|

Unutulmaz '15 Temmuz' dayanışması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kendisini ilk arayanın AB Dönem Başkanı Slovakya'nın Dışişleri ve Avrupa Bakanı Lajcak olduğunu açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, "Bu dayanışmasını unutmayacağız" dedi.

Yeni Şafak
09:32 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 06:49 - 26/08/2016 Cuma
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Lajcak, Dışişleri Konutu'nda gerçekleşen ikili görüşmelerinin ardından basına açıklamalarda bulundu.



Lajcak'ın Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için yoğun çaba harcadığını söyleyen Çavuşoğlu, Slovakya ile Türkiye'nin ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu belirtti.




Darbe girişimi sırasında kendisini ilk arayanın Lajcak olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Darbenin neticesi belli olmadan darbeye karşı olduklarını ve Türkiye'deki yönetimi, demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş Hükümeti ve Cumhurbaşkanını şahsı ve AB adına desteklediklerini vurgulamışlardır. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Gerçek dostluk budur." diye konuştu.






Çavuşoğlu, görüşmede darbe girişimi sonrasındaki gelişmelerle ilgili Lajcak'ı bilgilendirdiğini aktararak vize serbestisi, geri kabul anlaşması ve mülteci anlaşması konularında görüş alışverişinde bulunduklarına işaret etti.




Ayrıca, AB ile Türkiye arasındaki güveni tekrar inşa edebilmek için atılması gereken adımları değerlendirdiklerini bildiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:



“AB üyeliği her zaman stratejik bir hedef olmuştur ama bu tek taraflı bir şey değil. İki tarafın da bunu istemesi lazım. Biz eşit ve onurlu bir üye olmak istiyoruz. Hiçbir yerde sığıntı olmak istemedik. Hiçbir ülkeye ya da hiçbir uluslararası örgüte yük de olmuyoruz. Olmayız da. Biz ancak katkı sağlarız, ortak hareket ederiz, yük alırız ama olacaksak da eşit ve onurlu üye oluruz. Türk halkında yaratılan hayal kırıklığını da bir an önce gidermek gerekiyor."



"Türkiye'nin ve AB'nin birbirine ihtiyacı var"

Slovakya Dışişleri ve Avrupa Bakanı Lajcak, bugün birçok yararlı görüşme gerçekleştirdiğini ifade ederek bu görüşmeler sayesinde 15 Temmuz'da neler yaşandığını ve Türk halkının hislerini daha iyi anladığını dile getirdi.



Türkiye ile AB arasında zedelenen güvenin yeniden onarılması için hızla çalışılması gerektiğini vurgulayan Lajcak, Türkiye ve AB'nin birbirine ihtiyacı olduğunu söyledi.



Çavuşoğlu'na görüşme imkanı sunduğu için teşekkür eden Bakan Lajcak, "Türkiye'ye demokratik yollarla gelmiş hükümete olan desteğimizi ve korkunç darbe girişimi esnasında hayatını kaybetmiş insanlar için saygılarımızı ifade etmeye geldik." diye konuştu.



Lajcak, demokrasinin kazanmasından dolayı memnuniyetini aktararak Türkiye'yi desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.



Görüşmeler sırasında vize muafiyeti, geri kabul anlaşması ve Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini ele aldıklarına değinen Bakan Lajcak, AB ile Türkiye arasındaki güvenin geliştirilmesi gerektiğini, Türkiye'nin AB için kilit ülke ve stratejik bir ortak olduğunu kaydetti.









#Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
#Slovakya
#Miroslav Lajcak
8 yıl önce