|

Ümraniye Belediyesi 15 Temmuz'u hatıralarda yaşatacak

Ümraniye Belediyesi, 15 Temmuz darbe girişimine farklı bir bakış açısı getirerek çocukların süreçte yaşadıklarına ve sonrasında sebep olacağı travmalara ışık tutuyor. O gecenin etkilerine değinen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, çocuklara etkisinin en aza indirilebilmesi için neler yapılabileceğinin, düzenledikleri sempozyumda tartışılacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 00:48 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Dr. Esra Albayrak, moderatörlüğünde Uluslararası Çocuk ve Travma Sempozyumu başladı.
TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Dr. Esra Albayrak, moderatörlüğünde Uluslararası Çocuk ve Travma Sempozyumu başladı.

Ümraniye Belediyesi 15 Temmuz'la ilgili çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek; süreçte yaşananlara maruz kalan çocukların yaşadığı travmaya ışık tutuyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Uluslararası Çocuk ve Travma Sempozyumu'nun açılışı yoğun katılımla gerçekleşti. 2 gün boyunca Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi'nde sürecek programa; Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Dr. Esra Albayrak'ın yanı sıra, Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, belediye başkan yardımcıları, AK Parti Ümraniye ilçe başkan yardımcıları, akademisyenler, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.



Açılışta konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, 15 Temmuz gecesi yaşananlardan ve o gecenin yöneticilerin ve milletin iradesiyle bastırıldığından bahsetti. O gecenin ülkeye ve topluma etkilerinden bahseden Başkan Hasan Can, çocuklara etkisinin en aza indirilebilmesi için neler yapılabileceğinin 15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Uluslararası Çocuk ve Travma Sempozyumu'nda gerçekleşecek oturumlarda tartışılacağını ve daha sonra bu sempozyumun bildirilerinin kitaplaştırılacağını söyledi.







'15 TEMMUZ TOPLUMU ETKİLEDİ'


15 Temmuz Direnişi'nin, 1789 Fransız Devrimi gibi toplumu dönüştüren bir süreci peşinden getirdiğini ve bu sürecin çocukları da etkilediğini dile getiren Albayrak; yapılan sempozyumun bu etkiler konusunda olumlu sonuçlar doğurması temennisinde bulunarak Ümraniye Belediyesi'ne ve emeği geçen herkese etkinlikten dolayı teşekkürlerini sundu. Dr. Esra Albayrak konuşmasında ayrıca 16 Nisan günü yapılacak ve ülke için son derece önemli referandumla ilgili görüşlerine de yer verdi. Sempozyum; 2 gün boyunca uzman ve akademisyenlerin katılımcı olarak katılacağı oturumlarla devam edecek.



İNSANLIK SINIFTA KALDI


Çocuklara layık bir dünya inşa edemediklerini ve insanlık olarak sınıfta kaldıklarını dile getiren Albayrak şöyle konuştu; “Tayyip Olçok, Uhud Kadir, Mutlu Can ve Engin Tilbaç çocukluk ülkesinin şehitleridir. O geceden çıkan çocuklar hâlâ o geceye anlam vermeye çalışıyorlar ve güvenleri sarsılmış durumda. Sonrasında yaşanan demokrasi nöbetleri milletimiz için bir rehabilitasyon modelidir. Bu nöbetler dünyanın en barışçıl direnişlerinden biridir. Çocukların sadece TV'lerde izledikleri olayları bizzat yaşamaları ve askere güvenlerinin sarsılmasının ardından demokrasi nöbetlerinde tekrar iyi insanların olabileceğine inanmaları son derece önemli.” Kendi neslinin de tarihteki kahramanlıkları dinleyerek büyüdüğünü dile getiren Sosyolog Albayrak, şimdiki çocukların bu kahramanlıkları görmelerinin ya da görmek zorunda kalmalarının, travma sonrası büyüme durumu gereğince de, çocukları daha güçlü bireyler yapabileceğine inandığını söyledi.







