|

Uğur Acar canlı yayında iş teklifi aldı

Akdeniz Üniversitesi, Türkiye'de ilk kez gerçekleşen bir ameliyatla yüz nakli yapılan Uğur Acar'a iş teklifinde bulundu.

Cihan
00:00 - 22/02/2012 Çarşamba
Güncelleme: 13:07 - 22/02/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Uğur Acar canlı yayında iş teklifi aldı
Uğur Acar canlı yayında iş teklifi aldı

Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar, Akdeniz Üniversitesi(AÜ)'nde düzenlenen basın toplantısına katıldı. Uğur Acar, tedavisini bundan sonra sabırla devam ettireceğini belirterek, "Bundan daha iyi olacağıma eminim." dedi. Acar, yüzü haricindeki organlarını bağışlayacağını da söyledi.AÜ Atatürk Konferans Salonu'daki toplantıya 19 yaşındaki Uğur Acar'ın yanı sıra AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, yüz naklini yapan ekibin başındaki Prof. Dr. Ömer Özkan, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, ameliyat ekibi, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Halil Yılmaz Sur, üniversite ve hastane çalışanları, Uğur Acar'ın abisi Ali Acar ile tıp fakültesi öğrencileri katıldı. Toplantıyı çok sayıda basın kuruluşu ile gazeteci takip etti.


Toplantıyı, "Türk tıp tarihinde ilk yüz nakilinin kahramanı olan Uğur kardeşimizi kamuoyuna tanıtmak için birlikteyiz." sözleriyle başlatan Rektör Kurtcephe, "Olayın üzerinden bir ayı aşkın zaman geçti. Bu sürede arkadaşlarımız tedavisini yaptı halkımızın insanlığın merakını gidermek için bir araya geldik." dedi.


Uğur Acar, eski yüzünden dolayı hayatı boyunca iş bulmak da zorlandığını, bugüne kadar en uzun 6 ay süreyle iş bulabildiğini anlattı. El ve kol gibi uzuvları olmayanları gördüğünde kendini daha iyi hissettiğini belirten Acar, "Bundan sonraki hayatımın daha iyi olacağına, hayatımın değişeceğine eminim." dedi. Yapılan ameliyatı ve yeni yüzünü beğendiğini ifade eden Acar, "Tedavimi sabırla sürdüreceğim. Bundan daha iyi olacağıma eminim." ifadesini kullandı. Acar, taburcu olduktan sonra uzuvları bağışlayan aileyi, İstanbul'daki ailesini ve annesini ziyaret edeceğini kaydetti. Uğur, konuşmasını "Daha başka açıklama yapamayacağım. Yoruldum." sözleriyle sonlandırdı.


Uğur Acar bir soru üzerine yüzü hariç geri kalan organlarını bağışlayacağını da söyledi.


"10-15 GÜN SONRA GÜNDELİK HAYATA DÖNECEK"

Uğur Acar'a yeni yüzünü nakleden ekibin başındaki Prof. Dr. Ömer Özkan, "Hastamız birinci ayını bitirdiği için karşınıza çıkarıyoruz. Bugüne kadar tamamen tıbbi nedenlerle çıkmamıştı. Uğur'un iyileşmesi beklediğimizden iyi geçti. 10 gün sonra topluma karışabilecek. Bugün de olabilir ama tıbbi gereklerle 10 gün daha vakit var. 10-15 gün sonra gündelik hayata dönecek." diye konuştu.


Uğur'un yüz nakline en hazır hastalardan biri olduğunu ifade eden Özkan, "Bu yüz nakli sembol. Yılda üç beş tane yaparsak mutlu alacağız. İnsanların organlarını vermesi önemli. Diğer nakillerle birlikte bu uzuvların naklinin de artması önemli." dedi.


"ÖNEMLİ OLAN YÜZÜNÜN KIYMETİNİ BİLMESİ"

"Sizin gördüğünüz ve beğendiğiniz bir örtü. Yüzün kaç yaşında olduğunun önemi yok. Bir yıl sonra Uğur'a ait mimikler çıkacak. Ahmet Kaya'ya ait yüz kaybolacak. Bir yıl sonra biz de göreceğiz, merakla bekliyoruz. Bir yıl sonra daha dinamik bir yüz göreceksiniz." diyen Özkan, sigara kullanması, alkol alması halinde Uğur'un yüzünün çabuk yaşlanacağını belirterek, "Önemli olan yüzünün kıymetini bilmesi. Değerli olan yaşlandırmaması. Bu tamamen Uğur'a bağlı."


Sağlık Bakanlığı temsilcisi Dr. Halil Yılmaz Sur, kısa sürede dünyada ilk ve tek olan kompozit doku nakli mevzuatının çıkarıldığına değinerek, "Eylül 2010'da özel izinle yapılan çift kol nakli gibi nakiller, bakanlıktan izin almak kaydıyla, rutine binmiş bir tedavi olarak uygulanabilmektedir. Önümüzdeki yıllarda çok daha farklı nakillerin de başarılı şekilde yapıldığı ortamlarda bulunmak bizlere mutluluk verecek." şeklinde konuştu.


Toplantı sonunda Uğur Acar'a Ipad hediye eden Rektör Kurtcephe, 19 yaşındaki gence iş teklifi de yaptı.



12 yıl önce