|

Uzakdoğu'dan etnik esintiler

Etnik desen ve geleneksel motiflerin hakim olduğu tasarımlarıyla dikkat çeken Endonezyalı modacılar, muhafazar giyim alanında oluşturdukları yeni stille adından söz ettiriyor.Endonezya modasını tüm dünyaya tanıtmak isteyen modacılara göre Avrupa etnik desenlere çok çabuk adapte oldu, Türkiye ise bu desenleri modern bulmadığı için geride kaldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/10/2017 Sunday
Güncelleme: 04:18 - 8/10/2017 Sunday
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya'da, muhafazakar giyim alanında her geçen gün farklı trendler ortaya çıkıyor. Dünya çapında düzenlenen moda haftalarında sıklıkla görmeye başladığımız Endonezyalı modacılar, etnik desenlerin hakim olduğu tasarımlarıyla dünya modasına yön vermeye çalışıyor. Batik desenlerin ve özgün çizgilerin hakim olduğu tasarımlar, geçtiğimiz haftalarda Think Fashion ve Endonezya Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen The Gate: Jakarta-İstanbul buluşmasında görücüye çıktı. Sanat ve yaşam biçiminde benzer değerler taşıyan Türkiye ve Endonezya arasında muhafazakar tekstil alanında işbirliği yapılması kararlaştırılırken her iki ülkenin modacıları da bir araya geldi. Biz de Endonezya modasına yön veren ve yaptıkları tasarımlarla dikkat çeken tasarımcı ve marka sahipleriyle son yıllarda trend olan etnik giyimi konuştuk.

Dünyadaki Müslüman sayısının en fazla olduğu ülke Endonezya'da son yıllarda muhafazakar giyim alanında yeni stiller ortaya çıkıyor. Etnik desen ve geleneksel tasarımlarıyla muhafazakar moda sektöründe adından söz ettiren Endonezyalı tasarımcılardan Franka Soeria, "Avrupa, etnik desenlere çok çabuk adapte olurken Türkiye bu desenleri modern bulmadığı için geride kaldı. Amacımız, Endonezya modasını tüm dünyaya tanıtmak" diyor.


1920'lerden ilham alıyorum

10 yıl önce Irna La Perle adıyla kendi markasını oluşturan Endonezyalı modacı Irna Mutiara, Endonezya’daki İslami Moda Enstitüsü’nün de kurucusu. Daima devlet desteği alan en büyük Endonezya muhafazakar giyim markasına sahip olan Mutiara, Avrupa'daki 1920'lerin modasından ilham alıyor. Mercedes Benz Stylo Asya Muhafazakar giyim kategorisinde birinciliği de bulunan Mutiara, daha çok tasarladığı gelinliklerle tanınıyor. Blog sayfasında kendisini en çok Türklerin takip ettiğini söyleyen Mutiara, "İnternette moda sitesi olan bir Türk, tasarımlarımı kendi tasarımlarına çok benzetti. Onun da desteğiyle çalışmalarıma başladım. Tasarımlarımın dünya ölçeğinde daha iyi yer edinebilmesi ve tanınması için çalışıyorum. Şu an dört markamla gelinlik, başörtüsü, günlük tarz ve yöresel kıyafetler tasarlıyorum. Büyük markalar muhafazakar modayı belirleyeceğine Türkiye ve Endonezya gibi muhafazakar modanın ruhunu taşıyan ülkeler trendleri belirlemeli" diye konuşuyor.