Haberciler darbecilere karşı durdu


Ümraniye Belediyesi her yıl farklı bir etkinlikle kutladığı 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü bu yıl da hazırladığı özel bir etkinlikle kutladı. 115 gazetecinin Ankara ve İstanbul'da 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşadıklarını 'Haberciler Darbecilere Karşı' adlı kitapta toplayan belediye, sınır bölgelerinde görev yapan ve mesleğini sürdürürken hayatını kaybetmiş gazetecilerin en yakınlarına mikrofon tuttu.



YIKINTILAR ARASINDA OYNAMAK


Sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulunan TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Dr. Esra Albayrak, “Çocukluk, hepimizin gözünde tüten bir memleket, bazen çekmecede unutulmuş sararmış bir resim, belli belirsiz hatıralar ve geride kalmış bir masumiyet çocukluk” dedi. “Elbette hepimiz çocukluğumuzdan bir güne gitmeyi istemişizdir” diyen Albayrak, bazı çocuklar içinse çocukluğun acılı bir ülke, korkunun ve gözyaşının kuşattığı bir tel örgü olduğunu dile getirdi.



Sosyolog Albayrak, “Suriye'nin, Yemen'in, Filistin'in çocuklarıdır çocukluk. Savaşlar, darbeler en çok çocukları, onların hayallerini, masumiyetlerini ve umutlarını vurur. Ama bir yandan da buna kafa tutmaya cesaret eden yalnızca çocuklardır. Hangimiz savaş yıkıntılarının arasında top oynayabilir ya da savaş uçaklarına 'Sizi Allah'a şikayet edeceğim' diye kafa tutabilir'' diye konuştu.







TANKIN EZDİĞİ ARAÇ İLGİ GÖRDÜ


Ayrıca Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz'un unutulmaması adına yaptığı hatırlatmaya atıf yapan Başkan Hasan Can, belediye olarak 15 Temmuz'la ilgili birçok çalışmaları olduğunu dile getirdi ve hazırlığı içinde oldukları Evlat isimli çizgi film ile o gece tankın ezdiği bir aracı sergilediklerini kaydetti. 15 Temmuz gecesi tankın ezdiği bir aracı sergilemek üzere belediye binası bahçesine platform kurduklarını dile getiren Başkan Can, “Hain darbe girişiminin gelecek nesillere unutturulmaması ve millî şuurun güçlenerek devamı için bu çok önemli” ifadelerini kullandı.







GİRİŞİM ÇOCUKLARIN SEVİYESİNE İNDİ


Başkan Can, darbe girişimi sırasında vatanı uğruna canını feda eden şehitlerin hikâyelerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla "Evlat" isimli bir çizgi film hazırladıkları bilgisini verdi. Evlat isimli çizgi film o gece köprüde şehit düşen Muhsin'in oğlu Ömer'in gözünden 2023 Türkiye'sini ve dedesinin anlatımıyla sağlanan geri dönüşlerle o geceyi gözler önüne seriyor. Çocuklara anlatılmakta zorlanılan bu hain girişim en anlaşılır dille çizgi sinemaya aktarıyor.







ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI TRAVMA


Sempozyumun açılış oturumu ise; Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı ve Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün moderatörlüğünde ve Australia Catholic University'den Monique Toohey, Birleşik Krallık-Leicester University'den Prof. Panos Vostanis, Kanada-Toronto Narrative Therapy Centre'dan Angel Yuen, Güney Afrika-Dulwich Center'dan Ncazelo Ncube Mlilo, Avustralya'dan Dr. Senem Eren ve ABD-Center Of Cumulative Trauma Studies'ten Dr. İbrahim Aref Kira'nın “15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Uluslararası Çocuk ve Travma” konulu konuşmalarıyla gerçekleşti.

































#Ümraniye Belediyesi
#Hasan Can
#15 Temmuz
7 yıl önce