|

Umudumuz bu yasa

Küçük yaşta evlilikleri kapsayan düzenleme ile eşlerine kavuşma umudu doğan kadınlar, yasayla ilgili oluşturulan olumsuz algıya tepki gösteriyor. Çocuklarının babasız büyüdüğünü söyleyen kadınlar, “Karşı çıkanlar bizi hiç mi düşünmüyor? Bizim durumumuz zorla alıkoyma, kaçırma veya tecavüz değil. Bunu ayırt etsinler, yuvamız bozulmasın” diyorlar.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 05:48 - 21/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Nevşehir'de yaşayan Saadet Yavuz 'cinsel istismar' suçlamasıyla cezaevine giren eşinin, yasanın çıkmasıyla yeniden evine dönmesini istiyor.
Nevşehir'de yaşayan Saadet Yavuz 'cinsel istismar' suçlamasıyla cezaevine giren eşinin, yasanın çıkmasıyla yeniden evine dönmesini istiyor.

Kamuoyunda tartışılan 'küçük yaşta evlilikleri kapsayan düzenleme'nin hayata geçmesini bekleyen kadınlar konuştu. Eşleri “cinsel istismar" suçlamasıyla cezaevine giren kadınlar, kocalarının evlerine döneceği günü bekliyor.



YARIM KALMIŞ GİBİYİZ


O kadınlardan biri olan ve Niğde merkeze bağlı Yeşilgölcük beldesinde ikamet eden 3 çocuk sahibi 23 yaşındaki Ceylan Gültekin, 8 sene önce kaçarak evlendiği 28 yaşındaki eşi İbrahim Gültekin'in "cinsel istismar" suçlamasıyla 19 aydır cezaevinde olduğunu anlattı. Cinsel istismar suçlarına yönelik önergenin yasalaşmasını ve eşinin artık yanlarında olmasını çok istediğini belirten Gültekin, "Mağdur durumdayız. Yuvam bozuldu, yarım bir insan olarak kaldım, yaşarken öldüm. Allah rızası için eşimin affedilmesini, cezaevinden çıkmasını istiyorum. Ondan başka kimsem yok, belki bir hata ettik ama affedilmesini bekliyoruz" diye konuştu.





CEZAYI BİZE VERDİLER


Gültekin, önergenin yasalaşmasına karşı olanların kendisi gibi yüzlerce mağdurun durumunu bilmediklerini ve konuyu çarpıttıklarını savunarak, şöyle devam etti: “Gerçek tecavüzcüler yatsın içeride, ben de isterim bunu çünkü benim de üç kız çocuğum var. Bu yasaya karşı çıkanlar, Allah rızası için, ne olursunuz ayaklarınıza kapanayım karşı çıkmayın. Bu cezayı sadece eşime değil, bana ve çocuklarıma da verdiler. Yuvamı yıkmasınlar ne olur. Karşı çıkanlar bizi hiç mi düşünmüyorlar."



YASAYI BEKLİYORUZ


Niğde'nin Çiftlik ilçesine bağlı Bozköy beldesinde ikamet eden 21 yaşındaki Nazlı Sağlam ise 7 yıllık evli olduğunu söyleyerek, eşinin "nitelikli cinsel istismar" suçundan bir yıldır cezaevinde olduğunu söyledi. İki çocukları olduğunu anlatan Sağlam, şöyle konuştu: "Biz çok mağdur durumdayız. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkesten yardım istiyorum. Küçük yaşta evlilik yaptım diye tecavüze uğradığımı düşünmüyorum. Bilmeyerek oldu, biz kötü bir şey yapmadık. Yasayı bilemedik. Şu an benim eşim tecavüzcü olarak görülüyor ama biz evlilik yaptık. Sonuçta 7 yıllık bir yuvamız vardı. Bu yasanın bir an evvel yürürlüğe girmesini ve eşimin çıkmasını istiyorum."





MAĞDUR OLDUK


"Cinsel istismar" suçlaması nedeniyle Nevşehir E-Tip Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan 26 yaşındaki Mehmet Yavuz'un Nevşehir'in Sulusaray beldesinde yaşayan 23 yaşındaki eşi Saadet Yavuz ise kendileri ve ailelerin rızasıyla 15 yaşında evlendiğini, evliliklerinden 5 yıl sonra eşinin cezaevine girdiğini, 7 yaşındaki çocuğuyla mağduriyet yaşadıklarını aktardı.



HEYECANDAN UYUYAMADIM


Saadet Yavuz, "Yasa tasarısını duyduğumda heyecandan sabaha kadar uyumadım. Gözümüz yollarda eşimi bekliyoruz. Biz mağdurları görsünler. Bizim durumumuz zorla alıkoyma, kaçırma veya tecavüz değil. Bunu ayırt etsinler, yuvamız bozulmasın" dedi. Devlet Hastanesinde oğlunun doğumunun gerçekleşmesiyle doktorun haklarında tutanak oluşturduğunu, üç yıl önce ise eşinin 9 yıl 2 ay hapse mahkum edilerek cezaevine gönderildiğini anlatan Saadet Yavuz, şöyle konuştu: “15 yaşında evlendim, aile rızasıyla evlendik. Kimsenin şikayeti yok ortada. 17 yaşında ise resmi nikahımız çıktı. Bizim hiçbir sorunumuz yoktu. Bir yanımız hep buruk."








#Küçük yaşta evlilik
#Cinsel istismar yasası
7 yıl önce