Trendleri gençler belirliyor

Son birkaç yıldır etnik giyime doğru bir yönelimin olduğunu ifade eden Mutiara, "Bazı büyük markalar Endonezya pazarına girerken etnik batikleri kullanmaya başladılar. Endonezyalı modacıların etnik tasarımlarla dışarıya çıkabilmeleri için diğer global trendlerden esinlenmesi gerekiyor. Yoksa direkt etnik olarak çıktığımız zaman kabul görmüyoruz. Moda haftalarında daha sık göründükçe bunu aşacağımızı düşünüyorum" diyerek devam ediyor: "Endonezya'da modaya olan ilgi oldukça yüksek. Özellikle trendleri gençler belirliyor. Kendİ ülkemde ünlü sanatçılara, oyunculara ve siyasetçilere tasarımlar yaptım. Özellikle gelinliklerim çok beğenildi. Eğer Türkiye ile işbirliği yapabilirsem daha kolay bir şekilde dünyaya ve Avrupa'ya açılabileceğimi düşünüyorum."


Spor giyimde de öncü olalım

Applecoast adlı sokak modası markasının sahibi Adidharma Sudradja, bu tasarımlarını muhafazakar giyimde de kullanmak istemiş. Dinamik ve şık tasarımlar olarak nitelendirdiği tasarımlarıyla Applecoast Noore adıyla muhafazakar sokak modasını oluşturan Sudradja, "Muhafazakarlar spor yaparken kendilerine uygun kıyafetleri bulmakta zorluk çekiyorlardı. Bu nedenle bu alana yöneldim. Onların değerlerini muhafaza ederek şıklığı ve rahatlığı elde edebileceklerini düşündüm. Şu an muhafazakar moda alanında en iyi markalarından birini oluşturmuş durumdayız. Ülkem Endonezya'da 2014'te en iyi girişimci, 2015'te Amerika'da ise en iyi ürün geliştirme ödülüne sahip oldum. Etnik giyimin yanında muhafazakar spor giyim alanında da öncü olabiliriz" diye konuşuyor.



Jakarta batiğini tanıtmak istiyorum

Etnik stili ile dünya çapında katıldığı moda haftalarında büyük beğeni toplayan Elemwe by Lily Mariasari ise Jakarta'da yaşıyor. Tasarımlarında batik baskılar kullanan Mariasari, "Sadece Jakarta'da olan batik stili ürünleri kullanıyorum. Jakarta batiğimiz olan geleneksel batik betawinin tanıtılması için çalışıyorum" şeklinde konuşuyor. 2015 yılında Amerika'da tasarımlarının çok beğenilmesinin ardından birkaç yerden davet aldığını ifade eden Mariasari, "Tüm bunların ardından Jakarta devleti batik betawi tarzımı daha da geliştirerek moda tasarımı alanında yeni ürünler ortaya koymamı teklif etti. Şu an devletimizle birlikte bu konuda işbirliği yapıyoruz. Etnik tasarımların sadece muhafazakar giyime değil diğer tüm modaya da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu anlamda bloğumda da olumlu dönüşler alıyorum" diye konuşuyor.


Avrupa'da
etnik desenlere
ilgi yüksek

Modacı Franka Soeria ile New York'ta tanışıp evlenen İsmail Şemin, eşiyle birlikte kendi markalarını kurmuş. Etnik tasarımlara sahip Endonezya modasını dünyayı tanıtmak istediklerini söyleyen Şemin," Şu an Endonezya'da genç yetenekli tasarımcılara, uluslararası alanda kendini ispat etmek isteyen tasarımcılara önderlik etmekteyiz. Ben daha çok iş geliştirme kısmıyla ilgileniyorum. Önümüzdeki günlerde Dubai moda haftasına katılacağız. Türk tasarımcıları Türkiye'ye çağırıyoruz" diyor. Franka Soeria ise "Endonezya'da milyonlarca Müslüman var ve çok sayıda stil ve modaya sahipler. Stilleri çok güzel ama üretim kalitesi açısından kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Avrupa, etnik desenlere daha çabuk adapte oldu. Türkiye etnik desenleri modern bulmadığı için biraz geride kaldı. Ama büyük markalar sayesinde bu algı kırılmaya başlıyor" diye konuşuyor.

#Türkiye
#Franka Soeria
#İsmail Şemin
#Avrupa
7 years ago