluş Partisi, Ergenekon Partisi ve Gönül Birliği Yeşiller Partisinin dağılmış sayılarak, hukuki varlıklarının sona erdiğine karar verdi.



Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin kararları Resmi Gazetede yayımlandı.



Kuruluşuna dair bildirisini 15 Ocak 2010'da İçişleri Bakanlığına vererek tüzel kişilik kazanan Ergenekon Partisi hakkında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianame ile kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi istendi.



Anayasa Mahkemesince yapılan incelemede, Siyasi Partiler Kanunu gereğince, kuruluşundan itibaren 2 yıl içinde ilk büyük kongresini toplamak zorunda olan partininin büyük kongresini yapmadığı ve zorunlu organlarını oluşturmadığı belirlendi.



Bu nedenle Ergenekon Partisinin dağılmış sayılarak, hukuki varlığının sona erdiğine, partinin tüm mallarının Hazine'ye geçmesine karar verildi.



Partinin genel başkanı istedi


Gönül Birliği Yeşiller Partisi Genel Başkanı Eşref Yazıcıoğlu ise partisinin kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesini istedi.



Türkiye'deki siyasi parti sayısı 94'e düştü


Üç siyasi partinin kapanmasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca 14 Mart 2016 tarihi itibarıyla faaliyette bulunduğu tespit edilen siyasi partilerin sayısı 97'den 94'e indi.


#Anayasa Mahkemesi
#Adaletçi Kurtuluş Partisi
#Ergenekon Partisi
#Gönül Birliği Yeşiller Partisi
8 yıl önce