|

Üye sayısı değişmez

RTÜK Başkanı Dursun D’hont sisteminin uygulanması halinde, AK Parti’nin kontenjanının 5’te kaldığını, 4’e düşmesinin sözkonusu olmadığını söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 6/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:03 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

RTÜK üyelikleri, yasa gereğince, siyasi partilerin milletvekili sayılarına göre, kontenjan usulüyle belirleniyor. RTÜK'ün 9 üyesi var. Ancak RTÜK'te 14 Temmuz itibariyle başkan, başkan yardımcısı ve bir üyenin 6 yıllık görev süresi doluyor.


1961'DEN BU YANA KULLANILIYOR

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Fendoğlu ve MHP kadrosundan Esat Çıplak'ın kurumdan ayrılmasıyla üye seçimine gidilecek. 7 Haziran'da ortaya çıkan Meclis dağılımına göre AK Parti'nin 5 olan kontenjanının 4'e düşeceği iddiası ortaya atıldı. Dursun, “Henüz ona karar verilmiş değil, 1961'den bu yana bütün seçimlerde D'hondt sistemi kullanıldı. Buna göre hesaplanırsa AK Parti'nin kontenjanı 5'te kalıyor” dedi.


MECLİS BAŞKANI KARAR VERECEK

Hangi sistemin kullanılacağı yönünde yasal bir düzenleme olmadığını da hatırlatan Dursun, “Meclis Başkanı'nın tercihine göre oluyor. Başkan neye karar verirse ona göre ilgili partilerden aday önermelerini isteyecek” dedi.


#RTÜK
#Hasan Tahsin Fendoğlu
#RTÜK Başkanı Davut Dursun
9 yıl önce